Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Stationære computer [STORTEST]: Den perfekte pc til hjemmekontoret

Selv efter coronakrisen bliver hjemmearbejde i nogen grad ved med at være en del af hverdagen for mange tusinde medarbejdere i Danmark. Det kræver mange nye computere. Her tester AOD fire attraktive bud på ydedygtige desktop-maskiner.

Af Knud Søndergaard, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Undersøgelser fra blandt andre IT-Branchen, Microsoft og Deloitte bekræfter, hvad mange af os nok har fået på mavefornemmelsen: Hjemmearbejde er for alvor kommet for at blive.

Hvad der var en simpel nødvendighed, da Danmark blev nedlukket i marts 2020, er blevet en del af arbejdslivet for masser af familier.

Derfor har der ikke været den helt store panik over den seneste nedlukning i december, og sådan kommer det nok til at fortsætte – med og uden corona, fordi fordelene i rigtigt mange tilfælde overstiger ulemperne ved at bo på sin arbejdsplads – i hvert fald en del af tiden.

Eksempelvis har forsikringsselskabet Codans erfaringer med hjemmearbejde været så positive, at firmaet tager hul på 2021 med at flytte i mindre lokaler. Det bliver muligt, fordi halvdelen af de ansatte skal arbejde hjemme mindst to dage om ugen, og kun en femtedel af de omkring 1000 medarbejdere får faste kontorpladser.

Sådan en omlægning skal ikke dikteres og trækkes ned over hovederne på medarbejderne. Derfor tilbyder Codan ikke alene frivillighed, men også en hjemmekontor-pakke, som blandt andet omfatter møbler, gratis internet og it-udstyr, der opfylder Arbejdstilsynets krav til ergonomi.

Selskabets hjemmearbejdere skal altså ikke tvinges til at sidde på en pindestol med en skrabet laptop på spisebordet. Ifølge Arbejdstilsynet skal en bærbar opfylde de samme indretningskrav, som gælder for en stationær computer. Det kan være tilstrækkeligt at koble en rigtig mus og et tastatur på den bærbare, men skærme er også nævnt på Codans tjekliste.

Som firstmover har Codan fået meget medieomtale for sin hjemmekontor-pakke, og her på AOD er vi sikre på, at mange andre arbejdspladser vil lancere lignende initiativer.

Hvad så med en stationær?

Hvis man starter med en kraftfuld laptop og udbygger den med en dock med tilslutninger for tastatur, mus og kablet internet samt en skærm eller to, kan det både økonomisk og ergonomisk give bedre mening i stedet at investere i en stationær computer, også kaldet en desktop.

En desktop kan nemmere skræddersys til den enkelte medarbejder og kan desuden ofte opgraderes, hvis brugerens behov ændrer sig. Selv om den kaldes desktop (skrivebord), behøver den ikke optage bordplads, men kan gemmes af vejen, eksempelvis ved ophængning i et beslag under bordpladen. Denne placering giver normalt også en betydelig dæmpning af støj fra ventilatorer og eventuelle mekaniske harddiske.

Sådan har vi valgt pc’erne

Vi har valgt at teste Windows pc’er, som ikke alene kan medvirke til at gøre det til en bedre oplevelse at arbejde med typiske business-apps derhjemme, men som også har kræfter nok til at håndtere multimedier.

Vores kravspecifikation omfattede blandt andet disse punkter:


  • Desktopkabinet

  • Kraftig allroundmaskine til business, video, foto, musik og lettere gaming

  • Intel Core i5 eller højere – eller tilsvarende AMD Ryzen

  • 16 GB ram eller mere

  • 512 GB ssd eller større

  • Plads og strømforsyning til et “rigtigt” grafikkort

  • Maksimal pris 10.000 kroner


En enkelt testdeltager opfylder ikke samtlige krav, men den deltager alligevel, fordi den er meget kompakt og har unikke monteringsmuligheder.


Sådan har vi målt ydelsen

Der findes et utal af softwareværktøjer til test af pc’er. Her har vi primært satset på det populære PassMark Performance Test-værktøj i version 10.0. Dette program regner sig frem til et enkelt tal på basis af præstationerne i en computers processor, grafikkort (2D og 3D), hukommelse og lager. Som en ekstra sikkerhedsforanstaltning har vi sat maskinerne til også at afvikle PCMark 10, som kan grave dybere i teknikken. Vi nøjes dog med at bringe selve nøgletallet fra dette værktøj.

Denne skribents fire år gamle Lenovo-desktop med Core i7-7700 processor og integreret grafik, 32 GB ram, 256 GB ssd og 2x2 TB HDD snegler sig af sted med 2831 point i PassMark og 3909 point i PCMark. Det ligger langt under denne tests baby fra Shuttle. Udviklingen går stærkt!

Sådan læses testresultaterne:


  • En PassMark Performance Test resulterer i fem måleresultater, hvorfra der udregnes en bundlinje – PassMark. De fem målinger er:

  • CPU Mark: Dette tal er et mål for processorens råstyrke – pc-motorens ”hestekræfter”.

  • 2D Mark: Dette tal er et mål for grafiksektionens performance ved visning af 2D-grafik – ”flade” motiver, som flyttes rundt på skærmen. På en business-pc dens evne til at vise tekst, fotos, regneark og video.

  • 3D Mark: Dette tal er et mål for grafiksektionens performance ved visning af 3D-grafik – ”rumlige” motiver med bredde, højde og dybde, som flyttes rundt på skærmen. Et højt tal er ”nice to have” på en business-pc, men har endnu større betydning ved gaming.

  • Memory Mark: Dette tal er et mål for arbejdshukommelsens hastighed. Et højt tal er ”nice to have” på en business-pc, men har større betydning ved gaming.

  • Disk Mark: Dette tal er et mål for lagringsmediets hastighed og dermed dets evne til at læse og skrive filer. Mekaniske harddiske (hdd) kan være ganske sløve, men denne flaskehals er ved at forsvinde på grund af tiltagende brug af rent elektroniske diske (ssd(.



Portræt af en testvinder. PassMark leverer ikke blot benchmarks, men også percentil-værdier. ADesk Business+ scorer 7253 point og 90 %. Det vil sige, at 90 % af pc’erne i PassMarks univers performer dårligere end denne desktop-pc til lige under 10.000 kr.