Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Stationær computer hvor processor, ram og drev sikrer en god samlet brugeroplevelse

Computeren her mestrer mange forskellige opgaver, ikke kun de lettere. Det er en alsidig computer med en responsiv ydelse til en fordelagtig pris.

Af Carsten Sørensen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

MEDION AKOYA P2110D MD8817 er indbegrebet af de klassiske dyder ved en stationær computer fra MEDION, når det lykkes bedst. Her får brugeren relativt meget ydelse og brugerværdi for et relativt beskedent beløb.

Der er tale om en Windows 10 Home-baseret computer, der vil kunne købes i danske ALDI forretninger fra lørdag den 29 august til en pris af 3799 kroner. Windows 10 bringer en forbedret startmenu med elementer kendt fra Windows 8, og det er nu muligt at køre Windows-apps i vinduer, i stedet for som i Windows 8 udelukkende i fuldkærmstilstand.

Den stationære computer er udstyret med en Intel Core i3-processor, de andre stykker hardware er i høj grad med til at gøre computeren endnu mere egnet til mange forskellige typer opgaver. Det er en mellemstærk processor, rigeligt med ram og en hurtig SSD, der udgør kernen i computerens ydelse.

Der er dog til prisen forståeligt nok ikke noget dedikeret grafikkort, og den integrerede grafik rækker ikke til gaming, andet end på et grundlæggende niveau.

Processor og ram

MEDION AKOYA P2110D MD8817 har de kvaliteter, der kendetegner de bedste stationære computere fra MEDION. Man får simpelthen meget for pengene, og i dette tilfælde får man en computer, der virker meget homogen, så længe man ikke inddrager den grafiske ydelse i ligningen.

Computeren er udstyret med en Intel Core i3-4170 dual core-processor på 3,70 GHz, den understøtter også Hyper Threading, så computeren er i stand til at arbejde på fire tråde ad gangen. Til gengæld er der ikke understøttelse af Turbo Boost, så hastigheden overstiger aldrig de 3,70 GHz. Det er nu alligevel også en ganske fornuftig ydelse, som processoren med en TDP på 54 watt kan levere.

Når man bruger computeren til normale hverdagsopgaver, vil man ikke føle, at der mangler kræfter til det ene eller det andet, det er ikke udelukkende processorens skyld, men den spiller naturligvis en væsentlig rolle. MD8817 er i stand til at håndtere lettere til medium krævende opgaver uden de store problemer. Giver man sig i kast med processorintensive opgaver, vil computeren naturligvis være længere om opgaven, end en computer der anvender en af Intels quad core-processorer.

Man kan dog ikke kalde processoren for svag, hvilket også kan ses i vore målinger. I CineBench R15 scorer processoren 360 point i multi-cpu-testen og 131 point i single-cpu-testen. Det er ret så interessant, da det viser, at så længe computeren arbejder på en opgave, hvor der kun kan arbejdes på en computertråd ad gangen, er MD8817 praktisk talt lige så hurtig som en computer med en Intel Core i5-4460 quad core-processor. Jo flere tråde der understøttes, jo bedre kommer Core i5-processoren til at trække sig ud af sammenligningen.

I SiSoftware Sandra 2015 klarer MD8817 en score på 57,34 GOPS (Giga Operations per Second) i den cpu-artimetiske test. Det viser sort på hvidt, at processoren har en del kraftreserver til trods for, at der er tale om en dual core-processor.

Den integrerede Intel HD Graphics 4400 DirectX11.1-løsning har en grundfrekvens på 350 MHz, og hastigheden kan hæves dynamisk indtil den når 1,17 GHz. Der er i den forbindelse adgang til maksimalt 1,7 GB systemhukommelse til formålet.

Der kan anvendes op til tre skærme samtidigt. Det er muligt at tilslutte computerskærme med en opløsning på op til 3840 x 1600 pixels ved 60fps. Blandt de teknologier, der ellers understøttes er Intels Quick Sync Video-teknologi, som fremskynder kodning og afkodning af video betragteligt. Computeren byder i den forbindelse på HDMI-udgang samt DisplayPort-output og VGA-udgang.

En anden årsag til, at MD8817 er taknemmelig at have med at gøre, ligger i den robuste ram-bestykning. Der er 8 GB ddr3 1600 MHz ram til rådighed, hvilket gør, at man kan arbejde med flere ting ad gangen, uden at computeren mister pusten. Man kan også kaste sig over brugen af programmer eller opgaver, der er ret hukommelsesintensive, det kan være fotoredigering eller tilsvarende opgaver, hvor mere ram altid er velkommen.

Hvad rammene angår, skal det siges, at der er installeret et enkelt 8 GB ram-modul i den ene af de to tilgængelige ramslots. Det gør det på den ene side lettere og sandsynligvis billigere at opgradere til 16 GB ram ved at montere et yderligere 8 GB ram-modul i det ledige ramslot.

Til gengæld udnytter man ikke hukommelsescontrolleren til fulde, da man ikke kan køre i dual channel-tilstand, når der ikke befinder sig en ramklods i begge ram-slots på bundkortet. Det bevirker, at computerens hukommelsesbåndbredde blot er 8,75 GB/s i stedet for cirka det dobbelte, hvis begge ram-slots havde været udnyttet.

I det overordnede billede udgør processoren og rammene en fornuftig helhed, hvor de 8 GB ram gør det muligt at anvende computeren til flere og mere krævende opgaver, end det ville have været bekvemt at gøre med 4 GB ram.

Drev et og drev to

Der er ingen tvivl om, at computerens drevkonfiguration er med til at løfte det samlede billede både ydelsesmæssigt og brugsmæssigt. MD8817 er udstyret med en 128 GB SSD, der fungerer som systemdrev, det er her, at Windows 10 Home er installeret med andre ord.

SSD’en har en fornuftig størrelse, det kan normalt ikke tilrådes, at ens systemdrev er under 128 GB. Der er ingen tvivl om, hvad SSD’en bringer til denne computer, som vanligt får man en meget mere responsiv brugeroplevelse, alting afvikles hurtigere og mere flydende. Computeren er ikke så længe om at starte, og programmer loades hurtigere. Den gennemsnitlige søgetid er blandt andet på 0,112 ms. Målingen er ligesom alt andet foretaget med HD Tune Pro 5.50 Pro.

Den benyttede SSD har en sekventiel læsehastighed på 419,9 MB/s, den er dermed virkelig med til at give et løft til eksempelvis loading af programmer og deslige. Den sekventielle skrivehastighed er i forhold hertil beskedne 137,7 MB/s, så alt i alt er SSD’en ikke blandt de hurtigste, men man får som bruger alligevel den velkendte boost ved at have en SSD i computeren.

Hvad angår harddisken på 1 TB har vi målt den gennemsnitlige sekventielle læsehastighed til 171,9 MB/s tværs over hele drevet. Det er en virkelig god score. I filtesten i samme benchmark har vi målt den sekventielle læsehastighed til 206,4 MB/s, mens den sekventielle skrivehastighed er 176,43 MB/s. Det er begge meget flotte værdier og viser, at harddisken foruden at levere 1 TB lagringsplads også er ret kvik i sig selv. Den gennemsnitlige søgetid er 14 ms - igen en meget flot måling.

Drevene er med andre ord med til at hæve kvaliteten af MD8817, hvad hastighed angår, men der er også blevet plads til lagringskapacitet af en fornuftig størrelse.

Ydelsen afrundet.

Den samlede ydelse kan også ses i PCMark 7-målingerne, der viser computerens evne til at håndtere forskellige opgaver og samle den overordnede ydelse i en samlet score. Her scorer MD8817 en PCMark suite score på 5151 PCMarks, hvilket er en glimrende score, der meget godt illustrerer, at computeren overordnet set er i stand til at håndtere alle hverdagsopgaver, og det med overskud.

Det er selvfølgelig i stor grad grundet SSD’en, der booster PCMark suite scoren. Men Creativity scoren på 9411 point og Computation scoren på 17.209 point viser sammen med en hel række af fine subscores, at MD8817 er en meget velbalanceret computer. Entertainment scoren på 3458 point er det svageste led, hvilket også viser, at grafiksystemet er systemets svage punkt.

Grafikkens begrænsede styrke genspejles også i OpenGL scoren på 20,38 fps i CineBench R15.

Vi plejer også at anvende PCMark 8, men beklageligvis har MD8817 en hardwaresammensætning, der trigger de problemer, der endnu kan være i samspillet mellem PCMark 8 og Windows 10.

Kendt konstruktion

MD8817 er en velkendt størrelse, når det kommer til opbygningen, den anvender samme kabinet som MEDIONs stationære computere har gjort i temmelig lang tid nu. Der er tale om et computerkabinet med matte sorte stålsider, og en front i sort plast med pianofinish.

Kabinettet er af mellemstørrelse, og der er blot en enkelt ekstern 5,25″ drevplads i den tilspidsede front. Her sidder det indbyggede dvd/cd-brænder-drev. Fronten har et rimeligt udvalg af tilslutninger i form af en USB 3.0-port, en USB 2.0-port, samt en multi-hukommelseskortlæser og mikrofonindgang samt hovedtelefonudgang. Det er praktisk, at disse stik er nemme at nå, uanset om computeren er på gulvet eller på et skrivebord.

Computerens kabinet er som sagt ikke så stort, det er med til at begrænse opgraderingsmulighederne. Man kan selvfølgelig montere mere ram, og der er et leding PCI-E x16 2.0-slot til montering af et diskret grafikkort, her skal man lige sikre sig, at grafikkortet, man vælger, kan være der, samt sikre at grafikkortet ikke er alt for forslugent, da strømforsyningen ikke er blandt de mest voldsomme på markedet.

Bagsiden af MD8817 indeholder fire USB 2.0-porte, der er en RJ45 1 Gbit/s ethernet-port, tre stik, hvoraf to er multi-audio-stik til det indbyggede 5 i 1-lydkort. Det ville have været rart, hvis der havde været et par USB 3.0-porte også, men selv om vi har ønsket det flere gange, må man sige, at til prisen er der, hvad der skal være.

Typisk for en MEDION stationær computer er der indbygget 802.11n WiFi-netværkskort, der er også den klassiske MEDION USB 3.0 harddisk-dock på toppen af computeren, hvor man kan tilslutte
en MEDION HDDrive2go 3.5 "ekstern harddisk fra MEDION uden behov for kabler.

Når det kommer til støj, hører MD8817 ikke til blandt de værste, den kan da sige noget, når den presses, men generelt er støjniveauet moderat.

Der medfølger et sæt bestående af trådet tastatur og mus, det er fuldt funktionelt, men er ingen erstatning for et godt sæt, hvis man har et sådant i forvejen.

Velkendt for MEDION følger der software med, denne gang er det MEDION Home Cinema Suite, der indeholder et udvalg af Cyberlink-programmer. Der er ligeledes en 30 dages prøveversion af Microsoft Office 365, og en 30 dages prøveversion af McAfee Live-Safe.