Home » Styresystem » Start Windows hurtigere
Start Windows hurtigere

Start Windows hurtigere

Share

Er din pc hundrede år om at starte, så læs her, hvordan du hurtigere lander på computerens skrivebord. Datatid TechLife giver dig en række af de bedste, nemmeste og mest tidsbesparende trick

Den øjeblikkelige opstart er stadig lidt af en hellig gral for computer-brugere, og selv om Windows bliver hurtigere med hver ny opdatering, er den gennemsnitlige pc næsten tre minutter om at blive klar til brug. Med et par smarte justeringer kan du dog nedbarbere opstartstiden med værdifulde sekunder til knap et minut.

Jo flere programmer, der er på din computer, jo flere processer indgår i startprocessen. Hvis ikke der luges ud, vil pc’en blive langsommere og langsommere over tid, da den forsøger at gøre flere og flere ting, når du trykker på startknappen, så det er, hvad vi vil koncentrere os om her.

Læs også: Her er næste version af Windows – prøv den gratis

Såfremt disse tip ikke giver dit system et stort nok boost, er en ssd som supplement eller erstatning for en harddisk en af de mest effektive måder at tune din pc på.

Brug den gratis Soluto Sky-tjeneste for at tjekke din opstartstid, og hvilke programmer der er de værste til at forsinke tingene. Tilmeld dig på www.soluto.com/signup (klik på ”Create my free account”), og installer Soluto-klienten. Genstart din pc, og herefter vil Soluto køre i nederste venstre hjørne af dit skrivebord.

[pt id=’2032269′ size=’large’ link=’file’]

 

Tryk på ”Take a look” nederst til venstre for at starte Soluto. Nu åbnes din konto på nettet. Tilføj din første enhed (“Current PC”), og klik på den under “My Devices”. Rul ned til “Background Apps” og få en oversigt over de ting, som sløver. Til venstre ser du, hvor længe din sidste opstart tog, og hvor hurtigt skrivebordet blev aktiveret.

Se også:  Sådan tjekker du om din computer kan køre Windows 11

Læs også: De bedste fif til Windows 8.1

[pt id=’2032270′ size=’large’ link=’file’]

 

Klik på en af programkategorierne for at se listen over programmer, og hvor meget tid de føjer til computerens opstart. “Required apps” må du ikke fjerne – se i stedet under “Removable apps” og “Potentially removable” apps.

[pt id=’2032271′ size=’large’ link=’file’]

 

Du kan ikke fjerne programmer direkte via Soluto, men når du klikker på et, vil Soluto fortælle dig, hvad du kan gøre. Du kan enten fjerne det eller lade det starte op sammen med pc’en. Det smarte lagkagediagram viser opstarts-handlingerne for hvert program.

[pt id=’2032272′ size=’large’ link=’file’]

 

Undgå, at unødvendige programmer indlæses ved opstart. Gå ind i System-kon-figuration (skriv ”msconfig” i Start-menuens søgefelt). I Windows 8 sker det via Søg i Amulet-menuen. Fravælg her uønskede emner, og klik på ”Anvend”.

[pt id=’2032274′ size=’large’ link=’file’]

 

Du kan få pc’en til at prioritere indlæsningen af programmer mv. BIOS er et redskab, som giver stor kontrol over pc’en. Åbn BIOS ved at holde en tast nede ved opstart (normalt Delete eller F2, men det kan være noget helt andet afhængigt af dit bundkort). Slå “Fast Boot” eller “Quick Boot” til, hvilket deaktiverer de test, din pc normalt kører ved opstart. Gør din harddisk til første boot-enhed for at spare et par sekunder.

[pt id=’2032273′ size=’large’ link=’file’]

 

Du kan udskyde visse Windows-tjenester, så din pc starter hurtigt, og i stedet indlæse dem senere. Indtast ”tjenester” i Start-menuens søgefelt og klik på tandhjulsikonet. Højreklik på en tjeneste, vælg ”Egenskaber > og Automatisk (forsinket start)” fra rullemenuen. Klik på ”Anvend”, når du er færdig.

[pt id=’2032275′ size=’large’ link=’file’]

 

Første fane i Systemkonfiguration er Generelt. Her får du tre Startvalg. ”Valgfri start” bruges normalt til at indkredse programproblemer, som forårsager nedbrud. Muligheden kan forhindre indlæsning af ikke-væsentlige programmer. Vælg ”Valgfri start”, og marker ”Indlæs systemtjenester”. Klik på ”Anvend”.

[pt id=’2032276′ size=’large’ link=’file’]

 

Har du dual-boot, vil din menu sandsynligvis have en timeout-værdi, som angiver, hvor længe systemet venter på dit valg, før det starter i standard styresystemet. I Windows er værdien normalt 30 sekunder. Du ændrer den ved at gå til fanen Boot i Systemkonfiguration, marker Gør alle startindstillinger permanente. Klik på ”Anvend”.

[pt id=’2032277′ size=’large’ link=’file’]

 

Computeren bruger en masse drivere under opstart; nogle af dem er til hardware, du ikke bruger mere. Slå dem fra ved at højreklikke på “Denne pc”. Vælg “Administrer” og derefter “Enhedshåndtering”. Bluetooth-enheder, modemer og virtuelle Wi-Fi-adaptere er almindelige syndere. Højreklik på posten og vælg “Deaktiver”.

[pt id=’2032278′ size=’large’ link=’file’]

 

Windows 7 indlæser over 200 fonte ved opstart. Du ændrer det ved at åbne Skrifttyper (skriv ordet i Start-menuens søgefelt), fremhæv de skrifttyper, du ikke har brug for (holde Ctrl nede og klik på dem). Klik derefter på ”Skjul”. På denne måde kan du få dem tilbage, men Windows vil ikke indlæse dem ved opstart.

[pt id=’2032279′ size=’large’ link=’file’]

 

Harddiske bliver med tiden fragmenterede med filstumper spredt ud over din harddisk. Samling af disse stumper spilder værdifuld tid ved opstart. Før defragmentering skal du fjerne unødvendige filer. Skriv ”Diskoprydning” i Startmenuens søgefelt. Vælg filer til sletning og klik på ”OK”.

[pt id=’2032280′ size=’large’ link=’file’]

 

Når du synes, du har ryddet så meget op, som du kan, bør du defragmentere harddisken. Prøv Smart Defrag, som hentes på www.iobit.com/iobitsmartdefrag.html. Den er grundigere end Windows’ eget værktøj. Klik på pilen ved siden af ”Defrag”-knappen. Vælg ”Defrag and fully optimize”. Så får du maksimalt mulig ydeevne.

[pt id=’2032281′ size=’large’ link=’file’]

 

Nogle programmer, herunder iTunes og Quicktime, har en vane med at hoppe tilbage under fanen Start i Systemkonfiguration. Det sker, når programmet bliver opdateret. Eneste måde at undgå det på, er slette dem, når du ved, du har opdateret din software. Fjern marke-ringen, og klik på ”Anvend”.

[pt id=’2032282′ size=’large’ link=’file’]

 

Læs også: Få Startmenuen tilbage i Windows 8

Se også:  Guide: Få din pc tilbage i topform

[themepacific_accordion] [themepacific_accordion_section title=”Fakta”]

Ordknuser

[/themepacific_accordion_section] [/themepacific_accordion]


TAGS
Guide
Microsoft
Tips og trick
Windows

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S