Star Wars er tilbage –  grib lyssværdet!

Star Wars er tilbage – grib lyssværdet!

Share

Så er det tid for jedi-riddere, sith-fyrster og alle os andre til at gribe lyssværdet. En ny Star Wars-film indtager biografen, men kan du ikke få nok, er der mange andre muligheder for at komme afsted til galaksen langt herfra.

Skumle smuglere, onde fyrster og ædle riddere. Det lyder som noget fra en fantasy-roman, men Star Wars-universet er i virkeligheden et af de mest elskede sci-fi-eventyr til dato.

Syvende film eller episode i rum-sagaen, The Force Awakens, er efter 10 års ventetid klar til det store lærred, men det synes kun at have sat ekstra blus på forventningerne hos millioner af fans verden over. Siden 2005, hvor vi sidst kunne se en Star Wars-film i biffen, er butikkerne blevet fyldt med Darth Vader-skoletasker, lyssværd i plastik, jedi-dragter og Lego-figurer.

QM01_starwars05

Er du ikke med på, hvad det går ud på, eller vil du genopfriske minderne, måske sammen med familiens yngre medlemmer, så er det nu, du skal slå til. De seks første film i sagaen kan fås i forskellige samlebokse, og før I drager i biografen, er et gensyn med de gamle film en fin – ja, nærmest nødvendig – indføring i det enorme univers.

Men vil du tilbage til rødderne, skylder du dig selv (og nye potentielle fans) at begynde ved begyndelsen. Nemlig ved film nummer 1. Umiddelbart lyder det enkelt, men intet er enkelt med Star Wars. Ud over det, vi kan kalde ”kerne-”universet (de seks første film), findes der et væld af tv-serier, computerspil og enorme bogserier med sideløbende universer. Nu er du advaret.

Oprindeligt ni film
At Star Wars er blevet så vidtforgrenet skyldes især, at manden bag det hele, instruktør George Lucas, tænkte stort fra begyndelsen. Han opfandt intet mindre end en hel galakse. Her boede dronninger, minarbejdere og de såkaldte jedi-riddere, som levede i pagt med den mægtige naturkraft, Kraften. Galaksen var også beboet af onde slavehandlere, lede sith-fyrster og griske smuglere, der fragtede ladninger af euforiserende stoffer.

QM01_starwars04

Tegninger af våben, rumskibe og planeter samt et næsten uendeligt persongalleri endte med at tage magten fra Lucas. Manuskriptet blev så omfattende, at der skulle ni film til for at få det meste med. Hverken tid, økonomi eller nervøse sponsorer var på Lucas’ side, og historien måtte på skrump. Resultatet blev Et Nyt Håb, som fik premiere i 1977. Filmen var den første, men også den fjerde i rækken, set i forhold til George Lucas oprindelige ni film. Derfor er titlen helt korrekt: Star Wars Episode IV: Et nyt håb.

Del denne