Home » Køling » Standardkøling vs. tower-køling vs. alt-i-en [TEST]: Hvad er bedst?
Standardkøling vs. tower-køling vs. alt-i-en [TEST]: Hvad er bedst?

Standardkøling vs. tower-køling vs. alt-i-en [TEST]: Hvad er bedst?

Share

For de fleste er køling en uønsket udgift. Og man kan hævde, at de har ret. Hvis man blot vil lave en maskine til kontorarbejde og webbrowsing, er de medfølgende kabinetventilatorer og standard-cpu-kølere som regel tilstrækkelige. Men når man bruger tungere hardware og stiller større krav til sin maskine, er der behov for noget med større muskler. Tiden er derfor inde til at finde ud af, hvilken af de tre vigtigste former for cpu-køler der indtager førstepladsen

FØRSTE OMGANG: Udgift

Når man skal planlægge en ny maskine, spiller pris på køling en stor rolle, og den kan også udgøre en stor del af den samlede udgift til en processor. Tag for eksempel AMD: Alle firmaets X edition-processorer mangler en standardkøler. Det samme gælder for Intels K-serie. Det betyder, at selvom man ikke er pjattet med overclocking og presning af chippen til det yderste, men blot ønsker dens solide ydelse og højere frekvenser, er man nødt til at købe en eller anden separat køler.

Se også:  Den ultimative guide til væske-køling

Når det gælder valuta for pengene, dominerer både AMD’s og Intels standardkølere markedet. De føjer lidt ekstra til processorens generelle pris, og de følger ofte gratis med cpu’er, der har beskedne specifikationer. Tårnkølere kommer ind som nummer to i kampen om valuta for pengene med priser, der går fra ca. 50 kroner og helt op til over 500 kroner.

De allerbedste har meget imponerende TDP-reducerende egenskaber. Endelig findes der naturligvis alt i en-væskekølere. Man kan ganske vist finde nogle få til nogenlunde fornuftige priser, men generelt ligger de et sted mellem 300 kroner og op til 1000 kroner eller mere, og det skyldes deres komplekse udformning og de ekstra komponenter.

Vinder: Standard

ANDEN OMGANG: Brugervenlig installation

De fleste metoder rummer problemer med installation. Intels standardkøler kan gøre knuder, hvis man ikke er vant til formgivningen af dens pushpin-monteringsmekanisme, og AMD’s beslag-montering kan føre til mange kvæstede fingre og tilsvarende frustration. Vi må dog her fremhæve AMD’s standardkøler Wraith Spire, fordi den har en af de bedste monteringsprocedurer, vi har set på en standardkøler. Man skal stramme fire diagonale skruer, og så er den hjemme.

Se også:  Den ultimative guide til væske-køling

Tårnkølere er forskellige, når det gælder brugervenlig installa-tion. Nogle producenter er meget lidt hjælpsomme – reglen er, at jo mere man betaler, desto nemmere er installationen. Især er Noctua-modeller usædvanlig smertefrie. Husk at tage højde for pladsen i kabinettet, fordi nogle lufttårne kan være for store til systemet.

Men så længe man har plads til at montere ventilatoren (og strengt taget har de fleste kabinetter plads til en enkelt ventilator på 120 mm), er alt-i-en det bedste valg. Når man flytter overfladeområdet ud til kabinettets sider og dermed væk fra centrum, får man bedre kompatibilitet med hukommelse. Hertil kommer, at de fleste alt-i-en’er følger Aseteks patent, hvilket giver en identisk monteringsløsning.

Vinder: Alt-i-en

TAGS
cpu-køler
Køling
tilbehør

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S