Når man skal planlægge en ny maskine, spiller pris på køling en stor rolle, og den kan også udgøre en stor del af den samlede udgift til en processor. Tag for eksempel AMD: Alle firmaets X edition-processorer mangler en standardkøler. Det samme gælder for Intels K-serie. Det betyder, at selvom man ikke er pjattet med overclocking og presning af chippen til det yderste, men blot ønsker dens solide ydelse og højere frekvenser, er man nødt til at købe en eller anden separat køler.
Når det gælder valuta for pengene, dominerer både AMD’s og Intels standardkølere markedet. De føjer lidt ekstra til processorens generelle pris, og de følger ofte gratis med cpu’er, der har beskedne specifikationer. Tårnkølere kommer ind som nummer to i kampen om valuta for pengene med priser, der går fra ca. 50 kroner og helt op til over 500 kroner.
De allerbedste har meget imponerende TDP-reducerende egenskaber. Endelig findes der naturligvis alt i en-væskekølere. Man kan ganske vist finde nogle få til nogenlunde fornuftige priser, men generelt ligger de et sted mellem 300 kroner og op til 1000 kroner eller mere, og det skyldes deres komplekse udformning og de ekstra komponenter.
Vinder: Standard
De fleste metoder rummer problemer med installation. Intels standardkøler kan gøre knuder, hvis man ikke er vant til formgivningen af dens pushpin-monteringsmekanisme, og AMD’s beslag-montering kan føre til mange kvæstede fingre og tilsvarende frustration. Vi må dog her fremhæve AMD’s standardkøler Wraith Spire, fordi den har en af de bedste monteringsprocedurer, vi har set på en standardkøler. Man skal stramme fire diagonale skruer, og så er den hjemme.
Tårnkølere er forskellige, når det gælder brugervenlig installa-tion. Nogle producenter er meget lidt hjælpsomme – reglen er, at jo mere man betaler, desto nemmere er installationen. Især er Noctua-modeller usædvanlig smertefrie. Husk at tage højde for pladsen i kabinettet, fordi nogle lufttårne kan være for store til systemet.
Men så længe man har plads til at montere ventilatoren (og strengt taget har de fleste kabinetter plads til en enkelt ventilator på 120 mm), er alt-i-en det bedste valg. Når man flytter overfladeområdet ud til kabinettets sider og dermed væk fra centrum, får man bedre kompatibilitet med hukommelse. Hertil kommer, at de fleste alt-i-en’er følger Aseteks patent, hvilket giver en identisk monteringsløsning.
Vinder: Alt-i-en