Home » Styresystem » Gør Windows 8 stærkere
Gør Windows 8 stærkere

Gør Windows 8 stærkere

Share

Windows 8 er et ret velfungerende styresystem, men læs her, hvordan du gør det endnu hurtigere, og nemmere at bruge

Vil du have en hurtigere pc, så er installationen af Windows 8 første skridt på vejen. Med Windows 8 får du funktioner såsom hurtigere nedlukning og opstart, langt bedre ressourceforbrug og ydeevne samt en række tidsbe-sparende funktioner. Bare det, at du kan synkronisere dine indstillinger, apps og programmer, vil gøre dit computerliv betydeligt lettere.

Udryd alle forhindringerne og sørg for, at din pc kører med maksimal hastighed

Når du går i gang med at puste nyt liv i din pc, er det logisk at begynde med start- eller boot-processen. Windows 8 har en indbygget hybrid-boot, men den er ikke nødvendigvis installeret som standard. Det kontrollerer du ved at vælge Kontrolpanel > Strømstyring > Vælg, hvad tænd/sluk-knapperne gør og under Lukkeindstillinger sætte flueben ud for Aktivér hurtig start. Windows vil derefter gemme sin systemtilstand, når du lukker ned og genindlæse fra disk, når du genstarter. Dette sparer normalt op til 70 procent på din boot-tid.

Det er dog ikke altid så enkelt, og nogle brugere har oplevet, at den nye teknologi ikke fungerer så godt med deres hardware. Hvis du jævn-
ligt har boot- eller nedluknings-problemer, så prøv at deaktivere ind-
stillingen for at se om det hjælper.

Skrivebords-forsinkelser
Uanset, om du bruger hybrid-boot eller ej, vil du stadig kort efter start støde på Låseskærmen i Windows 8. Har du ikke brug for den, kan den nemt deaktiveres for yderligere at reducere din opstartstid. Åbn Regedit og lokaliser i venstre rude HKEY_LOCAL_MACHINE. Gå derefter til SOFTWARE > Policies > Microsoft >Windows > Personalization. Her finder du indstillingen NoLockScreen. Højreklik inde i højre rude, vælg Ny > DWORD-værdi. Skriv NoLockScreen i feltet. Dobbeltklik på værdien for at indstille den til 1. Klik på ”OK”. Herefter vil Låseskærmen ikke længere vise sig (sæt værdien til 0, hvis du vil have Låseskærmen tilbage).

Som standard forsinker Windows 8 opstarten af skrivebordsprogram-mer, som indlæses, når din maskine booter. Nogle siger, det får deres system til at reagere hurtigere, mens andre synes, det sløver deres system. Så prøv dig frem for at finde ud af, hvad der virker for dig.

Begynd med at åbne Regedit og lokalisere HKEY_CURRENT_USER. Gå derefter til Software > Microsoft > Windows > CurrentVersion > Explorer > Serialize (opretter en Serialize-nøgle, hvis den ikke findes). Højreklik i højre rude og opret en ny DWORD-værdi kaldet StartupDelayInMSec. Eller, hvis den allerede eksisterer, sæt den til 0. Efter genstart bør dine skrivebordsprogrammer ved opstart indlæses og dukke op hurtigere (hvis
ikke, sletter du værdien).

Er dette ikke nok, kan du fravælge,at Windows bruger anima-tioner, hvilket er med til at reducere den tid, det tager at skifte mellem Startskærmen og skrivebordet. Tryk på tasterne ”Win”+ ”R” og skriv sysdm.cpl i søgefeltet. Klik på fanen Avanceret, og vælg Indstillinger under sektionen Ydeevne. Fjern fluebenet ved Animer kontrol-elementer og elementer i vinduer. Nu vil de forskellige animationer i Startskærmen forsvinde.

Se også:  Guide: Overclock dig til større ydelse

Den virkelige grund til de fleste lange opstartstider er, at for mange programmer bliver indlæst, når din pc starter. I den nye version af Job-
liste kan du både se, hvad som kører, og hvad der er konfigureret til at indlæse sammen med Windows. Joblisten kontrollerer også din cpu og drev-forbruget for hvert opstarts-program og viser det i en kolonne for sig. Oplysningerne er ikke videre specifikke, men nok til, at du nemt kan aflure, hvilke programmer der æder maskinens ressourcer og sinker dig. Fra Joblisten kan du deaktivere de værste syndere, og med det samme mærke resultatet.

Åbn skrivebordet, og højreklik på proceslinjen. Vælg Jobliste fra
rullemenuen. Vælg fanen Start for at se dine Windows opstartsprogrammer samt en kolonne, som viser, hvor meget det enkelte program forbruger og dermed forsinker dig (det kan være fra Ingen til Høj). Gennemgå listen for at finde de programmer, der bremser dig mest. Ser du noget, du er sikker på, at du ikke har brug for, så afinstaller det for på en nem måde at sætte hastigheden i vejret.

[pt id=’2028437′ size=’large’ link=’file’]

 

Hvis din opstartsliste indeholder programmer, du ikke umiddelbart
kender, skal du ikke bare fjerne dem. De kan være virkelig vigtige for din maskine. Højreklik i stedet på programmet og vælg Søg online. Bing åbner nu en side med søgeresultater for filnavnet. Gennemse et par sider for at identificere programmet.

Ved du, det er overflødigt, så højreklik på det og vælg Deaktiver. Programmet vil herefter ikke blive indlæst ved næste genstart.

[pt id=’2028438′ size=’large’ link=’file’]

 

Joblisten overvåger ikke kun din softwares opstartstid. Den sporer
også brugen af cpu og netværk, hvilket kan give dig hints om, hvad du skal fjerne. Klik på fanen App-oversigt. Vælg Indstillinger > Vis historik for alle processorer og få en detaljeret oversigt over dine mest ressource-sultne programmer. Men ligesom før: Vær forsigtig og fjern ikke noget, medmindre du er 100 procent sikker på, at det ikke er påkrævet for din maskine.

[pt id=’2028439′ size=’large’ link=’file’]

 

Konfigurer Windows med omtanke, og alt vil være blot et klik eller fingertryk borte

Startskærmen i Windows 8 giver masser af hurtige og nemme måder at organisere dine apps og programmer på. Den har også nogle mindre åbenlyse funktioner, og disse smarte tricks kan hjælpe dig yderligere med at tilpasse dit system og gøre det endnu hurtigere.

Tag for eksempel muligheden for at fastgøre programmer. Du kan pinne eller fastgøre apps og programmer til Startskærmen (højreklik og vælg Fastgør til Start), men i nogle tilfælde kan du også fastgøre speci-
fikt indhold fra disse apps.

Hvis du primært bruger appen Nyheder for at få adgang til enkelt kilde, er der ingen grund til at bruge tid på at lede gennem det hele. Åbn i stedet den relevante kilde med et højreklik eller et svirp opad, vælg Fastgør til Start og du vil nu kunne tilgå kilden direkte fra Startskærmen.

Se også:  Guide: Sådan får du pc’en hurtigere i gang

Du kan gøre det samme med appen Mail ved – ligesom i Outlook – at åbne en bestemt konto og højreklikke for at danne et dynamisk felt for denne mail-adresse. Du kan tilmed fastgøre særlige mapper til Startskærmen.

Luk dine apps hurtigt

Når du ved, hvordan det virker, så er lukningen af Windows 8-apps simpelt nok: bare træk nedad fra skærmens top, indtil du kan fjerne den fra systemet. Men der er en lille hurdle. Du skal trække det meste af vejen ned ad skærmen, førend Windows 8 forstår, hvad du vil gøre. Det kan tage tid (især på en stor skærm), og hvis du ikke gør det korrekt, vil appen så at sige hoppe tilbage på plads, og du skal starte forfra.

Heldigvis er der en virkelig handy måde at komme uden om denne
frustrerende situation på. Hvis du føler dig hjemme i Registrerings-editoren, åbner du den med Regedit og finder HKEY_CURRENT_USER. Gå til Software > Microsoft > Windows > CurrentVersion > ImmersiveShell > Switcher og vælg nye DWORD-værdier kaldet MouseCloseThreshold og TouchCloseThreshold.

Som du sikkert har gættet ud fra navnene, kontrollerer disse værdier den afstand, du bruger, med henholdsvis en mus og berøring med fingeren. Du kan indstille dem i decimalværdier mellem 1 og 100 (jo højere værdi, jo kortere distance skal du bruge for at lukke en app). Vær ikke bange for at eksperimen-tere lidt for at finde den mest bekvemme afstand for at lukke dine apps.

Fart på skrivebordet

Når dine apps er sat op, vil du sikkert gerne kunne åbne dem overalt – selv fra dit skrivebord. Højreklik på en tom del af skrivebordet, vælg Ny > Genvej fra rullemenuen. Indtast ”Explorer Shell: AppsFolder” som placering. Klik på ”Næste” og indtast et navn, for eksempel ”Alle Apps”, og klik på ”Udfør”. Når du dobbeltklikker på genvejen, får du vist en mappe med alle dine programmer og apps, og du kan indlæse den placering, du ønsker.

Skrivebordet i Windows 8 giver også en anden brugbar metode via systemmenuen: Tryk på ”Win” + ”X” for at få nem adgang til blandt andet kommandoprompten, funktionen Kør, Kontrolpanel. Der er ingen indbygget måde at tilpasse menuen på, men du kan hente en vejledning på nettet (tinyurl.com/ahqcrvg eller tinyurl.com/ow2ogxu), for at tilføje punkter til menuen.

Giv nyt liv til din pc med disse super-apps

Clock
GRATIS
Savner du skrivebordets ur? Appen fra Jujuba giver dig et ur, kalender, stopur og alarm på Startskærmen.

[pt id=’2028441′ size=’large’ link=’file’]

 

Search All
GRATIS
Brug ét søgeredskab på 20 populære sider. Herunder Google, Bing, YouTube, Facebook og Twitter.

[pt id=’2028440′ size=’large’ link=’file’]

 

Comfy Reader
GRATIS
Fin app til research. Gemmer kun brødteksten fra hjemmesider. Du kan tilgå teksten offline.

[pt id=’2028448′ size=’large’ link=’file’]

 

File Brick
GRATIS
Hvis du vil gennemse dine filer i Windows 8, bruger du normalt Stifinder. Desværre er funktionen gemt væk på skrivebordet, og den er ikke rigtig smart på berøringsfølsomme enheder.

File Brick er en meget enklere løsning designet som en app, der altid er tilgængelig på din Startskærm. Appen giver dig en nem måde at administrere musik, videoer og billeder på. Og du kan tilmed bruge den til at se og arbejde med en et væld af sky-tjenester såsom SkyDrive, Dropbox, Google Drive, Box, Facebook, Twitter og YouTube.

[pt id=’2028443′ size=’large’ link=’file’]

 

Windows 8 Cheat Keys
GRATIS
Opret tidsbespa-rende genvejstaster og kom endnu hurtigere rundt i Windows 8.

[pt id=’2028442′ size=’large’ link=’file’]

 

Maksimal multitasking
Windows 8 apps kører normalt i fuld skærm. Selv med funktionen Snap kan du maksimalt presse to åbne apps eller programmer sammen på skærmen på én gang. Men appen Metro Toolbox til Windows 8 gør tingene lidt anderledes. Den indeholder 12 individuelle værktøjer: En browser, en regnemaskine, et ur, en vejr-app, en Facebook-klient og meget mere. Du kan afvikle og interagere med op til seks af disse funktioner på en gang (eller alle 12, hvis du bruger Snap).

[pt id=’2028444′ size=’large’ link=’file’]

 

Få eventuelle problemer ordnet, så din pc arbejder optimalt

Det er ikke svært at opsætte Windows 8, så det kører præcist efter dine ønsker og behov. At vedligeholde en smidig og optimal maskine kan derimod være lidt af en udfordring, så her er et par gode tips og tricks.
Som standard kører Windows dagligt diverse vedligeholdelsesopgaver (softwareopdateringer, sikkerhedsscanninger med mere), men er opgaverne indstillet korrekt for dit vedkommende? Klik på flag-ikonet for Løsningscenteret i proceslinjen. Vælg Åbn Løsningscenter > Vedligeholdelse > Skift vedligeholdelsesindstillinger.

Sæt Windows til at køre vedligeholdelsen på et tidspunkt, hvor din pc sandsynligvis vil være tændt, men ikke i brug. Klik derefter på ”OK”. (Vær ikke bekymret over, at din pc måske ikke er tændt på det tid-punkt. Windows klarer bare opgaven på et senere tidspunkt).

Alternativt kan du manuelt begynde vedligeholdelsesopgaverne, når du ved, du ikke skal bruge din computer i et stykke tid (klik på Åbn Løsningscenter > Vedligeholdelse> Kør vedligeholdelse). Dette kan bidrage med at løse eventuelle problemer, du har, og det vil betyde, at Windows ikke behøver at køre ressourcekrævende vedligeholdelsesopgaver en anden dag.

Problemer i vente

Windows 8 apps er generelt meget pålidelige, og de arbejder som for-
ventet, men de kan lejlighedsvis have problemer. Nogle gange kan de vise sig at være alvorlige – heldigvis er hjælpen ikke langt væk.
Har du problemer med at installere eller opdatere programmer og apps via Windows Store, kan det blandt andet skyldes, at Stores cashe er blevet beskadiget.

Vær ikke bekymret, for det fixer du nemt ved at trykke på ”Win” + ”R”, skrive wsreset og tryk på ”Enter”, hvorved programmet rydder og nulstiller cashen på få sekunder.

Har du mere alvorlige problemer, som gør, at du ikke er i stand til at afvikle apps, kan det være på grund af sikkerhedsmæssige årsager, korrupte indstillinger eller ødelagte Windows-tjenester (blandt andre komplikationer).

Men igen, Microsoft har en brugervenlig fejlfindingsfunktion, der kan tjekke og stort set løse dem alle. Download og kør det fra http://tinyurl.com/krj7n8o.

Mange værktøjer

Er din pc oppe at slås med sine apps eller på anden måde gør knuder, så husk, at Windows 8 er fyldt med værktøjer, der kan hjælpe. Åbn Kontrolpanel og åbn funktionen Fejlfinding (eller tryk på ”Win” + ”W”, skriv ”fejl” og klik på Fejlfinding). Hvis apps ikke vil opdatere, så klik på ”Løs problemer med Windows update” under punktet System og sikkerhed. Men gennemse også, hvad du ellers har af muligheder (blot for en sikkerheds skyld, såfremt du får brug for det på et senere tidspunkt).

En vigtig del af at vedligeholde din pc er at sikre, at den opdateres regelmæssigt, og her mangler du måske de tidligere Windows Update-påmindelser, når nye opdateringer var tilgængelige.

Dette er ikke et kritisk problem, for Windows 8 downloader opdate-ringer, når det kan, men vil du have update-ikonet tilbage, kan Windows Update Notification Tool (www.quppa.net/wunotify) gendanne det.

Bestil de-fragmentering

Normalt defragmenterer Windows dine drev en gang om ugen for at optimere dem, men det er ikke nødvendigvis det bedste for dig. For at kontrollere dette trykker du på ”Win” + ”R”. Indtast ”dfrgui”, og kontroller boksen ”Planlagt optimering”. Ugentlige defragmenteringer er normalt nok, men hvis dine drev er blevet temmelig fragmenterede, så prøv at klikke på ”Skift indstillinger” for at ændre frekvensen til dagligt.

[pt id=’2028445′ size=’large’ link=’file’]

 

Sikkert
Windows 8 er stadig nødt til lejlighedsvist at være startet op i fejlsikret tilstand for at løse problemer. Vil Windows ikke starte, er du nødt til at finde frem til systemets genoprettelses-tilstand for at få den korrekte indstilling. Vil du hellere have den gamle mulighed for at trykke F8 under opstart, skal du blot indtaste: bcdedit /set {default} bootmenupolicy legacy.
Ved en kommandoprompt. Udskift ”legacy” med ”standard” for at skifte tilbage.

[pt id=’2028446′ size=’large’ link=’file’]

 

Hurtig disk-kontrol
Er du en erfaren Windows-bruger, så du har sikkert brugt kommandoen ”chkdsk / f” i et forsøg på at løse fejl på harddisken. Metoden virker ofte, men du er nødt til at genstarte først, og derefter vente i en evighed.
I Windows 8 kan du derimod indtaste følgende: chkdsk /spotfix.
Der er ingen genstart, og metoden er meget hurtigere, da den kun forsøger at løse eventuelle, konstaterede problemer.

[pt id=’2028447′ size=’large’ link=’file’]

 


TAGS
Guide
Systemoptimering
Tips og trick
Windows 8

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S