Home » Spil » Stærkere spillekonsoller – men ingen revolution
Stærkere spillekonsoller – men ingen revolution

Stærkere spillekonsoller – men ingen revolution

Share

Microsofts Xbox One S er landet, og en ny udgave af Sonys PlayStation 4 er på trapperne. På papiret strutter de nye spillekonsoller af saft og kraft, men reelt er der ikke tale om en ny generation, nærmere en opgradering. De egentlige efterfølgere kommer først i 2017

Er du på jagt efter en spillekonsol, er der gode nyheder. Microsoft og Sony sender i år nye udgaver af deres spillekonsoller på gaden. Begge maskiner, Xbox One S og PlayStation 4.5 (også kaldet Neo og PS4K) har taget et række teknologiske hop siden forgængerne, Xbox One og PlayStation 4.

Blandt de største hop er, at maskinerne afspiller 4K-indhold, og at de kan afvikle tidligere titler, så du ikke skal udskifte din spilsamling. Samtidig udmærker den nye Xbox sig ved at være 40 procent mindre og have den store klods af en strømforsyning indbygget.

Mens Microsofts maskine er landet, måtte vi ved redaktionens slutning stadig spejde efter Sonys. Af samme årsag er navnet og de tekniske detaljer heller ikke officielt meldt ud, men så godt som bekræftet af internationale kilder med insiderviden.

Før du skynder dig ud og kører Dankortet igennem, skal du dog være klar over, at der ikke er tale om en ny generation af spillekonsoller. Xbox One S, som blev frigivet i august, er stadig en Xbox One, mens ”4.5” henviser til, at Sonys nye konsol er skudt ind mellem PlayStation 4 og PlayStation 5. Konsollen, som forventes på markedet et sted mellem september og julehandlen 2016, kaldes for eksempel på techradar.com blot for ”en opgradering”. Alligevel er det værd at se nærmere på de nye udgaver, for der er masser af kræfter og muligheder under hjelmen.

Microsofts maskine har blandt andet fået harddiske på op til 2 TB, hvilket ikke er for lidt, når man tænker på, at brugerne i dag lagrer spildata, videoklip og apps osv. Det er data, som har vist sig hurtigt at fylde de 500 GB store diske på tidligere modeller. Begge konkurrenter vil understøtte 4K til film og streaming, og PlayStation 4.5 får flere og større grafiske kræfter til optimalt brug af den virtuelle brille, PlayStation VR, som er på gaden i oktober. Xbox One S understøtter også tv med HDR, det vil sige High Dynamic Range, som skal give mere dynamiske billeder. Et af de første spil, som understøtter HDR, er Forza Horizon 3.

Spillekonsoller.

Sonys nye maskine understøtter VR-brillen, PlayStation VR, som ses her med forgænger-konsollen.

De tre S-fordele

Xbox One S er synligt forandret i forhold til Xbox One (”S” står for smartere, slankere, skarpere). Ud over den skrumpede størrelse, har den hvide konsol fået en stander (medfølger i 2 TB-udgaven), da Xbox One S kan tåle at stå lodret, hvilket nok skal blive værdsat i mange hjem. Den har ingen Kinect, men er du vild med Microsofts kamera-enhed, som blandt andet bruges til styring i spil, kan du tilkøbe en adapter.

Se også:  Giv en Xbox-oplevelse med alt inkluderet

Som noget nyt har Xbox One S fået en IR Blaster, en infrarød teknologi, som gør konsollen i stand til at styre dine andre enheder, for eksempel dvd-maskinen og kabel-tv-boksen. Ideen var så småt rullet ud med Xbox One, som blandt andet kunne tænde og slukke tv-skærmen. Den enlige, medfølgende controller understøtter Bluetooth og kan parres direkte og trådløst med din pc til afvikling af Windows 10-spil.

Ligesom PlayStation 4.5 kan Xbox One S afvikle 4K og UHD (2160p), men kun film og streaming. Når det handler om spil, bliver billedsiden i stedet opskaleret. Microsofts maskine har indbygget Blu Ray-afspiller, som understøtter skiver med 4K UHD, mens det ved redaktionens slutning var uklart, om Sonys maskine også får et fysisk Blu-ray-drev.

Spillekonsoller.

Microsofts Xbox One S er hvid, slank og 40 procent mindre end forgængeren, Xbox One. Gitteret er til pynt og til udluftning, så maskinen kan stå lodret og lave mindre larm.

Begge konsoller godtager dine ældre spiltitler, i Microsofts tilfælde fra Xbox 360 og frem, mens PlayStation 4.5 af tekniske årsager kun kan afvikle ældre og kommende PlayStation 4-titler.

Vi har endnu til gode at se den nye maskine fra Sony, men på papiret bliver den stærkere end sin forgænger på en række punkter, for eksempel grafikkort-chippen, som er næsten dobbelt op og octa core-processoren, der er 1,3 gange kraftigere.
Arbejdshukommelsen bliver 24 procent hurtigere; ikke fordi, der proppes mere ram i, men blokkene arbejder med en hurtigere overførsel af data. Xbox One S har næsten de samme specifikationer, bortset fra processoren, hvor frekvensen er uforandret.

Overvejelser før køb

Man kan med rette spørge, hvorfor Sony og Microsoft udgiver en mellemgeneration og holder fast i fysiske medier som Blu-ray-skiver. Et af svarene er, at de to firmaer ikke ønsker at falde bagud og tabe terræn. De tekniske muligheder udvikles så stærkt, at næste konsolgeneration endnu ikke er nået at blive færdig. Desuden har de to nyeste konsoludgaver kun få år på bagen. Det er ganske enkelt for tidligt at udfase dem. Microsoft og Sony er interesserede i at udnytte og teste de mange nuværende muligheder for 4K, UHD og streaming ved hjælp af forbedrede netværksforbindelser i gigabit-klassen. For Sony er den optimerede PlayStation 4.5 også en mulighed for at vise, hvad den kommende virtual reality-brille, PlayStation VR, egentlig kan.

Se også:  Sådan ser Xbox Series X ud indeni

For forbrugerne er der dog en række modhager. Xbox One S kan (stadig) ikke afvikle spil i 4K, og det er på nuværende tidspunkt uvist om PlayStation 4.5 kan. Specifikationerne lyder flotte, men er ikke væsentlig bedre end dem, de nuværende udgaver har.

Udgave af Xbox One S med tema fra spillet Gears of War 4. Prisen er 3600 kroner. Foruden en  stander er spillet naturligvis inkluderet.

Udgave af Xbox One S med tema fra spillet Gears of War 4. Prisen er 3600 kroner. Foruden en
stander er spillet naturligvis inkluderet.

Med hensyn til et fysisk drev, er det en forbedring, at Xbox One S har en UHD/4K Blu-ray-afspiller, selvom tendensen går mod elektronisk køb og streaming. At vælge at bibeholde et fysisk drev er ikke helt tosset, for Microsoft underkender ikke forbrugernes forkærlighed for fysiske filmbokse. Specielt bokse i særudgaver.

Den største anke mod at købe Xbox One S og PlayStation 4.5 er, at i 2017 vil vi formentlig se den næste konsolgeneration, nemlig PlayStation 5 og en Xbox med det foreløbige kaldenavn Scorpio. Men er du på jagt efter en konsol, og ejer du ikke en i forvejen, så er de to nye versioner det bedste, nuværende bud på en hurtig og alsidig multimediemaskine.

Fakta om  de nye konsoller

PlayStation 4.5 (Neo, PS4K)

Sonys mellemgenerationsmaskine forlanger ikke, at du skal ud og købe en masse nyt. Hverken af spil eller udstyr. Maskinen lanceres ikke med nye versioner af spil, men understøtter nuværende og kommende PS4-spil. Den benytter den samme onlinebutik (PSN Store), de samme spilmiljøer og samme brugerflade.

• 4K: Ja (kun til film og streaming –
opskalering af spil)
• Harddisk: Ukendt
• Blu-ray-drev: Ukendt
• Cpu: Octa core, 2,1 GHz
• Grafik: AMD GCN (36 compute units), 911 MHz
• Ram: 8 GB gddr5, 218 GB/s.
• Pris: Ukendt

Xbox One S

Har du pladsmangel, er den nye Xbox One S sagen. Den er mindre, mere fleksibel og har sluppet den store strømklods. Køber du 2 TB-modellen, medfølger en stander, så maskinen kan stå oprejst. Du skal have et nyere tv med understøttelse af 4K/UDH og HDR (mere kontrastrige billeder) for at få optimalt udbytte af Microsofts nye maskine.

• 4K/UHD: Ja (kun til film og streaming –
opskalering af spil)
• Harddisk: Op til 2 TB
• Blu-ray-drev: Ja (4K Blu-ray)
• Cpu: Octa core, 1,75 GHz
• Grafik: AMD GCN Radeon, 914 MHz
• Ram: 8 GB ddr3, 219 MB/s.
• Pris: Set til 3000 kroner


TAGS
Playstation
Spillekonsol
Xbox

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S