Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Bærbare pc'er [STORTEST]: Stærke og robuste bærbare til det hybride jobliv

Hvad er en ”computer” i det Herrens år 2022? Når vi ser bort fra nørder og andre brugere med specielle behov, taler de fleste nok om en klump bærbar elektronik med integreret batteri og skærm – altså en laptop, der kan bruges på et kontor og hvor som helst ellers. Her kan du se, hvad AOD senest har haft på testbænken.

Af Knud Søndergaard, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Laptop, notebook eller blot bærbar er tre mulige navne på den enhed, som de fleste forbinder med en computer. Sådan en maskine har rigelige ressourcer til stort set alle opgaver hos enkeltbrugere, og den kan gøres let og kompakt nok til at være med overalt – på den egentlige arbejdsplads, hvis man stadig har sådan én, i hjemmekontoret, på køkkenbordet, på rejse osv.

Hvad er så en ”professionel” computer? Et godt spørgsmål, som vi har diskuteret på AOD-redaktionen. Et let svar kunne være noget stort, tungt og dyrt i stil med de professionelle fotografers favorit, Canon EOS-1D X. Man kan også se på, hvad grejet skal bruges til, og så bliver en professionel computer et værktøj, der skal understøtte brugerens profession og skaffe mad på bordet.

Og i det perspektiv kan fokus flytte til bærbarhed – størrelse og vægt – samt anvendelighed og pris. Man skal jo ikke skyde gråspurve med kanoner, som det gamle ordsprog siger.

To af hver slags

I denne test tager vi fat på fire computere. De to tilhører Canon EOS-1-klassen og henvender sig til brugere, der vil kunne løse selv meget tunge it-opgaver, eksempelvis realtidsredigering af 4K- eller sågar 8K-video med høje billedfrekvenser.

Den slags job stiller ekstreme krav til en computers evne til at behandle grafisk information, og derfor er de to sværvægtere udstyret med dedikerede grafikkort i den høje ende, som i sig selv koster mere end en almindelig kontorcomputer.

De to andre computere i testen er letvægtere rent fysisk, men de er stadig professionelle i vores optik, fordi de kan bidrage til at nå missionskritiske mål takket være en høj grad af datasikkerhed.

En laptop til professionel, erhvervsmæssig brug kan være næsten lige så bærbar som en smartphone – og have råstyrke og kapacitet som en desktop-pc.

Rent teknisk har disse to maskiner meget til fælles: Kraftfulde Core i7-processorer, store arbejdshukommelser, hurtige diskdrev, lange batteritider og ikke mindst lynhurtig opstart fra både slukket og slumretilstand. Og hvorfor den ene letvægter koster mere end dobbelt så meget som den anden, får du også en forklaring på. Der findes et utal af software-værktøjer til test af pc’er, de såkaldte benchmarks.

Blandt de mest populære er Geekbench fra canadiske Primate Labs. Denne app findes i versioner til Windows og alle de andre gængse platforme, så man kan sammenligne æbler med vinduer på en oplyst måde.

Geekbench kan på et par minutter teste en computers processor og kvittere med to tal for henholdsvis Single-Core og Multi-Core Score. En tilsvarende test af en computers grafik kan køres på et minuts tid og resultere i et tal for OpenCL Score.

Tre tal kan således være nok til at placere en computer i hakkeordenen, og hvis man vil se præstationerne i de enkelte discipliner, ruller man blot ned gennem henholdsvis to og fire sider med tabeller. Det minder meget om en slutopgørelse fra Skat.

I forhold til de andre

Et andet multiplatform-testværktøj er PerformanceTest fra australske PassMark. Denne app tester også en lang stribe parametre og præsenterer resultaterne i en overskuelig grafisk form, hvor man får et enkelt tal baseret på præstationerne i en computers processor, grafikkort (2D og 3D), hukommelse og lager.

Disse data specificeres også ud, så man kan sammenligne eksempelvis grafiksektionerne eller diskene i forskellige pc’er.

Endelig leverer PerformanceTest såkaldte percentil-værdier, som viser, hvordan pc’en under test performer i forhold til de over 1.000.000 systemer, som har uploadet data til PassMark.

Benchmark på to måder

Computeres ydelse kan måles på mange måder. I denne test har vi valgt at kontrollere den rå performance med programmerne Geekbench og PassMark.

PassMark: Portræt af en testvinder. PassMark leverer ikke blot benchmarks, men også percentil-værdier. Asus ProArt Studiobook scorer 5203 point og 65 %. Det vil sige, at 65 % af pc’erne i PassMarks millionstore univers performer dårligere end denne stærke laptop.
Geekbench: Et Executive Summary af en pc. To tal er nok til en karakteristik af processorens performance. Alle mellemregningerne vises også, når man ruller ned på skærmen, og principperne er også forklaret på Geekbenchs hjemmeside.

Læs testene her

https://www.altomdata.dk/lenovo-thinkpad-x1-titanium-yoga-20qa-test-gennemfoert-minimalistisk-2-i-1-luksuscomputer/

https://www.altomdata.dk/abook-ultimate-a52-i7-test-svaervaegter-til-habitter-med-gamer-tilboejeligheder/

https://www.altomdata.dk/acer-swift-5-sf514-55t-test-oekonomisk-og-kompakt-letvaegter-med-gode-muskler/

https://www.altomdata.dk/asus-proart-studiobook-16-test-masser-af-datakraft-og-billedkvalitet-til-matchende-pris/