Home » Bærbar computer » Stærk Ultrabook med fornuftig batterilevetid
Stærk Ultrabook med fornuftig batterilevetid

Stærk Ultrabook med fornuftig batterilevetid

Share

Tag en 14″ Ultrabook med en Intel Core i5-processor og et ekstra batteri. Sælg den til en fornuftig pris, lyder det for godt? Det er det ikke, dog er der enkelte skønhedsfejl.

MEDION AKOYA S4214 MD99283 er en spændende Ultrabook med gode egenskaber, den er dog ikke perfekt på alle punkter. Hvorom alt er, er der tale om en forholdsvis billig 14” Ultrabook, der som trumfkort har en Intel Core i5-processor.

På trods af dette hører den stadig til blandt de billigste Ultrabooks på markedet. Den sættes til salg i danske ALDI forretninger onsdag den 11. december 2013 til 4299 kroner.

Fokus på ydelse og batteri

MEDION AKOYA S4214 MD99283 er en 14″ Ultrabook med Windows 8.0, der grundet dens forholdsvis beskedne størrelse er specielt egnet til folk, der af den ene eller anden årsag har behov for en bærbar, de kan tage med sig på farten.

Den har dimensionerne 338 mm x 241,8 mm x 22 mm og en vægt på 1,9 kg. Som sagt er dens stærkeste salgsargument nok, at den er udstyret med en Intel Core i 5-3317U dual core-processor på 1,70 GHz. Denne processor understøtter Hyper Threading og kan derfor håndtere fire tråde ad gangen, hvis softwaren understøtter dette. Turbo Boost 2.0 understøttes også, hvilket betyder, at processoren i krævende situationer kan nå hastigheder på op til 2,60 GHz afhængig af antallet af aktive kerner blandt andet.

Det betyder, at denne Ultrabook har nogle fordele i forhold til Core i3-baserede Ultrabooks, når det drejer sig om opgaver, der hovedsageligt er processororienterede.

Det andet fokuspunkt er batterilevetiden eller i hvert fald et forsøg på at maksimere den så meget som muligt. I tilgift til det 4 cellede batteri, der som standard er monteret, medfølger der nemlig et 3-cellet batteri til montering i drevpladsen, hvor et optiske drev ellers ville have været placeret.

Det betyder således også, at der i MD99283 ikke medfølger et optisk drev, selv om der er plads til det. Dette optiske drev skal man selv investere i, hvis man mener ikke at kunne undvære dette. MD99283 har da også en ganske god batterilevetid, der dog ikke sprænger rammerne for, hvad man kan forvente af en Ultrabook.

Den anvendte 14″ skærm er der ikke lagt så stor vægt på i forhold til ydelsen og batterilevetiden, der er ikke tale om en touchskærm. Skærmopløsningen er de traditionelle 1366 x 768 pixel, hvor skærmbilledet grundet en lidt større pixeltæthed dog tager sig en anelse mere detaljeret ud på en 14″ bærbar, end på de mange 15,6″ bærbare, hvor opløsningen også er vidt udbredt.

De ydre omstændigheder

MD99283 har som sagt nogle områder, hvor den klarer sig ganske godt. Det er ydelsen og den heraf afhængige brugeroplevelse, hvor den har den rigtige responsive fornemmelse, man forventer af en Ultrabook. Der er egentlig også tale om en ganske nydeligt udseende Ultrabook specielt i lukket tilstand. Her udgøres skærmlåget næsten udelukkende af børstet aluminium.

På indersiden går dette igen dog i form af en håndledsstøtte, der er lavet af plastic, men har et matchende look hen ad børstet aluminium. Dette matches igen af den indbyggede touchpad, der ganske vist ikke har helt samme udseende men som alligevel passer ind i designlinjen. Resten af det indre med tastatur og skærmramme er holdt i mat sort plast, hvilket giver en god kontrast til aluminiumsnuancerne.

Designet ser ganske fornuftigt ud, om end nogle sikkert vil savne det ″rene″ aluminiumslook, og andre igen vil glæde sig over, at det hele ikke er så klinisk. MD99283 har dog også et par egenskaber, der i en vis grad trækker ned på tilfredshedskontoen.

Se også:  Huawei MateBook X [TEST]: Lækker letvægter fuld af kræfter og funktioner

De små spørgsmål

Det første spørgsmål omhandler stabilitet, forstået på den måde at selve chassiset godt kunne være mere vridningsstabilt. Det er selvfølgelig ikke således, at man som bruger uhæmmet skal vride løs på sin bærbare computer.

Men det ville være rart med en større vridningsstabilitet i chassiset specielt i en så lille enhed, hvor det burde være lettere at opnå et stift chassis. Sagen er den, at når den bærbare er lukket, sørger skærmens aluminiumsbagside for en god stabilitet. Det er når skærmen klappes op, at man godt kan mærke, at chassiset ikke er fuldstændigt stabilt.

Det er ikke ubetinget noget holdbarhedsmæssigt problem, hvis man passer lidt på den bærbare, sker der ikke noget. Det er mere en subjektiv oplevelse, som alligevel trækker ned. Det er trods alt ikke således, at MD99283 generelt føles dårligt samlet. Skærmhængslerne virker for eksempel til at være ganske solide.

Den anden konstruktionsmæssige ting, der irriterer ved MD99283, er ikke noget, der har nogle alvorlige brugsmæssige konsekvenser i den forstand, at noget kan gå i stykker eller lignende. Men tastaturets bagplade må alligevel være det mest irriterende element ved denne Ultrabook.

Når man skriver på det ellers udmærkede tastatur hopper bagpladen nemlig med, det giver en ret speciel skriveoplevelse. Det har især vist sig at være galt i venstre side i den bagerste del af tastaturet, men det er et generelt problem, der kan opleves over det meste af tastaturet, når det benyttes.

Det er en skam, for tastaturets taster er ellers dejlige i brug, tasterne er store og med god plads mellem dem. Det gør det let og behageligt at skrive, når man ser isoleret på tasterne. Tasterne selv har medium vandring, men fornemmelsen forstærkes af den lettere hoppende bagplade, hvilket kan give et indtryk af et mere upræcist tastatur, end der reelt er tale om.

Isoleret set har tasterne en semi-hurtig feedback, der giver god føling med skriveprocessen.

De andre kvaliteter

Touchpad er stor med indbygget klik-funktion og derfor ingen dedikerede museknapper. Den er en lille smule forsænket i forhold til håndledsstøtten. Overfladen synes glat, men den giver dog en svag friktion alligevel, hvilket giver en god kontrol. Curser-bevægelser, multitouch-bevægelser og Windows 8-gestures fungerer lige efter hensigten. Det skal siges at klik-funktionen er lidt stram, det kræver lidt pres at klikke med musen.

MD99283 har som sagt en 14″ skærm, der ikke understøtter touch. Det er en af priserne, man må betale for at opnå den lave pris som MD99283 koster. Skærmopløsningen er med 1366 x 768 pixel heller ikke den højeste, men det fungerer udmærket på en 14″ skærm. Selve skærmbilledet er lysstærkt uden at brillere, farver gengives ganske fornuftigt, selvom skærmen ikke kan følge med de bedste skærme på markedet her.

Den vertikale betragtningsvinkel er ikke så god, men sidder man, hvor man skal foran skærmen, vil man ikke føle, man bliver snydt, oplevelsen er fin. At skærmen ikke er refleksiv gør, at man kan anvende skærmen under besværlige lysforhold, uden at disse afspejler sig i skærmbilledet.

Hastighed og andre aspekter

MD99283 har som sagt en Intel Core i5-3317U-processor, den sørger for, at der er ekstra med kræfter i forhold til en normal Core i3-baseret Ultrabook. Dette kommer specielt til udtryk i opgaver, hvor det især er processoren, der belastes. Det viser vore målinger med SiSoftware Sandra 2013, hvor den samlede aggregerede cpu-score endte på 27,49 gops (Giga Operations Per Second). Det bevidner, at der er en fornuftig mængde kræfter at gøre godt med.

Se også:  Samsung Galaxy Book Ion 13 [TEST]: Mobilvenlig bærbar

Der er også 4 GB ddr3-ram, der ganske vist kun har en hastighed på 1333 MHz, men det synes ikke at trække den samlede brugeroplevelse ned i dette tilfælde.

MD99283 har ikke en ssd som det primære drev, i stedet er der monteret en 500 GB harddisk. Det giver en fornuftig mængde plads til data, programmer og dokumenter. Denne harddisk arbejder sammen med et 32 GB mSATA flash-drev, hvilket er med til at give denne Ultrabook den responsive brugerfornemmelse, som kræves af typen.

Brugeren ser ikke dette flash-drev. Opsætningen i en Intels Smart Response gør, at de 32 GB flash-hukommelse cacher harddisken, hvilket speeder hastigheden op, når harddisken skal tilgås.

Vi har målt såvel harddisken og mSATA-drevet med HD Tune Pro 5.50. Selve harddisken er ikke noget specielt hastighedsmæssigt. Vi har målt en gennemsnitlig læsehastighed på 69,1 MB/s målt over hele drevet. I filtesten nåede sekventielle læseoperationer 94,4 MB/s i gennemsnit og den sekventielle skrivehastighed 75,7 MB/s i gennemsnit.

Det er ikke ligefrem super hurtigt. Men mSATA-drevet nåede en gennemsnitlig læsehastighed på 498,1 MB/s målt over hele drevet, samtidig med dette har den en gennemsnitlig søgetid på 0,101 ms, hvilket er virkelig hurtigt. Sammen er det en ganske livlig løsning med en god brugeroplevelse.

Den samlede systemydelse har vi målt med PCMark 7, hvor vi opnåede en score på 3,887 PCMarks i suitescoren. Det er ganske habilt af en Ultrabook. Delresultater som 6.924 i Creativity-testen, og 11.011 i Computations-testen viser, at MD99283 kan være ret kvik til nogle opgaver.

På den anden side viser entertainment-scoren på 2.659, at MD99283 godt kan klare computerspil til en vis grænse, uden at være specielt egnet til det. Det er nu heller ikke ventet med en Intel HD Graphics 4000-løsning, som vi kender ganske godt.

Når det kommer til støjniveauet, siger MD99283 ikke nødvendigvis ret meget, men ind imellem, når den arbejder igennem, og der skal afkøles, kan man godt høre en tydelig blæserstøj, der dog ikke har irriterende undertoner.

Af tilslutninger er der 1 Gbit/s ethernet med tilknyttet LAN-port, der er 802.11n Wi-Fi med understøttelse af WiDi, endvidere er der Bluetooth 4.0. Der er en USB 3.0-port, to USB 2.0-porte, en HDMI-udgang og en VGA-udgang. Der er en 4-i-1 kortlæser, samt indbygget webcam med mikrofon. Det er meget fint. Nogle vil måske savne det optiske drev, men dette vil garanteret kunne tilkøbes.

Det sidste aspekt er batterilevetiden, hvilken der jo er lagt fokus på med det ekstra medleverede batteri. Vi har målt MD99283 med Powermark, hvor vi er nået frem til en batterilevetid på op til 4 timer og 18 minutter i den krævende, balancerede test, der består af webbrowsing, video, spil og tekstbehandling. I den mere afslappede produktivitetstest, som består af webbrowsing og tekstbehandling, varede batteriet i 6 timer og 14 minutter.

Begge målinger er målt med begge batterier isat. Det er ganske flotte værdier, men fordi det er en Ultrabook, er det ikke så imponerende igen. Det er dog nok især på grund af den lidt større Core i5-processor, tilstedeværelsen af en fysisk harddisk, og at processoren ikke er af den energibesparende fjerde Intel Core generation, men tilhører den tredje knap så sparsommelige generation.


AKOYA S4214 MD99283
4

Alt om DATA siger

MD99283 er en ret stærk Ultrabook med kraftreserver, den føles responsiv og har en fornuftig batterilevetid til en virkelig god pris. Kan man leve specielt med tastaturets bagplade, er det en fin Ultrabook.

Sending
User Review
0 (0 votes)
TAGS
14''
AKOYA S4214
Bærbar
Bærbar computer
Laptop
MD99283
medion
Ultrabook
Windows 8

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S