Home » Kamera » Stærk teknik: Så vildt er Fujis nye mellemformat-kamera, GFX100S
Stærk teknik: Så vildt er Fujis nye mellemformat-kamera, GFX100S

Stærk teknik: Så vildt er Fujis nye mellemformat-kamera, GFX100S

Share

Fuji GFX100S har samme størrelse som de fleste full frame-kameraer, men er udstyret med en 70 procent større billedsensor på 102 MP samt fem-akslet billedstabilisering og 4K-video i 12bit Raw. Og så er prisen ikke engang helt afsindig …

Lige inden sidste år tonede ud, spåede vi at Fuji ville ryste kameramarkedet i 2021, med et nyt, kompakt og relativt “prisvenligt” mellemformatskamera. Det viste sig at holde stik.

Vi nåede ikke langt ind i det nye år, før Fujifilm afslørede GFX100S. Et nyt mellemformatkamera, der bygger på idéer fra det tidligere lancerede GFX100, men med fokus på minimalisme, mobilitet og lethed.  GFX100S er ifølge Fuji i det mest kompakte, high end featured og bedst ydende mellemformatkamera nogensinde.

Høj opløsning, stærk stabiliering

GFX100S har en baggrundsbelyst CMOS-sensor i målene 43,8×32,9mm, hvilket er cirka 70% større sammenlignet med en full frame sensor. Sensorer byder på ikke mindre end 102 millioner pixels. Det skal sikre de karakteristiske træk fra mellem-format: En tredimensionel følelse i billedet og en blødere overgang mellem skarpt og uskarpt i billederne.

En X-Processor 4 og kameraets 3,76 millioner fasedetekterende pixels gør det muligt at dække hele sensoren med fasedetekterende autofokus. Det giver kameraet en hurtigt, præcis og alsidig autofokus der kan fokusere på kun 0,18 del af et sekund, selv under meget vanskelige lysforhold ned til hele -5,5EV. En nyudviklet fokusalgoritme har optimeret kameraet formåen til at tracke og spotte ansigt, øjne og motiver i bevægelse.

Fujifilm er anerkendt for sin farvegengivelse. GFX100S indeholder derfor 19 forskellige filmsimuleringer, der skal gøre det til en leg at få de mest fantastiske farver på sine billeder direkte ud af kameraet. Man får blandt andet den helt nye filmsimulering Nostalgic Neg, der minder om den trenden, ”American New Color Photography”, der voksede frem i 1970erne. Et look med varme highlights, øget mætning i skyggerne, der giver blødere udseende samtidigt med at detaljerne bevares i billedet.

For at sikre den højeste billedkvalitet, når man skyder håndholdt, har GFX100S fået en helt ny indbygget billedstabilisering (IBIS). Sammenlignet med den stabilisering der er i GFX100 er billedstabilisatoren i GFX100S 20% mindre, 10% lettere og kompenserer med op til hele 6 stop lukkertid. Ikke nok med en ny IBIS enhed så har GFX100S også fået en helt ny lukker, mens kameraet samtidig bruger et mindre og mere kraftfuld batteri (NP-W235). Alt dette resulterer i et næsten 500 gram lettere kamera.

Kompakt og intuitivt

Kameraet er vejrforseglet og har et robust hus støbt i magnesium.

Se også:  Panasonic Lumix S5 [TEST]: Suveræn allrounder

GFX100S kommer med nyt indstillingshjul (PASM-Dial), der har forskellige indstillingsmuligheder samt seks programmerbare indstillinger, som skal sikre hurtigt skifte mellem de vigtigste og hyppigst brugte indstillinger af kameraet. I programhjulet er desuden en knap til hurtigt at skifte mellem still og video mode.

Kameraets joystick er blevet større med bedre grip. Det skal gøre det hurtigere, enklere og mere sikkert at flytte og sætte fokuspunktet.

GFX har en 3,2 tommer stor LCD touch skærm på bagsiden, og en 1,8 tommer LCD-skærm placeret på toppen af kameraet, der viser vigtige EXIF-indstillinger i kameraet, så som lukkertid, blændetal, ISO tallet og eksponeringskompensationen. LCD skærmen bag på kameraet har en opløsning på 2,36 millioner punkter og kan vinkles i hele 4 retninger (90° opad, 45° nedad og 60° til højre, og ud fra kameraet).

GFX100S er udstyret med 2 stk. SD-kortpladser der understøtter USH-II og det er muligt at lade batteriet direkte i kameraet via det indbyggede USB-C stik. Via USB-C stikket er det også muligt at skyde direkte ind i en PC eller Mac via “Tether Shooting Plug-in PRO til Adobe Photoshop” og ’’Capture One Pro Fujifilm’.

4K og filmsimuleringer

Kombinationen af X-Processor 4 og en hurtig billedsensor gør det muligt at filme i mellemformat, hvor hele bredden af sensoren udnyttes til at kunne skyde video i 16:9 eller 17:9 aspekt. Ifølge Fuji er kan man derfor opnå et helt unik look, med en tredimensionel og meget stoflig karakter, der netop kendetegner egenskaberne ved en sensor af den størrelse.

GFX100S kan skyde i i 4K/30P med 4:2:0 10bit internt til SD-kort. Det er samtidig muligt at optage 4K/30P 12-bit 4:2:2 ProResRaw til en ekstern recorder via HDMI. Kameraet understøtter 2 videoformater H.264/MPEG-4 AVC og H.265/HEVC og det er også muligt at vælge imellem to komprimeringsmuligheder, ALL-intra og Long GOP.

Når man benytter AL-intra optages video med en bitrate på 400Mbps. Profilerne F-Log og Hybrid Log Gamma, ITU-BT.2100 (HLG) er også implementeret så man kan optage video med et større toneomfang og bedst mulige datamængde til brug ved efterredigering. Det er muligt at kombinere den indbyggede billedstabilisering (IBIS) med funktionerne digital billedstabilisering (DIS) og ÎS Boost” som ekstra stabiliserings boost ved specielt krævende motiv og filmscener.

De tidligere lancerede filmsimuleringer ”Eterna” og ”Eterna Bleach Bypass” kan også anvendes. Filmsimuleringerne er baseret på den analoge film Eterna, der leverer en cinematisk stil med stor tonalitet i skyggerne samt en lavere kontrast og farvemætning. Effekten ”Bleach bypass” ses i mange kendte film og er en kendt metode hvorpå man skipper blegningsprocessen ved filmfremkaldning til at skabe billeder med hård kontrast og smukt dæmpede farvetoner.

Se også:  Fujifilm GFX100S [TEST]: Blændende billedkvalitet i Fujifilms kompakte kraftværk

Fujifilm GFX100S kommer i butikkerne til marts med en vejledende pris på 49.999 kr.

Funktioner:

Bagbelyst 102 megapixel FUJIFILM G CMOS (43,8×32,9mm) sensor uden optisk lavpasfilter
X-Processor 4
Fem-akset billedstabilisering (IBIS) med op til 6 stop kompensering
Autofokus med 3,76 millioner fasedetekterende pixels der næsten dækker hele sensorfladen
Kompatibel med objektiver med FUJIFILM G-fatning (Mount)
Robust støv- og vejrforseglet konstruktion i magnesium
3,2 tommer touch LCD-skærm med 2.360.000 punkters opløsning, vinklingsbar i tre (4) retninger
Elektronisk søger med 3.690.000 punkters opløsning og 0,77x forstørrelse
Dobbelt SD-Kortlæser (SD/SDHC/SDXC), begge understøtter UHS-II
Fujifilms anerkendte filmsimuleringer, fungerer både ved fotografering og på videooptagelser
Reelle og intuitive betjeningsknapper og hjul, forbedret joystick til justering af AF-punkt
Raw 14/16bit
Wi-Fi til trådløs billedoverføring og strømbesparende Bluetooth opkobling til smartphones/tablets. Mulighed for at fjernbetjene/styre kameraet med appen FUJIFILM Camera Remote
Vægt ca. 900g
Videooptagelse i DCI eller UHD 4K/24, 25 & 30P 4:2:0 10bit internt til SD-kort samt DCI eller UHD 4K/24, 25 & 30P 4:2:2 10bit/12bit (ProRes RAW) til recorder-enhed via HDMI
Videoformat: H.264/MPEG-4 AVC og H.265/HEVC
Videokomprimering: ALL-intra (up til 4K 30P) og Long GOP
Videooptagelse med op til 400Mbp/s med ALL-intra
Eterna filmsimulering i cinematisk stil/look – stor tonalitet med dæmpet kontrast og farvemætning
F-Log grading-profil til video/film (optagelse til memorykort eller HDMI-udgang) & understøtter Hybrid Log Gamma (HLG)
Mikrofonindgang (3,5 mm), kontakt til fjernudløser (2,5 mm) og høretelefoner (3,5 mm)

Tilbehør:

Handgrip MHG-GFX S – kompatibel med Arca-Swiss stativhoveder
Mikrofon MIC-ST1
Ekstra batteri: NP-W235
Fjernudløser: RR100 (2,5mm)
Dobbeltlader: BC-W235
FUJIFILM Camera Remote med mulighed for at fjernbetjene kameraet samt overføre billeder. Fås gratis som app til iOS og Android.
H-Mount adapter G – Adapter til montering af FUJINON HC objektiver med mulighed for at styre blænden fra kameraet samt bruge objektiver med centrallukker (flashsynk op til 1/800). Kun manuel fokus.
Bælgadapter ”View Camera Adapter G” – Gør det muligt at montere storformatobjektiver som f.eks. CM FUJINON. GFX 100S bruges så som et digitalt bagstykke med mulighed for at styre lukkeren i enten kameraet eller på objektivet.
Software til tethering: Plug-in PRO til Adobe® Photoshop® Lightroom®, Capture One Pro FUJIFILM, FUJIFILM X Acquire


TAGS
Fujifilm
full frame-kamera
Kamera
mellemformat

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S