Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Stærk prisklasse lever op til forventningerne

Hvor god en bærbar computer får du for 5000-6000 kroner? Det tester vi her, og lad det sagt med det samme: Det normalt meget attraktive prissegment lever op til vores forventninger med gedigne, men vidt forskellige maskiner, der kan håndtere de fleste opgaver, herunder også spil og underholdning.

Af Peter Hyldahl, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Når du er på udkig efter din næste bærbare computer, skal du tage et kig på prissegmentet 5000-6000 kroner, for her begynder der at ske noget: Maskinerne begynder at få power, så de kan bruges til gaming, billedredigering, underholdning og andre mere krævende opgaver. Alligevel er vi kroner og øre-mæssigt ikke fløjet helt op i himmelen. Det er klasse, og det er inden for rækkevidde.

Læs også: 7 stærke råd før du køber ny bærbar

Endnu mere interessant bliver det, som tiden går, fordi de gode chipsæt, skærme, processorer osv. falder i pris i takt med, at de har været i produktion i en lang periode og derfor er billigere at fremstille. Udviklingsomkostningerne er jo blevet betalt. Godt nok er Intels nye chipgeneration under indfasning, men den er i hård konkurrence med alternativerne, og det dæmper prisudviklingen.

Læs også: Træk noget ekstra ud af din bærbare

Selv kraftige bærbare er nu så tynde og lette, at der næsten ingen grænser er for, hvor de kan bruges.

Desværre er der i øjeblikket en udefrakommende faktor, som trækker i den modsatte retning, og en overgang kan gøre alle bærbare computere dyrere: Dollarkursen er steget i forhold til euroen (som den danske krone kursmæssigt er bundet til). Nogle producenter taler om en stigning i indkøbsprisen på 20 procent, og det kan selvfølgelig mærkes på salgsprisen, ikke mindst når momsen kommer oveni.

Stor forskel på deltagerne

Det ændrer dog ikke ved det faktum, at du i dag for 6000 kroner får en bærbar Windows-computer, der i målte hastigheder og specifikationer ligger betydelig over, hvad du kunne opnå for bare et par år siden.
Hvis ikke det var for dollarkursen ville vi sige, at nutidens maskiner i prisklassen svarer til computere, der for to år siden kostede tæt ved 10.000 kroner.

Dollarkursen har måske skåret et par tusind kroner af den sammenligning, men stadig er der mærkbare fordele ved i dag at opgradere fra en ældre maskine. Det er også godt at se, at prissegmentet leverer en stor spredning.

Testen viser, at du kan få alt fra en gamingmaskine over en underholdninscentral til en daglig slider. Eller sågar en maskine, der har specifikationer som en dyr Ultrabook.

Bemærk også vores hastighedsmålinger. De dokumenterer, at det ikke er ligegyldigt, hvilken maski-ne du vælger, hvis speed er det, som du i særlig grad lægger vægt på. Det er ikke mindst her, at du har gavn af Datatid TechLifes test. For hvordan skulle du vide, hvilken maskine der er hurtig, og hvilken der halter lidt efter?

Hastighed er ikke det eneste, der tæller. Det gør selvfølgelig også design, features og betjening. Men det er mindst ligeså vigtigt som alt andet lagt sammen. Det er også derfor, at vi i vores samlede karakter lægger ligeså meget vægt på ydelsen som på alle andre bedømmelsespunkter til sammen.

Læs testene her:

Asus ZenBook UX305F
Abook Z510HD
Dell Inspiron 15-5548
HP Pavilion 15-p251no
Medion Akoya 6615T

[themepacific_accordion] [themepacific_accordion_section title="Fakta"]

Læs testene her:

[/themepacific_accordion_section] [/themepacific_accordion]