Home » Stationær computer » Stærk pc med ssd til opgaver af enhver slags
Stærk pc med ssd til opgaver af enhver slags

Stærk pc med ssd til opgaver af enhver slags

Share

Den her testede stationære Windows 8.1 computer klarer hverdagens opgaver og mere til. Det er en ægte allround computer, der har overskud til at håndtere krævende programmer, uden at afviklingen snegler derudaf.

Decideret dyr er computeren, vi omtaler her, ikke, selv om det i dag er muligt at få meget mere computer for pengene end for få år siden. Man kan sagtens få billigere computere, der er glimrende til lette hverdagsopgaver.

MEDION AKOYA P5300E MD8865 kan købes til en pris af 5999 kroner i danske ALDI-forretninger fra onsdag den 1. april 2015.

Den sigter mod brugere, der stiller større krav til, hvad deres computer skal kunne bruges til, fordi de anvender eller påtænker at anvende programmer og programtyper, der stiller større krav til computerens hardware. Vil man have en kraftig computer med et vist niveau som denne, så undgår man ikke at betale lidt ekstra for det.

Der er tale om en velafbalanceret stationær computer, hvor helhedsindtrykket er, at man får en helstøbt løsning, man kan leve lykkeligt med i flere år fremover. Det er også godt, for det er ikke den klassiske gør det selv-computer, hvor man hen ad vejen kan opgradere computeren nærmest i det uendelige. Dertil er kabinettet og det anvendte bundkort ikke gearet.

Det indledende indtryk er, at der er tale om en kraftig og alsidig computer, hvor det ser ud til, at man får ret meget for pengene til prisen.

Balanceret opbygning

Når man kigger nærmere på MEDION AKOYA P5300E MD8865, så vil man ud over det velkendte look hurtigt opdage, at hardwaresammensætningen virker meget afbalanceret. Der er utallige måder at sammensætte en computer på, og det er umuligt at fastsætte den
eneste ‘rigtige’ hardwaresammensætning, selv om nogle konfigurationer ser ud til at give mere mening end andre.

Her i MD8865 er det dog helt tydeligt, at man har forsøgt at skabe en computer med overskud til såvel krævende opgaver af forskellig slags samt til underholdningsbrug og gaming. Der er også gjort noget for at gøre computeren kvikkere i optrækket, mens behovet for lagringskapaciteten heller ikke er glemt.

Det starter med valget af processor, computeren er udstyret med en Intel Core i5-4460 quad core-processor på 3,20 GHz. Det er en processor med en maksimal TDP på 84 watt, hvilket allerede signalerer, at her er der tale om en processor, hvor ydelsen står i højsædet.

Processoren kan ved behov øge hastigheden til 3,40 GHz, mens Hyper Threading ikke understøttes. Det betyder, at der maksimalt kan arbejdes på fire tråde af gangen, mod otte tråde hvis processoren havde understøttet Hyper Threading. Det forhindrer dog ikke MD8865 i at være en kraftig stationær computer, der gladeligt klarer selv tungere opgaver uden at give fortabt.

Processoren har overskud til det meste, den understøtter instruktionssættene SSE 4.1/4.2 og AVX 2.0. Den integrerede grafik løsning er Intels HD 4600 Graphics, der blandt andet understøtter Intels Quick Sync Video-teknologi.

Oplevelsen af, at der ikke mangler kræfter, bakkes op af vores målinger i SiSoftware Sandra 2015 benchmarken. Her scorer processoren en aggregeret score på 79,48 gops (giga operation per second) i programmets cpu-aritmetiske test. Det er en rigtig flot score, der kun må give
sig over for processorer i high-end klassen.

Grafikkortet

MD8865 råder også over ganske fornuftige ressourcer på grafikfronten, det starter ved den cpu-baserede grafikløsning, der er udmærket. Dens grundlæggede frekvens er på 350 MHz, men den kan øges til 1,1 GHz, når behovet opstår. Det er dog det dedikerede Nvidia GTX760 grafikkort, der trækker overskrifter, når MD8865’s grafiske egenskaber skal beskrives.

Man skal dog være opmærksom på, at det Nvidia GeForce GTX760 grafikkort, som MD8865 er udstyret med, er et såkaldt OEM-kort, der har lidt andre specifikationer end standardkortet. For det første har dette grafikkort 1,5 GB ddr5-hukommelse, hvor standarden GTX760 har 2 GB
hukommelse. Hukommelsesinterfacet er også 192-bit, mens det på et standard GTX760 grafikkort er 256-bit.

Det er et godt mellemklasse grafikkort på trods af dette, og det egner sig glimrende til at spille computerspil i full HD-opløsning. Det er stærkere end et sammenligneligt GTX750 grafikkort, ingen tvivl om det. Grafikkortet vil normalt kunne håndtere spil fint selv ved finere kvalitetsindstillinger, medmindre vi taler om særligt krævende spil, samt spil, der bruger den mest avancerede computergrafik.

Grafikkortet støjer ikke alverden i forhold til visse andre grafikkort, det er endvidere udstyret med HDMI-udgang samt DVI-D- og DVD-I-interface.
Vi har målt den grafiske ydelse med 3DMark Sky Diver og 3DMark Fire Strike benchmarkene. Her scorer MD8865 12.352 3DMarks i Sky Diver-testen og 4.250 3DMarks i Fire Strike-testen. Det viser, at MD8865 har fine gaming egenskaber, selvom MEDION ikke udpeger computeren til at
være en egentlig gamingcomputer.

Ram og drev

Et af plusserne ved MD8865 er, at den indbyggede computerkraft fuldt ud kan udnyttes, fordi der er indbygget 8 GB ddr3 1600 MHz hukommelse i computeren. Det passer sig også til en computer med en processor som denne, ellers ville der kunne opstå situationer, hvor processoren skulle vente på input.

Det er naturligvis muligt at installere yderligere ram, hvis man virkelig giver sig i kast med ram-intensive applikationer. Hukommelses-kontrolleren i cpu’en understøtter op til 32 GB ram. Den testede MD8865 har to 4 GB ddr3-ramklodser, hvorfor dual channel mode kan anvendes. Det fremgår også af hukommelsesbåndbredden, der er på 17,78 GB/s.

MD8865 er udstyret med to drev. Systemdrevet, hvorpå Windows 8.1 er installeret, er en 128 GB ssd. Ud over dette er der en traditionel harddisk på 2 TB til lagring af data med mere. Begge drev har et SATA 6.0 Gb/s interface. Ssd’en er ikke så stor, men den er stor nok, hvis Windows og kun de mest krævende programmer placeres her og resten på harddisken.

Vi har målt ssd-drevets hastighed ved hjælp af HD Tune Pro 5.50. Den gennemsnitlige læsehastighed er 314,6 MB/s målt over hele drevet fra ende til ende. Det er en god score, hvilket ikke er overraskende. Filtesten i samme benchmark opnår en endnu mere imponerende sekventiel læsehastighed på 377,5 MB/s. Den sekventielle skrivehastighed er meget langsommere med 139,2 MB/s. Den gennemsnitlige søgetid er 0,058 ms.

Harddisken med dens 2 TB lagringskapacitet er ud over at give pænt med lagringskapacitet også rimelig hurtig. Den gennemsnitlige læsehastighed er 116,0 MB/s målt over drevet fra ende til ende. Det er en acceptabel score, der kunne have været højere. I filtesten i samme benchmark er resultatet meget bedre med en sekventiel læsehastighed på 147,9 MB/s. og en sekventiel skrivehastighed på 146,2 MB/s. Den gennemsnitlige søgetid er her 16,4 ms, hvilket er helt normalt for en traditionel harddisk.

Vi har også brugt storage benchmarken i PCMark 8 for at vurdere hastigheden af drevene i MD8865. Her bevirkede ssd’en, at scoren endte på 4.916 point. Sammenfattende er ssd’en med til at gøre brugeroplevelsen mere levende, tingene afvikles hurtigere fra ssd’en, den er ikke specielt hurtig, når det kommer til skrivning til drevet.

Men når programmer startes og ting loades, så går det ret hurtigt. Harddisken er ikke blandt de hurtigste på markedet, men hurtig nok til at den er et aktiv ud over at kunne rumme en hel del data.

Lidt flere målinger

Selvom det snart burde være fastslået, at MD8865 er en hurtig og kapabel stationær computer, der leveres med en 3 års garanti fra producentens side, så kommer der lige nogle resultater fra de sidste benchmarks, som vi har kørt på computeren. Vi har kørt den velkendte PCMark 7, der viser en samlet score for systemet, samt enkelte subscores for bestemte opgaver. MD8865 scorer 5,789 PCMarks i suite-testen, det er en virkelig god score. Creativity-scoren på 7958 point og Computation-scoren på 10.324 er også meget fin. Hvilket man kan sige om alle delscores under PCMark 7.

I PCMark 8 benchmarken har vi kørt hjem-benchmarken og kreativitets-benchmarken, hvoraf den sidste passer glimrende til en computer som denne. Vi har kørt både de konventionelle udgaver af testen samt de accelererede udgaver, der bruger OpenCL til at forbedre ydeevnen, hvis det
understøttes. Her vil vi koncentrere os om de konventionelle scores.

Hjem-testen, der viser, hvordan computeren udfører lettere opgaver, der er normale for private brugere. Her scorer MD8865 3.574 point, hvilket igen viser os, at denne computer har en god og balanceret ydelse til en fin pris.

I kreativitets-testen scorer MD8865 3.612 point, igen et udtryk for at der er masser af kraftoverskud i denne computer.

Det ydre og de indre værdier

MD8865 ligner resten af de MEDION-computere, der har været sat til salg i de danske ALDI-forretninger i nogen tid nu. Det er der nu som sådan heller ikke noget i vejen med, den har også de samme overordnede kendetegn, som vi for tiden forventer fra en MEDION-stationær.

Der er for det første indbygget Wi-Fi i form af et 802.11n Wi-Fi netværkskort, det er en glimrende ting. Det er måske ikke førstevalget, men man har muligheden for at anvende det trådløse netværk i stedet for den indbyggede 1 Gbit/s ethernetforbindelse, hvis man ønsker.

For det andet er der den indbyggede USB 3.0 harddisk dock på toppen af computeren, det giver mulighed for at tilslutte en MEDION HDDrive2go 2.5 “eller 3.5” ekstern harddisk fra MEDION via USB 3.0 uden brug af kabler. Efter vi har testet et af disse drev i en anden sammenhæng, må det siges at drevet i sig selv – der dog skal tilkøbes – er ganske hurtigt.

MD8865 er ikke drømmecomputeren for dem, der med mellemrum ønsker at udvide computeren ved at tilføje ny hardware, dertil er kabinettet for lille og bundkortet ikke gearet. For alle, der blot ønsker en fungerende computer, de kan bruge igennem en længere årrække, er sagen en helt anden.

Fronten på MD8865 er lavet af sort plast med en blank piano-finish. Siderne er også sorte, men matte og lavet af stål. Dvd/cd-brænder drevet indtager den eneste 5.25″ eksterne drevplads, der er til rådighed. Fronten har et rimeligt udvalg af tilslutninger med en USB 3.0-port, en USB 2.0-port samt en multi-hukommelseskortlæser. Der er også mikrofontilslutning samt stik til hovedtelefon. Tilslutningerne sidder godt placerede, da de er lette at nå, uanset om man placerer computeren på gulvet eller på skrivebordet.

Bagsiden af MD8865 har fire USB 2.0-porte, der er en RJ45 1 Gbit/s ethernet-port, tre stik, hvoraf to er multi lydstik til det indbyggede 5-i-1 lydkort. Det er udmærket, selv om vi savner et par USB 3.0-porte her.

Der medfølger som vanligt et kablet tastatur samt en kablet mus. De er udmærkede men gennemsnitlige af natur.

Software er en del af pakken som altid med MEDION, denne gang er det MEDION Home Cinema Suite med et udvalg på CyberLink-programmer. Windows Essentials og et udvalg af Windows 8.1 apps. Der er også 30-dages forsøg med Microsoft Office 365 og McAfee Live-Safe.


AKOYA P5300E MD8865
4.5

Alt om DATA siger

Stærk computer med meget gode allround egenskaber, velafbalanceret med fin hardwaresammensætning.

Sending
User Review
0 (0 votes)
TAGS
Akoya
AKOYA P 5300E
AKOYA P5300E
MD 8865
MD8865
medion

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her
Annoncelinks


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S