Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Spøgelset i mobilen

Folk ser spøgelser. Både ude og hjemme. Og nu er de også løs i mobiltelefonen.

Af Palle Vibe, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

I de gode gamle dage kunne spøgelser enten træffes på kirkegården eller herregården, og i reglen holdt de sig også pænt til disse adresser. Men de dage endte, da moderne teknik holdt sit indtog. For den tekniske udvikling tog da livet af alle genfærd? Nej. De søgte såmænd ind i teknikken i stedet for.

I hvert fald beretter mange, hvordan de lige siden fotografiets barndom har oplevet at have fået uhyggelige forekomster med på deres billeder, og allerede Edison eksperimenterede med at fange åndestemmer ind i sin grammofontragt. Op gennem hele den moderne tid har tusinder af troskyldige mennesker angiveligt hørt mystiske stemmer i deres radio, i telefonen eller på deres båndoptagere og telefonsvarere, og sælsomme skikkelser er dukket op på både smalfilm, videobånd, tv-apparater, digitalkameraer og meget andet elektronisk grej. Så altså stik mod, hvad de fleste nok ville tro, har moderne teknologi på ingen måde udryddet tro eller overtro.

Og nu er turen øjensynlig også kommet til din mobiltelefon, der jo ret beset er en sammenbygning af en DAB-radio, en lydoptager, et digitalkamera og en telefon med telefonsvarer og derfor også set i det lys kan forventes at udgøre en næsten selvskreven arena for overnormal gøren og laden.

De døde ringer op

En britisk forsker, der undersøger paranormale fænomener, hævder, at mange mennesker har modtaget og stadig modtager opkald fra afdøde. Det er som oftest afdøde slægtninge eller venner, men stemmerne kan også være komplet ukendte. Opkaldene er i reglen meget støjfyldte af statisk gnitren, og stemmerne lyder svage og fjerne samtidig med, at nummerviseren typisk viser ”ukendt” eller ”ikke-angivet” nummer på displayet. Et eksempel på et sådant påstået opkald kan høres på

Et æblegespenst på displayet

For relativt nylig kunne du eksempelvis i et indlæg fra den spanske vlogger Julian Calavero stifte bekendtskab med en mand, som havde købt sig en spritny iPhone. Glad tog han sin nyerhvervelse med hjem og ud af den fabriksforseglede emballage, men fik noget af en forskrækkelse, da han opdagede, at der dukkede noget temmelig grimt op på skærmen, selv om han overhovedet ikke havde brugt mobilens kamera endnu. Billedet, der blev præsenteret i thumpnail-størrelse, forestillede ansigtet af en skamslået kvinde, der formentlig lå død af sine slag og mishandling! Og ikke nok med at det lille billede (se billedet til højre) er skrækindjagende i sig selv, men mobilen nægtede også at vise billedet ind i fuld størrelse på mobildisplayet, så motivet kunne granskes mere grundigt.

Af det chokerende billede fremgår det ikke helt tydeligt, om kvinden er bevidstløs (eventuelt sover) eller er død.

Den nybagte mobilejer sværger ved alt, hvad der er helligt, at det ikke er et billede, han har taget eller lagt ind i mobilens fotomappe. Manden gik naturligvis tilbage til butikken, der havde solgt ham produktet, og forlangte pengene igen eller i det mindste en forklaring. Men butiksejeren var lige så forbløffet over billedet, og en mobilreparatør, der også så det, nægtede simpelt hen at åbne telefonen for at fjerne billedet eller hjælpe med at løse gåden. End ikke en nulstilling af mobiltelefonen havde nogen forløsende virkning.

Siden har Julian Cavalero også produceret og uploadet en YouTube-video om det uhyggelige mysterium (https://www.youtube.com/watch?v=a-3q7ey56Vk), der indtil nu har fået hits fra langt over tre mio. mennesker.

Der er naturligvis divergerende opfattelser af billedet, og hvad det egentlig forestiller. Den engelske gratisavis Metro News har forsøgt at klarlægge folks indtryk gennem en spørgeundersøgelse, der forsøger at finde svar. Dels på hvad fotoet i virkeligheden afbilder, og dels hvordan det kan være havnet på en uskyldig mobilkøbers enhed. Svarene varierer naturligvis, men falder typisk inden for disse procenter:

• Et spøgelsesfoto af et lig – 14 %
• Et foto lagt på mobilen af hackere – 15 %
• Et foto mobilejeren selv har knipset tilfældigt – 0 %
• En practical joke – 71 %

https://metro.co.uk/2016/05/24/can-you-see-the-ghost-inside-this-mans-iphone-5903041/

Mange respondenter har i øvrigt ønsket at uddybe første svarmulighed og har foreslået, at selv om billedet sandsynligvis er blevet slettet af den oprindelige morder, blev det på en eller anden måde bevaret i Apple-skyen iCloud. Andre er overbevist om, at billedet forestiller et snapshot fra en bortførelse af rumvæsner eller en ånd, der har besat telefonen. Det stiller dog ikke rigtigt sagen i et klarere skær.
Avisen havde naturligt nok også håbet, at nogen om muligt ville genkende kvinden og dermed føje en vital oplysning til gåden om hendes ve og vel. Men endnu har ingen tilsyneladende villet vedkende sig hendes identitet.

Ghost clean-up

Hvad skal og kan du gøre, hvis du pludselig en ”skønne” dag oplever noget tilsvarende? Nettet har tilsyneladende endnu ikke nogen råd, der specifikt angår eksorcisme (altså ”åndelig rensning”) af mobiltelefoner fra hverken Apple eller andre, men du kan sagtens finde vejledning i, hvordan du renser dit hus for åndeligt utøj, og mon ikke også de kan gælde for en iPhone?

Genfærdet i baggrunden

Mens det kun er de allerfærreste, der har fotograferet et spøgelse, da det rent faktisk trådte frem foran dem, er der mange, der angiveligt har fotograferet et, mens de ikke så det. Tværtimod har motiverne været noget helt andet, og fotografen har bestemt ikke ønsket at portrættere en linselus fra det hinsides (eller der omkring). Og har du ikke en iPhone, skal du ikke fortvivle, for en almindelig
Android-mobil kan også sagtens være med.

Ikke ligefrem billeder de fleste vil bryde sig om at se dukke op på mobilskærmen … godt det kun er en PokemonGo-agtig app, der hedder Ghost Shutter The Exorcist.

Ifølge det amerikanske nyhedsmedie MA har en uforvarende 18-årig ung pige ved navn Casey Graham, fanget en paranormal tilstedeværelse på sin mobil, da hun tog et billede af sin yngre niece. På et af billederne af barnet fremtræder et meget tydeligt ansigt i baggrunden, men der var ikke andre personer til stede i værelset på det tidspunkt. Og endnu mere gåsehudsfremkaldende blev det, da pigen viste billedet til sin mor, der næsten gik i coma af chok. Ansigtet tilhørte nemlig pigens oldemor, der havde været død i adskillige år, og som pigen aldrig havde set i virkeligheden.

Hvordan den afdøde oldemors ansigt er kommet med på billedet af fotografens niece ved ingen, men også her er vandene selvsagt delt mellem alle, der tror på det paranormale, og alle, der ikke gør. Se og døm selv: https://www.youtube.com/watch?v=iq8sH3_2T-s

Gør-det selv-spook-apps

Reklamebureauet Y&R i Thailand har udviklet en noget spooky smartphone-app, der kan opfange gengangere på mobilkameraet. Appen kaldes Ghost Shutter The Exorcist (vist nok efter en heftig gyserfilm) og fås til både iOS og Android. Med AR-teknologi (Augmented Reality) samt brug af bl.a. Google Maps reagerer Ghost Shutter på bedste PokemonGo-facon, når der optræder et gespenst i nabolaget. Og sker det, har du tre muligheder for at mane genfærdet i graven igen.

Du kan enten plaske vievand på det, besværge det med en formular eller tegne et manesymbol. Fangsten bliver dog underkendt af appen, hvis resultatet ikke samtidig ledsages af et vellignende foto af fænomenet. Der er selvfølgelig tale om digital leg og løjer.

Rad på radaren

Der er imidlertid også udviklet seriøse apps på området. Et eksempel på sådan et program er Ghost Radar, der ifølge producenten kan registrere ”elektromotoriske kræfter (ofte forkortet EMF). Det betyder på mere dagligbetonet sprog eventuelle psykiske strømninger eller vibrationer også kaldet ”paranormale energier”, der får din mobils sensorer til at reagere. Ghost Radar er nem at bruge. Du holder bare mobilen hen mod det sted, du vil tjekke for ”paranormal aktivitet” og ser, hvad der dukker op på skærmen af blips, ord eller navne.

Programmet har naturligvis været testet af diverse anmeldere om end desværre med skiftende resultat. Som minimum bør du vel kunne forlange af et så følsomt program, at det også ville nå frem til nogenlunde samme resultat, hvis to uafhængige brugere anvendte det samtidig, samme sted og på hver sin mobil. Så entydigt præsterer det dog tilsyneladende ikke. 

Verdens mest berømte gengangerfoto

Det indtil nu måske mest berømte eksempel på et spøgelse, der rent faktisk er blevet snappet i selve akten. Dog ikke med et mobilkamera, men med et gammelt sortklædeapparat på stativ. Se om billedet af Den brune dame fra Raynham Hall her: https://en.wikipedia.org/wiki/Brown_Lady_of_Raynham_Hall