Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Spilverdenen kommer op i et højere gear

Virtual reality, nye konsoller og bomstærk hardware kæmper om vores opmærksomhed, mens nye betalingsformer og en underskov af anderledes spil gør det ekstra sjovt at være gamer – både i julen og det kommende år.

Af Natasja Broström, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Julen nærmer sig, og er du på gaming-gave-jagt, enten til dig selv eller andre, er der masser af gode bud til ønskelisten. Hardware- og software-nyhederne står i kø, og nye fænomener som virtual reality og augmented reality gør bare spændingen endnu større. Det er, som om hele spilverdenen er på vej op i et højere gear.

En oplagt gave i år er Microsofts nye konsol, Xbox One X, med 4K, som er på gaden 7. november. Andre bud kan være en af de buede pc-skærme i 30”-klassen, som er dukket op på markedet eller en opgradering af spille-pc’en med AMD’s Ryzen-processor.

Den nye Xbox leverer, ifølge Microsoft, 40 procent mere kraft end forgængerne takket være sin Scorpio-processor med 6 teraflops i gpu’en og en arbejdshukommelse på 12 GB gddr5-ram.

Læs her om de fedeste spil og produkter lige nu:

De stærke spilnyheder i 2017

Fede hardware-nyheder i 2017

Virtuelle verdener vinder frem

Sonys kommende PlayStation-konsol bliver formentlig lige så veludstyret, så du slipper for den eksterne processor-enhed til afvikling af 3D-lyd og menuer i VR (virtual reality). Her på redaktionen har vi i skrivende stund hverken fået pris eller udgivelsesdato for Sonys svar på Microsofts 4K-konsol, som for øvrigt er prissat til 3999 kroner. Netop VR er ved at få fodfæste i spilverdenen, om end vi ikke helt er der endnu. Priser på flere tusinde kroner for headsets, controllere og udstyr er for høje til at give et folkeligt gennembrud.

Samtidig er udbuddet af AAA-spil (topspil med topgrafik) for lille, og designet er stadig noget rod. For eksempel kan Sonys kablede PlayStation VR-sæt gøre det bøvlet at nedlægge gangstere med en Move-controller i hver hånd uden at komme til at rive i ledningen. Men alt skal begynde et sted.

VR har længe været en drøm eller måske et hypet flop på linje med 3D-film. Men nye, imponerende flotte VR-titler er på vej til december.

AR (augmented reality) er også på vej. I sidste måned udrullede Microsoft opdateringen Creators Update Fall med den såkaldte Mixed Reality-platform, hvor pc-brugere med firmaets HoloLens kan gå på opdagelse ude i virkeligheden med ekstra virtuelle lag lagt ovenpå. Principielt minder det om Pokémon, den store mobil-spilledille.

[irp]

HoloLens er tiltænkt industrien og undervisningssektoren, men Mixed Reality udnyttes også i VR-headsets fra blandt andre Acer og Dell. Fordelen for slutbrugerne er, at Mixed Reality-sæt som Dells Visor (inklusive controllere) med en pris på 3227 kroner udfordrer sæt som HTC Vive, der har en prislap i nærheden af 6000 kroner. Sættene kan ikke sammenlignes direkte, men lavere priser gør VR tilgængelig for andre end first-movers og hardcore-gamere.

Flere VR-sæt er på vej i år og til næste år. En fin måde at teste sit VR-sæt på er med Alien: Covenant VR til pc og konsol. Det vil med garanti give dig en skræk i livet.

Er 38” ikke nok, kan du med LG’s 38UC99-W sætte flere skærme sammen. Hver skærm har en opløsning på 3840 x 1600 QHD. Forvent en pris på 11.000 kroner pr. skærm.

 

 

4K og stærkere CPU’er

Bortset fra Nintendos semi-mobile konsol Switch, som understøtter op til 720p HD, er den nyeste konsol-generation med på 4K-bølgen, og nu er tiden kommet til pc-folket. Blandt andre Samsung og Asus har lavet 4K LED-pc-skærme over 22”, som er den anbefalede størrelse til spil. Pc-ejere skal heller ikke snydes for VR.

HTC Vive er en (om end bekostelig) mulighed for at løfte sine spil fra blandt andet spilportalen Steam, ind i virtual reality. Kan du undvære 4K, kan du få buede skærme op til 38” med full HD-opløsning. Acer har for eksempel lanceret Predator-serien, hvor den største model fylder 35” og har full HD-opløsning på 2560 x 1080 pixel.

2017 blev også året for ”processor-krigen” mellem AMD og Intel. AMD skabte røre med sin Ryzen-processor, som i pris og ydelse satte Intel til vægs. Processoren koster fra 800 kroner (Ryzen 3) op til 3000 kroner (Ryzen 7) og understøtter ddr4-ram og de hurtige, kompakte ssd’er, M.2. For den ultimative gamer har AMD lanceret Ryzen Threadripper 1950X med 16 kerner og en frejdig pris på 9000 kroner.

Intel kan naturligvis ikke lade handsken ligge, og inden jul kommer der formentlig et modsvar i form af Coffee Lake, en Intel cpu med fire til seks kerner, som vil ligge i de samme prislejer som Ryzen 3, 5 og 7. Duellen fortsætter sandsynligvis ind i 2018 og vil betyde et større udvalg, mere ydelse for pengene og formentlig priser, som også er til at betale for fritids-gamere.

AMD’s Ryzen-processor udfordrer Intels dominans og vil forhåbentlig betyde flere kræfter til lavere priser. Ulempen er, at processoren kræver ny køler og en ny type bundkort og ram.

Spil på flere platforme

Men selve spilbranchen er i forandring. Markedet er domineret af titler med imponerende lyd og grafik og serier som Call of Duty og FIFA, men flere ”indie”-spil dukker op, dvs. spil fra mindre udviklere, hvor stemning og personlighed ofte er i centrum. Aktuelt er der gådespillet Rime til Nintendo Switch og første del i den grafiske spilserie, Life Is Strange: Before The Storm.

Sidstnævnte er til pc og konsol, men kan også spilles på en pc med en tilkoblet Xbox-controller.
Branchen afprøver også forretningsmodeller, hvor spillet er uden abonnement eller delvist åbent. I Destiny 2 betaler du eksempelvis for spillet, og derefter er adgangen til den enorme verden fri for gebyrer. Helt gratis spil finder du på portalen Steam.

Såkaldte indie-spil har fået fodfæste i 2017. Et af de mest omtalte er Cuphead, et platformsspil i nostalgisk Max Fleischer-tegnestil. Tjek butikken på din konsol for nye spil i genren. Du bliver positivt overrasket.

Klik på fanen ”Spil”, og vælg ”Gratis at spille” fra rullemenuen. Det er gratis at være medlem hos Steam. Ellers søg på nettet efter ”f2p”, som betyder Free to Play, altså gratis spil. Et af dem er Star Wars: The Old Republic, der begyndte som et multiplayer-onlinespil med betaling. Konsolejere har også fået bedre muligheder i form af store onlinespil som det populære World of Tanks. Tjek jævnligt på din konsol, hvad der ligger af gratis spil. Det er ikke små, simple hyggespil det hele.

Andre spiludviklere har været i gemmerne og givet klassiske titler en ”remastered”-overhaling. Det er for eksempel Half-Life og Fallout 2, begge fra 1998, L.A. Noire og det smukke, men underkendte Okami, der kommer i HD til december. Endelig er der alle de titler, som for eksempel Xcom, The Walking Dead og Monument Valley 2 samt AR-spillet ARise, som har fundet vej til din tablet.