Home » Andet » Spiller børnene for meget computer?
Spiller børnene for meget computer?

Spiller børnene for meget computer?

Share

Mange forældre er bekymrede for, om deres børn sidder for meget foran computeren. Men hvor meget computerspil er for meget? Vi taler med en forsker, der ikke mener, vi altid skal være så bekymrede

Måske skal du ikke være så bekymret, selvom dit barn spiller meget på computeren. Det kan meget vel være, at det er dit barns helt normale og moderne samvær med vennerne, der bliver dyrket igennem skærmen. Det mener Anne Mette Thorhauge, der er lektor på Københavns Universitets Institut for Medier, Erkendelse og Formidling. Hun er i færd med en større undersøgelse af danske børns computerspilvaner.

”De unge finder deres eget rum væk fra forældrene ved at spille meget computer. Her finder de sammen med andre gode kammerater fra for eksempel skolen. Det betyder ikke nødvendigvis, at de er isolerede, for de er jo sammen med deres kammerater, mens de spiller. De sidder bare ikke i det samme rum,” siger Anne Mette Thorhauge.

I undersøgelsen sætter Anne Mette Thorhauge fokus på alle de situationer, hvor forældre oplever, at der er problemer med børn og unges computerforbrug, for som hun pointerer, er der masser af situationer, hvor computerforbruget kan have en negativ indvirkning på de unges liv. Men inden forældrene bare konkluderer, at der bliver spillet for meget computer, er det vigtigt, at de lægger mærke til, om computerspillet går ud over andre vigtige ting i børnenes liv, eller om computerspillene egentlig er en acceptabel del af det.

[pt id=’2033045′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Små børn kan ikke kontrollere deres tidsforbrug men større børn skal selv sætte grænserne for gaming mener forsker.”‘]

Små børn kan ikke kontrollere deres tidsforbrug, men større børn skal selv sætte grænserne for gaming, mener forsker.

Tidligere var der bred enighed i forskningen omkring computerspil om, at der var en skarp kontrast mellem offline- og online-livet. Men sådan er det ikke længere. I dag mener mange forskere, at børnenes relationer går på tværs af de to verdener.

Se også:  Selv de sløveste maskiner kan afvikle spillene i ny gamingtjeneste

Der er fodbolddrengene, og så er der LoL-drengene – dem, der spiller meget computer. Navnet stammer fra strategispillet League of Legends. I stedet for at spille fodbold sammen sidder disse drenge og taler sammen om spil i frikvartererne, og så går de hjem efter skole og spiller sammen på hver sin computer. Fordi de spiller spillene sammen online i hold, er det et socialt spil, og de er ikke isolerede.

Ofte er det sådan, at de børn, der spiller meget computer, spiller sociale spil, hvor de er en del af en gruppe. Anne Mette Thorhauges pilotundersøgelser viser samtidig, at de, der ikke spiller særlig meget computer, spiller alene. Særlig pigerne spiller for sig selv som en form for belønning, efter de har klaret lektier eller andet praktisk. Det er korte puzzle-games som Farmville eller Bubble Bobble.

Tidligere er der lavet undersøgelser, der viser, at danske børn og unge sidder stille imellem to og tre timer foran tv- og computerskærme, mens de kun bruger en halv time på motion. Men de tal mener Anne Mette Thorhauge, at man skal være meget varsom med at bruge, fordi det er svært at få børn og unge til at notere deres forbrug korrekt.

Til gengæld siger hun, at bekymringen, om at danske børn sidder for meget stille indenfor i dag, kan være reel nok, men det er ikke nødvendigvis computerspillenes skyld
”Forældrene trækker selv børnene indenfor i hjemmet i langt højere grad end tidligere. Man vil gerne vide, hvor de er og kunne se, hvad de laver.

Se også:  Nyt tastatur til gamere med professionelle ambitioner

Mange forældre er i højere grad blevet mere bekymrede for udendørs leg, hvor børnene forsvinder ud og cykler eller leger sammen, uden at der er voksne med. Nogle er bange for trafikken, mens andre er bange for ”børnelokkerne”,” mener Anne Mette Thorhauge.
Men børn og unge har brug for at finde sig selv uden forældrenes overvågning. Derfor finder de sammen i en verden uden for forældrenes synsfelt – på nettet.

”Det er en livsfase som alle børn og unge skal igennem. De trækker sig væk fra forældrene, og for denne generation af teenagere kan det måske blive et typisk fænomen, at det sker med computerspilverdenen, hvor forældrene ikke hele tiden kan holde øje med dem,” siger Anne Mette Thorhauge.

Kig efter de mindste

Til gengæld skal forældrene blande sig mere i de mindre børns spilleforbrug. For de mindste børn i undersøgelsesgruppen, de 10-12-årige, sætter forældrene ikke tilstrækkelig tydelige grænser. Børnene er for små til selv at kunne overskue konsekvenserne af, at de ikke har fået sovet nok eller ikke er begyndt på deres danske stil i god nok tid før aflevering.

Er børnene over 12 år, skal forældrene blande sig udenom. De unge skal have lov til at køre linen ud, så de selv mærker konsekvenserne. Især for børnene i alderen 15 år og op skal forældrene lære at give gradvist mere og mere slip og lade børnene selv gå glip af noget, de simpelthen ikke nåede, fordi de havde for travlt med spillet, mener Anne Mette Thor.

[themepacific_accordion] [themepacific_accordion_section title=”Fakta”]

De er ikke isolerede i computerspillene, for de er jo sammen med deres kammerater.”

[/themepacific_accordion_section] [/themepacific_accordion]


TAGS
computerspil
Spil

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S