Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Speedy ssd fra Santa Clara

Intel har en del forskellige ssd-modeller i sin produktpalette. Med SSD 520 har producenten trukket en streg i sandet og lanceret sit hidtil hurtigste ssd til dato - det er med en ny controller.

Af Carsten Sørensen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

For at kunne skabe en ssd med rigtig god ydelse har Intel med SSD 520-serien som så mange andre konkurrenter satset på SandForce SF-2281-controlleren. Den erstatter Marvell-controlleren fra Intels SSD 510-serie, der ikke var kendetegnet ved at være ekstremt hurtig. Men der er andre medvirkende årsager til, at dette ssd stræber højt.

Mange forskellige udgaver

Vi har kigget på en 240GB-udgave af Intels 2,5" SSD 520-serie, der ganske mundret bærer betegnelsen SSDSC2CW240A3K5. Der er tale om en retail-udgave med monteringskit, ssd’et findes eller også i en oem-udgave. Foruden den testede størrelse findes drevene også i størrelserne 60GB, 120GB, 180GB samt 480GB. Drevene findes desuden i to tykkelser, 7 mm samt 9,5 mm, hvor 7 mm-udgaven ikke findes i alle størrelser. Den testede udgave er 9,5 mm tyk.

Nøje udvalgte komponenter

Intel SSD 520-serien har et sata 6Gb/s-interface, så at drevet ikke holdes tilbage, når der skal overføres til og fra drevet. Foruden den velkendte SandForce-controller er SSD 520 ”skruet” sammen af kvalitetselementer. SSD 520 er bygget op af 25 nm mlc (multi-level-cell) flashceller, der jo ellers har en teoretisk lavere hastighed end slc (single-level-cells). Ud fra målingerne her i testen skulle man ellers ikke tro det.

Der er en yderligere forklaring på den gode ydelse. Det er, at Intel har valgt at anvende sin egen firmware på SSD 520-serien. Normalt anvender de forskellige producenter som regel standard-firmwaren. Det skal siges af erfaring, at større ssd’er plejer at være hurtigere end i hvert fald de mindste udgaver, så det kan også spille ind. Ud over at være hurtig skulle drevets levetid med en forventet tid mellem fejl på 1,2 millioner timer også være garanteret. Hvilket ikke er uvæsentligt til den pris, det nu engang koster at investere i dette ssd.

Trim-kommandoen og Native Command Queuing understøttes selvfølgelig også. Der er også et sikkerhedsaspekt ved drevet, for SSD 520 er fra fabrikken prækonfigureret med 256bit aes-kryptering. Ud over de rent fysiske egenskaber ved dette drev kan man fra Intels webside kvit og frit downloade Intels SSD Toolbox’ software. Hermed kan man optimere drevet samt opdatere firmware, hvis der skulle komme en ny af slagsen.

Hastighed med udbygget garanti

Efterfølgende målinger er foretaget via HD Tune Pro 5.0 og viser, at hastigheden bestemt er i orden. Men ikke nok med det, Intel giver fem års garanti på SSD 520-serien, hvilket er højest usædvanligt for ssd’er til det private marked.

I forbindelse med testen blev der anvendt en Intel Core i7-2600K-cpu. Den gennemsnitlige sekventielle læsehastighed lå på 399,4Mb/s i HD Tune. Filtestene i HD Tune viser en sekventiel læsehastighed på 526Mb/s og en skrivehastighed på 509Mb/s ved brug af standardindstillingerne. Ved mindre filstørrelser falder ydelse lidt for begge operationer. Skrives der til drevet med tilfældige data, der ikke kan komprimeres af controlleren, så falder skrivehastigheden for samme test, som nævnes ovenover til 297Mb/s.

Søgetiden er i sagens natur meget lav. Den ligger på 0,048 ms for den overordnede test. 4kB-test er vigtige i forbindelse med ssd’er, fordi det er den mindste enhed, der kan skrives til og læses fra. De beskriver også meget godt, hvorledes drevet føles i daglig brug, med en masse tilfældig datatilgang til og fra ssd’en i stedet for store kopieringsopgaver.

Resultaterne gengives i iops (input/output operations per second), altså hvor mange operationer, der kan udføres i sekundet, højere tal er bedre. Her scorede SSD 520 10.102 iops i læseoperationer og 24.555 iops i skriveoperationer ved samme indstillinger som ovenstående målinger. Ved queue depth 32, der betegner, at netop 32 i/o-operationer står i kø, stiger disse værdier til henholdsvis 74.911 iops og 81.285 iops.