Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Soundboks: Et monster af en bærbar Bluetooth-højttaler

Kombinationen af batteri, Bluetooth, ekstrem volumen og et nogenlunde bærbart design er lige netop, hvad man har behov for, når der skal fyres op i lejrfesten.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Navnet Soundboks ringer sikkert ikke en klokke hos alle, men har man taget en tur over lejrpladsen på Roskilde et af de senere år, er man ikke i tvivl om, hvad det er.

De store sorte kasser, der pumper musik ud med en volumen, der kan overdøve Arena-scenen, er blevet afsindig populære som festivalhøjttalere. Og det er sådan set ikke så mærkeligt, for kombinationen af batteri, Bluetooth, ekstrem volumen og et nogenlunde bærbart design er lige netop, hvad man har behov for, når der skal fyres op i lejrfesten.

Opdateret design

Den nye Soundboks bygger videre på konceptet, men er opgraderet på stort set alle punkter. Designet er knap så industrielt, men ikke mindre robust, bygget i hårdført stål, men nu med gummibolde i hjørnerne, så man ikke ridser gulvet derhjemme eller i bilen.

Der er hul hele vejen igennem i form af en Pulse Reflex Port, der pumper bassen ud, så du tydeligt mærker den, når du holder højttaleren i håndtagene.

Forbind flere højttalere trådløst

Hele kontrolpanelet er også opdateret med en mere moderne endless rotary-knap, en knap til power og en orange knap, der giver adgang til den nye TeamUp-funktion – vel nok den største nyhed i højttaleren. Ved et tryk på knappen kan du parre med andre Soundboks-højttalere trådløst. Op til fem kan kobles sammen indenfor en rækkevidde på fem meter. Det gør det muligt at skabe nærmest umenne-skelig høj lyd.

Desværre ikke i stereo. I hvert fald ikke endnu, men muligheden skulle komme, og dertil skulle det også blive muligt at separere de enkelte højttalere i subwoofer og diskant, så man kan lave et mere prof højttaler-setup i mobilt format. Det vil sker via en kommende app, som også vil give adgang til en række andre funktioner.

Foruden trådløs tilkobling er der mulighed for kablet forbindelse til andre højttalere. Dertil kommer XLR og fuldstørrelse jack-indgang, så du kan tilslutte mikrofon og instrumenter. Det gør højttaleren enormt alsidsig. For at gøre den mere plug-n-play kunne man på sigt håbe på en form for guitarforstærker-emulering, så du kunne få sprød guitarlyd direkte ud af boksen.

Ikke bare bulder

Lyden i højttaleren har undergået en markant opgradering. Der er nu tale om et trevejssystem med separat mellemtone, og det betyder, at bassen ikke bare buldrer igennem, men står stramt og veldefineret. Det er en rigtig vellydende højttaler, især når der bliver skruet pænt op. Du kan imidlertid ikke skrue op på maks, når strømforsyningen er i. Så slår højttaleren fra.

De fleste vil da også nok køre den på batteri. Her klarer den imponerende 40 timer ved moderat volumen og 5 ved maks. Når batteriet er fladt, kan du bytte det ud med et andet, hvis du tilkøber det. Det er således en højttaler, der næppe går død før du gør, og som brutal festmaskine er der ikke rigtig noget, der slår den.