Home » Mobiltelefon » Sony Xperia Z5: En oplevelse i særklasse
Sony Xperia Z5: En oplevelse  i særklasse

Sony Xperia Z5: En oplevelse i særklasse

Share

Der er skruet op for kamerakvaliteten og føjet fingeraftrykslæser til Sonys nyeste smartphone Xperia Z5, som endnu engang viser, hvad der skal til for at give en enestående brugeroplevelse

Designet minder en del om de tidligere modeller i serien, men helt uforandret er det ikke. Bagsiden er fortsat i glas, men det blanke glas, der klædte forgængerne, er nu erstattet af mat glas i samme farve som resten af mobilen.

I vores øjne giver det et mere helstøbt udseende og gør desuden mobilen mere behagelig at holde på. Vi er dog lidt bekymrede over, at Sony fortsat insisterer på at beklæde bagsiden med glas, for det skal ikke være nogen hemmelighed, at spontant flækkende bagsider har været et stort problem på tidligere modeller. Vi er derfor spændte på at se, hvor længe det matterede glas på Xperia Z5 holder.

Som vi efterhånden har lært at forvente af Xperia Z-mobilerne, er Z5 både støvafvisende og vandtæt. Det betyder ikke, at du skal tage den med på dybhavsdykkeri i Middelhavet, men en tur i et gedigent dansk regnskyl eller under bruseren klarer den uden problemer.
Kombiner dette med en skærm, der kan betjenes med våde fingre, og du har det, man godt kan tillade sig at kalde en ”killer feature”. En egenskab, der kan være svær at undvære, især for os danskere, der må leve med uberegneligt vejr.

Log på med fingeraftryk

En anden designændring, man hurtigt lægger mærke til, er, at den runde powerknap, som har været kendetegnede for Xperia Z-mobilerne helt fra starten, nu er afløst af en aflang en af slagsen, som ligger plan med mobilens side.

Knappen kan mere end bare at tænde mobilen. Indbygget i den er nemlig en fingeraftrykslæser. Den gør det muligt at logge ind på mobilen blot ved at placere fingeren på den.

Se også:  Jackstikket gør comeback i Sonys lynhurtige topmobil

Det fungerer upåklageligt, og scanneren reagerer hurtigt. 

Lysstærk skærm

Skærmen måler 5,2” og har opløsning i full HD, præcis som på forgængeren. Billedkvaliteten er ganske fremragende, og skærmen har en imponerende lysstyrke, der gør, at du kan tyde den selv i sollys.

Kamera i en klasse for sig

Kameraet er blandt Sonys kerne-kompetencer, og med Xperia Z5 viser producenten endnu engang, at den formår at udnytte ekspertisen fra sin store kamera-afdeling til at skabe mobil billedteknik i en klasse for sig.

Opløsningen er helt oppe på 23 MP. Det betyder ikke bare, at du kan få knivskarpe billeder, der står flot selv i stort format, men også at der kan zoomes, uden at det går så slemt ud over billedkvaliteten. 

Autofokus er også forbedret, så kameraet stiller skarpt på 0,3 sekunder, hvilket i princippet vil sige med det samme. Med en fysisk kameraknap på siden kan du bruge fingeren til at flytte fokus på touchskærmen, mens du bruger den anden hånd til at trykke på aftrækkeren.
Video optages i op til 4K, og Sony har overført sin Steadyshot-teknologi fra deres ”rigtige” kameraer til mobilen, så risikoen for rystede videoer minimeres. Vælger du tilstanden ”Intelligent Aktiv” forsøger kameraet at skabe et jævnt resultat, selv når du drøner afsted på skateboard eller ski.

På fronten er der 5 MP kamera med full HD video, så selfies og videochat kan fanges i fin kvalitet.

Oplades som et lyn

Sony har forsynet Xperia Z5 med den nyeste Snapdragon-processor. Den sikrer en solid ydelse, og gør mobilen egnet til såvel spil som diverse medieopgaver.

I vores Benchmark-måling var mobilen ikke helt oppe blandt de hurtigste konkurrenter. I den reelle oplevelse er dette dog ikke umiddelbart noget, der giver sig udslag. Mobilen føles utrolig kvik og responsiv.

Se også:  Android 11 kommer ikke som planlagt

Også webhastigheden er glimrende. Filer hentes hurtigt, og du skal ikke vente længe på, at hjemmesider åbnes.

Batterilevetiden er som altid i den bedre ende, ikke mindst på grund af gode strømbesparende funktioner. Et par dage på en opladning kan du godt strække batteritiden til, hvis ikke du spiller eller skyder for meget video.

Et kæmpe plus er, at mobilen har fået Quick Charge. Det gør det muligt at oplade den til 5,5 timers brug på bare 10 minutter. Har du glemt at oplade, inden du skal ud af døren, er du således sikret strøm til en helt aften ved blot en hurtig tur i stikkontakten.

Indbydende brugerflade

Xperia Z5 kører Android 5.5, så du får den nyeste indgang til Google-universet. Ellers er der ikke så meget nyt på softwarefronten, men det gør nu heller ikke så meget, for Sony har i forvejen en af de mest indbydende og overskuelige brugerflader, du finder på en Android-mobil.

Stærk brugeroplevelse

Xperia Z5 er ikke den hurtigste mobil på markedet, og den har hverken den skarpeste skærm eller det største udvalg af funktioner. Alligevel er den en af de absolut bedste.

Det, den har, fungerer nemlig rigtig godt og giver umiddelbar nytte for brugeren. Vandtæthed, lysstærk skærm, godt kamera og lang batterilevetid er noget, man kan relatere til, og noget som de fleste oplever at have brug for i det daglige.

Vi er lidt nervøse for bagsideglasset, da vi selv er blandt dem, der har oplevet flækkede bagsider på tidligere modeller. Men vi sætter vores lid til, at Sony har fikset det, og oplevede ingen problemer under testen.

Xperia Z5 fortjener således en stor anbefaling, selvom den temmelig pebrede pris på 5999 kroner trækker lidt ned i den samlede vurdering. 


Sony Xperia Z5
4.5

Resume

»Der findes mobiler som teknisk set er stærkere, men den særlige kombination af vandtæt design, lang batterilevetid, flot lysstærk skærm samt et førsteklassses kamera sikrer en brugeroplevelse, der er svær at matche.«

Pris: 5.999 kroner

Sending
User Review
0 (0 votes)
TAGS
4K
Android
smartphone
Sony
Vandtæt
Xperia

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S