Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Sony PlayStation 5: Den hvide kæmpe viser stort potentiale

Det er først og fremmest den nye controller, der giver os fornemmelsen af "next gen" gaming, men den monstrøse PlayStation 5 er generelt en imponerende konsol, som næppe vil skuffe fans eller nytilkommere.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Hvis Stormstopperne i Star Wars spillede konsol, ville den se ud som PlayStation 5. Den er mere fascinerende end køn. Vi tager hatten af for at man har prøvet noget nyt, men vi tvivler på langtidsholdbarheden af designet. Efter et par måneder, når fascinationskraften er forsvundet, vil vi formentlig have lyst til at gemme den væk.

Men det er ikke så nemt. For den er stor, tung og uhandy. Uanset, om du stiller den oprejst eller lægger den ned, er det svært at integrere den i dagligstuens mediesetup.

Frådende grafikmonster

Der er anvendt specialoptimeret processor og grafikkort fra AMD, med en power, der kan matche selv kraftfulde gaming-computere. Har du en skærm med evnerne til det, vil spillene kunne flyde over den i 4K ved 120 fps eller i 8K ved 60 fps. Sidstnævnte bliver dog først muligt med en kommende opdatering. Vi havde Philips nyeste og dyreste 4K OLED-tv til rådighed, og her må vi altså sige at oplevelsen var imponerende. I Marvel’s Spider-Man: Miles Morales og Demon's Souls, som er blandt de nye titler, der udsendes ved lancering, er der en realisme og en dybde i billedet, som vi ikke har set mage til før.

Lyden har også fået et løft med med Sonys nye Tempest Audio-teknologi, som dog lige nu kun fungerer med hovedtelefoner. Efter en snarlig opdatering vil den også fungerer med tv-højttalere. Den giver en detaljeret rumlig fornemmelse, med klar indikation af hvor fjendens skridt kommer fra, i hvilken retning helikopteren flyver osv. Der er også understøttelse af diverse Dolby-formater, dog ikke Atmos desværre (kun hvis du ser Blu-Ray-film fra disk).

Fantastisk controller

Hvad der dog løfter spiloplevelsen i endnu højere grad, er den nye DualSense-controller. Den er udstyret med en avanceret haptisk motor, som gør controlleren responsiv i en grad, vi aldrig har oplevet før. Du mærker bølgernes skvulpen, når du svømmer, eller fornemmelsen af sand under fødderne, når du trasker gennem ørkenen, med en realisme, der gør indlevelsen stor. Adaptive triggers yder fysisk modstand, når du vil skubbe en sten, spænde en bue eller trække et reb. Det er ret vildt og ret velfungerende. Dog kræver det, at udviklerne implementerer funktionerne i deres spil, så der vil ikke være mange titler, der kan udnytte dem her den første tid. Men Astros Playroom, som følger med konsollen, er faktisk en fin og sjov demo-platform for den nye controller. Her man har gjort sit yderste for at vise dens potentiale.

Controlleren oplades med USB C og er forsynet med indbygget mikrofon, så du kan chatte direkte fra den. Der er også små knapper til deling og spilindstillinger.

Lynhurtigt lager

Som lagermedie har Sony anvendt en SSD af den vildeste støbning. Med hastighed på 5,5 GB/s flyver filerne med en fart, som gør at opstart af spil og og skift mellem aktivt indhold sker stort set uden ventetid.

Det er dog ikke verdens største SSD. Kapaciteten angives til 825 GB, men styresystemet sluger en del, så vi snakker faktisk under 700 GB reel brugbar diskplads. Og med nutidens spil, der snildt kan fylde 40-50 GB pr styk, får den plads hurtigt ben at gå på. Især hvis man er flere, der spiller forskellige spil på konsollen. Så vil man hurtigt få behov for at udvide.

I fremtiden vil det kunne lade sig gøre at udvide den interne plads med en M.2 SSD. Muligheden bliver imidlertid først tilgængelig i en kommende opdatering, og Sony har endnu ikke klarlagt hvilke specifikationer den SSD skal besidde for at kunne anvendes.

Eksterne lagermedier kan dog også anvendes, men kun til at gemme og spille PS4 spil, ikke PS5-spil. Der vil formentlig gå lidt tid, før der er nok nye spil til at det bliver et problem. Hvis det sker, har Sony gjort det muligt, at man kan lave prioriterede downloads, således at man kun henter de dele af spillet, man reelt kommer til at bruge. Det kan spare noget plads.

Nyeste forbindelser

Eksterne harddiske, hovedtelefoner og andet udstyr tilsluttes via konsollens USB-porte. PlayStation 5 byder både på USB A og USB C, så man er god dækket ind, hvad enten man har ældre eller nyere tilbehør. Forbindelse til nettet kan ske kablet via Ethernet-port eller trådløst via det nye Wi-Fi 6. Det er et plus at Sony har valgt at anvende den nyeste og hurtigste standard. Har du en router, der understøtter standarden, vil det kunne reducerer download-tiderne betydeligt.

Den store version af PlayStation 5, som vi testede, har 4K Blu-ray-drev. Det betyder, at man kan bruge fysiske diskmedier til at afvikle spil. Konsollen fås imidlertid også i en mindre og billigere version uden diskdrev. Her henter man udelukkende spil via nettet.

Det kan være fint, hvis du ikke ejer spil på disk i forvejen, men gør du det, mister du muligheden for at spille dem – med mindre du køber dem digitalt på ny. Og så kan det ende med at blive dyrere end at købe den store version fra start.

Diskdrevet giver også mulighed for at afspille Blu-Ray-film (men desværre ikke musik-cd’er). Læg dertil et fint udvalg af mediefeatures i form af apps, streaming og filmudlejning, og du har en glimrende alt i en-medieboks til stuen. Har kunne vi dog godt have ønsket understøttelse af udbredte medieformater som Dolby Vision og Dolby Atmos.

Gaming på et nyt niveau

Det er således først og fremmest som spilkonsol at PlayStation 5 brillerer. Det gør den så til gengæld i en grad, så du fint kan forsvare at investere i den ene og alene med det formål at spille. Især den nye controller løfter spiloplevelsen til et niveau, der i sandhed gør PS5 fortjent til titlen som "next gen"-konsol. Vi mangler dog fortsat nogle afgørende opdateringer, før den er fuldt oppe i omdrejninger, og som enhver konsol udfoldes det fulde potentiale først henad vejen, når mere tilbehør, nye opgraderinger og flere spiltitler kommer til.

Allerede ved lancering er der dog et pænt udvalg af eksklusive titler og Sony er generelt gode til at forkæle brugerne med stærke spiltitler løbende. Konsollen er dog kun kompatibel én generation bagud, med spil fra PS4, så udvalget af titler er ikke så enormt som på konkurrenten Xbox Series X. Den er heller ikke lige så stærk, når det gælder abonnementsordninger og integration med konsol og pc, om end mulighederne findes. Men hvordan klarer den sig så mod Microsofts konsol, når de går direkte head-to-head? Det kan du læse i vores store duel i Alt om DATA 01, hvor  vi også kigger nærmere på de mest spændende nye spil i et stort konsoltema.  Hold øje med bladet i kioskerne eller opret et abonnement.