Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Sony KD-85ZG9: 8K til millionæren

Prisen er op til 1000 kroner pr. tomme, men så har du også det eneste 8K-tv, du kan købe i Danmark. Datatid TechLife har testet den brandnye 85”-kæmpe fra Sony, og det er mildt sagt en imponerende oplevelse.

Af Peter Hyldahl, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

En sen eftermiddag får vi ”audiens” i Sonys danske hovedkvarter i Ballerup. Her står Danmarks første 8K-tv – et monster af en skærm på 85”, som vi kun har mulighed for at teste ”on location”. Nyheden er dog så markant, at vi denne ene gang har sagt ja til en test uden for egne, kontrollerede lokaler.

Andre tv-producenter kan levere produkter med 8K, men Sony er i øjeblikket den eneste leverandør, der har en model, du kan få lov til at købe. Men det kræver, at du stiller med 135.000 kroner for den testede 85”-udgave, Sony KD-85ZG9. Skulle det være for småt, findes der også en 98”-model til 650.000 kroner.

Billedprocessoren justerer billedet ind efter en database. Det unikke er, at den er objektbaseret og ikke ”kun” nøjes med at måle på billedet som en helhed. Det giver mere nøjagtig justering og bedre billede.

Så er der ikke engang tale om en OLED-skærm, men en ”traditionel” LED-type. Der er dog intet traditionelt under og bag skærmen. Det kræver nemlig temmelig meget kraft at håndtere de 7680 x 4320 pixel. Til sammenligning har du 3840 x 2160 billedpunkter i et 4K-tv.

Billedkvaliteten fra de 85” er imponerende, selv for et testhold, der har set lidt af hvert. Sony havde sat en 8K-afspiller op, som tilsluttes via to HDMI-kabler, der hver især leverer 4K, og som samles med en konverter. Materialet er en ægte 8K-optagelse af Italiens flotteste turistmål, karnevallet i Rio og andre spektakulære steder. Billedet står helt usædvanligt skarpt, detaljeret og med ekstremt klare farver – samtidig på en meget naturlig måde. Det er, som intet vi har set tidligere og da også optaget med Sonys egne 8K-filmkameraer.

Dygtig opskalering

Vi får desværre ikke mulighed for at prøve Sony 8K HDR Full Array LED-tv’et med et almindeligt antennesignal, men streamer og afspiller dvd og Blu-ray. Disse opskalerede signaler står også rigtig flot, men naturligvis knap så imponerende som med 8K-indhold. Billedet er lidt mere mat og knap så farverigt og detaljeret som med 8K. Det står som på et rigtig godt LED-tv.

Det er ret afgørende for dette produkts mulighed for at blive et salgshit. For det har ganske sikkert meget lange udsigter med hensyn til ægte 8K-indhold via streaming. Sony-tv’et er så absolut for firstmovere og feinschmeckere, der vil have det nyeste og bedste først. Og måske opererer med en økonomi i millionærklassen.

8K er krævende. Selve panelet har et helt specielt baggrundslys, der ikke bare lyser hele billedet op, så hver pixel kan åbne og lukke for lyset og farverne. Det er mere præcist, så der lyses lige præcis der, hvor der er behov. Der er ikke tale om, at baggrundslyset lyser på hver pixel, men det er tæt på, for bag skærmen er der nogle millioner LED-lyspunkter.

X-Reality Pro 8K-processoren bruges til alle typer indhold: SD, HD, 4K eller 8K. Billedet justeres og alt ikke-8K-indhold opskaleres, så alle pixel udnyttes.

Hvor mange lyspunkter baggrundslyset har, vil Sony imidlertid ikke oplyse, men importørvirksomheden oplyser, at baggrundslyset arbejder tæt sammen med X1 Ultimate-billedprocessoren. Denne håndterer i øvrigt alle formater fra SD, HD, 4K og til 8K. Alt materiale analyseres og sammenlignes med en database i hvert format, og billedet justeres derefter.

Faktisk analyseres billedet på objektniveau og ikke som hele billeder. Er der et æble på et bord, vil billedprocessoren både justere lys, farve og styrke på æblet og bordet individuelt. Det hele klares i realtid, så det er lidt af en opgave. Betjeningsmæssigt er Sony-tv’et som andre gode tv’er. Brugerfladen er god, og alt opleves faktisk som på et helt normalt Android-baseret tv.

Dolby Atmos indbygget

85” er meget, så tv’et er faktisk … kæmpestort. Heldigvis har det solide fødder i lækkert metal, og bagsiden er helt lukket til, så ingen kabeltilslutninger kan ses. Tv’et som helhed er ret tykt, og den synlige ramme er lavet af lækre alu-profiler. De virker som varmeafleder for panelet, som bliver meget varmt. Det skyldes, at de mange billedpunkter er uhyre små og derfor må have højere lysstyrke end tv’er med lavere opløsning.

Baggrundslyset lyser ikke hele billedet op, men justerer lyset til de områder, hvor det skal bruges. Det giver et mere præcist billede med bedre kontrast.

Fordelen ved at have et forholdsvist tykt tv er, at man kan indbygge relativt store højttalere. Sony-tv’et har faktisk to sæt i toppen og et sæt i bunden – samt to subwoofere på bagsiden. Du får med andre ord rigtig god og stor lyd; selvfølgelig ikke som med et stort surroundsystem, men alligevel.

Du skal købe en meget stor og kostbar lydbar for at komme i nærheden af samme lydkvalitet. Tilslutter du alligevel eksterne højttalere, kan Sony-tv’et fungere som centerhøjttaler.

Kun det med prisen …

Vi kunne blive ved med at hælde superlativer ud over det nye 8K-tv. Men det store spørgsmål er for de fleste af os, om det er pengene værd trods alle herlighederne.

Det er det ikke. Det er dyrt i kroner og øre, men der er også det basale problem, at du ikke kan få fat i 8K-indhold, og det er der nok lange udsigter til. Som almindeligt tv er det fremragende, men her er der billigere og næsten lige så gode alternativer.

Vi vil dog kippe med flaget for, at Sony går forrest med det nye-ste. At Sony bruger tid og penge på, at udvikle en teknologi, som få nok vil købe. Hvornår vi får 8K-indhold er uvist. Men det er flere tv-producenter tilsyneladende ikke særlig påvirket af. 8K er under alle omstændigheder en god historie, og en dag falder prisen jo ...

Der er højttalere både i top og bund, og på bagsiden sidder to subwoofere, en til hver stereokanal.