Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Sony hvæsser tablet-kløerne

Konkurrencen om anden-pladsen på tablet-markedet er benhård. Har Sony en chance med anden generation af Tablet S?.

Af Knud Søndergaard, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Efter nogles mening er iPad en endnu større bedrift end den ikoniske iPhone, for iPad’en repræsenterer en helt ny produktkategori, som har vendt op og ned på millioner af menneskers brug af teknologi. Selv om konkurrenterne er ved at komme op i gear, er Apple med en andel på op mod 70 % totalt dominerende på dette marked. Derfor har alle de andre tablet-udbydere indtil videre kun andenpladsen at kæmpe om, og nu da julesalget står for døren, bliver det spændende at se, hvem der først kommer op på en tocifret markedsandel.

Tablet S – nu i Xperia-familien
Tidligt i 2012 lancerede Sony to tablet-computere – S og P. De fik en noget lunken modtagelse i gadget-tårnene. Kritikken må have gjort indtryk, for nu er firmaet på gaden med en ny Tablet S, der hedder Xperia til fornavn – ligesom Sonys smartphones.

Den nye tablet er forbedret på væsentlige punkter. Processorkraften er sat i vejret fra 1 GHz dual core til 1,4 GHz quad core – det rykker. Styresystemet er Android 4.0.3, og det primære kamera på bagsiden har fået øget opløsningen fra 5 til 8 megapixels. Selve skærmen er uændret med en diagonal på 9,4” – en anelse mindre end iPad – og en opløsning på 1.280x 800 pixels – under en tredjedel af iPad.

Designet er stadig kileformet, hvad der fra siden ser godt ud, når tablet’en bruges i liggende position. Bagsiden er opgraderet fra plastic til børstet aluminium, og selv om det ikke har nogen praktisk betydning, hæver det kvalitetsoplevelsen betydeligt.

Stor eller større hukommelse, med eller uden 3G?
I lighed med de fleste andre tablets kommer Xperia i en basisversion med 16 GB hukommelse og uden 3G. Så koster den 3.300 kroner vejledende. Vil du have 3G, ryger der en tusse på prislappen, og kan du ikke leve med mindre end 64 GB, må du finde yderligere 1.500 kroner.

I givet fald ville denne T3’er købe den billigste model og bruge sin smartphone som bærbart hotspot, hvor der ikke er WiFi-dækning.
En merpris på 1.500 kroner for 48 GB er ikke ualmindelig på det aktuelle tablet-marked, men Sony har humant nok udstyret sin S-model med en SD-kortlæser, som gør det til en noget bedre forretning at bruge disse kort til mere indhold, for så taler vi om typisk 300 kroner for 32 GB.

Unikke fordele
Da Sonys produktfolk var på besøg for at præsentere Xperia Tablet S, var mit første spørgsmål selvfølgelig: ”Hvorfor skal jeg vælge jeres tablet frem for en iPad?”

Det kom ikke bag på dem.

For det første er Sonys tablet stænktæt, og det må endelig ikke forveksles med vandtæt. Den kan ikke klare en tur i morgenbadet sammen med din gummiand, men hvis du har den stående på køkkenbordet med en madopskrift på skærmen, tager den ikke skade af en dråbe eller to.

For det andet kan den fungere som en infrarød universal-fjernbetjening og styre de af dine gadgets, som er så gamle, at de ikke kan opkobles og betjenes med apps på din smartdevice. Denne feature virker lige så godt som en Logitech Harmony og klarer uden problemer de grundlæggende funktioner på mit oldnordiske LG-tv fra 2010 plus diverse andet grej. Det er også muligt at programmere makroer, så ”Se film” tænder Blu-ray’en og tv’et, vælger ”Biograf” billedgengivelse og så videre.

Og hvis andre skal have lov til at lege med din tablet, kan du aktivere dens Guest Mode og selv bestemme, hvor meget de skal have adgang til.

Hurtigt internet og rædsom lyd
Xperia Tablet S tager 45 sekunder om at starte. Det er meget for en tablet, men til gengæld er den lige så hurtig på nettet som min kablede pc. En download-hastighed på 16,5 Mbit/s er flot, og DR’s tv-kanaler streames uden hak.

Den indbyggede hovedtelefonforstærker er god, men højttalerne – de hører til i en reklame for ørepropper.