Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Sonos Beam: Stor biograflyd fra kompakt Sonos-højttaler

Sonos Beam er kompakt og relativt prisvenlig, men leverer varen i hjemmebiografen og åbner Sonos-universet op for omverdenen i hidtil uset grad.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Sonos har allerede to tv-højttalere i sortimentet, Playbar og Playbase. Nu kommer sørme en tredje. Beam gør det ikke bare prismæssigt mere overkommeligt at få tv-lyden integreret i sit Sonos-setup. Den byder også på andre egenskaber, som bør give den bredere appel end sine to ældre artsfæller.

Kompakt og stilren

Med sit relativt kompakte og vanligt stilrene design er det en højttaler, der gnidningsfrit blender ind i indretningen af en moderne dansk dagligstue. Den fås i sort eller hvid, kan stå på et bord under dit tv eller monteres på væggen, hvis du køber et beslag.

Opsætningen foregår nemt, helt som enhver anden Sonos-højttaler. Har du bare sat én op, kender du proceduren. En forskel er dog, at du kan bruge Beam som centrum for et surround-setup, med to andre Sonos-højttalere koblet til som satellitter. Du kan også forbinde en SUB for at få den helt dybe bas med. Vi testede højttalere både for sig selv og i surround-setup med to Play:5.

Stor lyd

Har man i forvejen stiftet bekendtskab med eksempelvis en Play:1 eller for den sags skyld Playbase, så ved man, at Sonos er i stand til at klemme stor lyd ud af højttalere, der ikke fylder voldsomt meget. Og det er da også tilfældet med Beam.

Otte højttaler-enheder arbej-der sammen om at levere et fyldigt lydbillede, der når godt ned i det dybe spektre, giver flot klarhed i det øvre og har en imponerende vidde, så det føles som om, lyden rækker langt udover højttalerens fysiske rammer.

Du får således den store rumlen fra eksplosioner, tydelig gengivelse af tale og fornemmelsen af at sidde midt i handlingen, med en klar rumlig fornemmelse af hvert element i lydbilledet.

I sig selv er Beam således i stand til at give en helt igennem glimrende surround-oplevelse til film. I setup med to Play:5 bliver lyden selvsagt væsentligt større og surround-effekten mere markant. Her fungerer Beam som fint centrum, der fremhæver stemmer og skaber fokus.

Du kan vælge, hvor stærkt stemmer skal stå i lydbilledet, og der er også en Nat-tilstand, som dæmper voldsomme lyde. Til musik fungerer Beam også ganske glimrende. I en mindre stue vil den fint kunne gøre det ud for et musikanlæg, med rigelig kraft til at spille rummet op.

Åbner op for omverdenen

Hvad der på ganske positiv vis adskiller Beam fra Sonos to tidligere bud på tv-højttalere er, at den ikke bare har optisk lydindgang, man kan også modtage lyd fra tv’et via HDMI. Det betyder, at kompatibiliteten med forskellige tv’er er større og langt flere vil kunne få glæde af Beam i deres hjemmebio.

Hvad der dog er mindst ligeså interessant er, at Beam understøtter AirPlay 2. Det betyder, at du vil kunne sende al lyd fra iOS-enheder og Apple TV trådløst til højttaleren. Således er det nu endelig muligt at lytte til musik fra YouTube på din Sonos-højttaler. Og ser du film fra en projektor med et Apple TV tilkoblet, slipper du for at trække en lang ledning gennem stuen.

AirPlay 2 understøttes ikke bare af Beam, men af flere andre Sonos-højttalere af nyere dato. Og understøttelsen giver ikke blot nemmere trådløst streaming for Apple-brugere.

Den betyder reelt set også, at Sonos’ lukkede system er fortid. AirPlay gør det nemlig muligt for alle med en iOS-enhed at skabe sit eget multirums-setup, hvor alle kompatible højttalere kan kombineres på kryds og tværs. Og kompatible højttalere vil vi se fra mange andre end Sonos i fremtiden.

Klar til fremtiden

Trods den lave pris er Beam en rigtig vellydende højttaler, der ikke bare kan løfte tv-lyden betydeligt, men også fungerer som en allround-højttaler, der håndterer musik ganske fint.

Med understøttelse af AirPlay 2 markerer den desuden en ende på Sonos’ lukkede univers og starten på en ny epoke, hvor multirumshøjttaleren ikke længere bestemmer, hvad du kan afspille, og hvem den kan parres med.