Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Sonos Beam (Gen 2): Stor surround til stærk pris

Sonos' mindste og billigste soundbar har fået Dolby Atmos og hi-res musikstreaming. Det gør den til et endnu bedre køb end forgængeren og til en fremragende opgradering af den lille hjemmebiograf.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Beam er vel nok Sonos bedste allround-højttaler. For den der søger én højttaler, der kan dække alle behov i den lille stue eller studielejlighed, er den et glimrende bud. Den gør sig fint til musik og har samtidig hvad der skal til for at give en gedigen filmoplevelse, når du kobler den på flad-tv'et.

Se dagsaktuelle priser på Sonos-højttalere her.

Én feature manglede den første version af Beam imidlertid. En ting som efterhånden er svær at komme udenom, når det gælder filmlyd og som også Sonos' nyeste topmodel indenfor soundbars, Sonos Arc, har: Dolby Atmos-understøttelse.

Læs vores test af Sonos Arc her:

https://www.altomdata.dk/sonos-arc-test-sonos-skaber-stor-surround-i-hjemmebioen/

Det kan man ikke bare knalde ind i en højttaler med en software-opdatering. Der skal store processorkræfter, avanceret teknologi og en særlig højttalerkonfiguration til at understøtte Atmos. Sonos har derfor udviklet en ny version af Beam der også opgradere den kompakte soundbar med flere andre fine features.

Diskret redesign

Designholdet har været i gang, men ikke ligefrem på overarbejde. Højttaleren er redesignet, men det er et meget diskret redesign. Den er en anelse lavere end forgængeren, men ellers stort set identisk i dimensioner, og i det store hele også i udseende.

Den mest tydelige forskel er at stoffet på fronten er skiftet ud med perforeret polykarbonat. Det ser nydeligt ud, men vi havde nu gerne holdt fast i stoffet, som giver et lidt mere tilbagelænet udtryk. Men den er stadig flot, og med sit minimalistiske design glider den nemt i ét med resten af stuens interiør.

Nem opsætning, begrænset kalibrering

Som alle nyere Sonos-produkter er opsætningen utrolig nem. Åbn appen, tænd højttalere, og så sker det hele mere eller mindre af sig selv. Vil du konfigurere TruePlay kræver det dog en kort kalibrering. En kalibrering, der stadig kun kan ske med en iOS-enhed og endda ikke alle iOS-enheder. Den nyeste iPhone og den nyeste iPad Pro var ikke understøttet. Det var først da vi prøvede med en iPad 7. gen. at vi kunne få lov at kalibrere. Understøttelse af den nyeste iPhone er dog på vej, men ikke desto mindre er det en skam at TruePlay er så begrænset. Det kunne være fint, hvis dem der kører Android i det mindste kunne få lov at vælge den automatiske TruePlay-funktionalitet man finder i flere af de mobile Sonos-produkter.

Ønsker du at anvende Beam i en surround-konfiguration med satellit-højttalere og eventuelt en sub, skal der yderligere opsætning og kalibrering til. Men igen er det nemt gjort. Vi testede Beam både som stand alone og med to Sonos One som satellitter.

Hollywood kommer hjem i stuen

Især når du anvender højttaleren som stand alone, er Dolby Atmos er en suveræn feature. Teknologien gør, at der kommer lyd af en størrelse og en vidde ud, som langt overstiger hvad der fysisk burde være muligt med en højttaler af så kompakt format. Det er ikke helt det samme som et rigtig surroundanlæg, men bare det at man kan komme i nærheden af er særdeles imponerende.

I modsætning til Arc er der ikke fysisk opadrettede højttalere i Beam gen 2. Den bygger i stedet på en konfiguration af fem højttalere med to frontvendte, der anvender psykoakustisk HRTF-teknologi til at skabe en følelse af højde.

Og det fungerer over al forventning. Der er en utrolig realistisk fornemmelse af rumlighed, særligt i vidden, hvor horisontale bevægelser opleves levende og hvor hver enkelt element kan lokaliseres meget præcist i lydbilledet.

Stemmer står også rigtig flot og tydeligt. Her har Beam desuden en særlig funktion til at fremhæve stemmegengivelsen.

Beam (Gen 2) understøtter ligeledes TrueHD, MAT, Dolby Digital Plus og Dolby Digital. Inden længe kommer også Dolby DTS. Er der HDMI eARC-udgang på dit tv, er det den sikreste vej til at udnytte alle formater. Det kan være mere begrænset hvad du får hvis du anvender ARC. Der er også mulighed for optisk forbindelse, men den understøtter ikke Dolby Atmos og andre af de mere avancerede surround-formater.

Musik i hi-res

En ny og markant stærkere processor er blandt de bærende årsager til at Beam (Gen 2) kan køre Atmos. Den gør samtidig at musikkvaliteten får et løft. Beam (Gen 2) understøtter hi-res musik i 24 bit, 48 kHz. Det er dog kun via Qobuz du kan få glæde af den høje kvalitet lige nu, men der åbnes op for Ultra HD hos Amazon Music senere på året. Vi krydser fingre for at turen inden længe også kommer til Tidal.

Uanset hvilken tjeneste det drejer sig om vil det dog kræve et hi-res-abonnement at udnytte den høje lydkvalitet.

Når det gælder almindelig musiklytning leverer Beam også en ganske solid oplevelse. Der ér forskel i gengivelsen på den nye og den gamle model, men den er ikke kæmpe stor. Der er lidt mere luft i lydbilledet på Gen 2, mens den gamle model er mere kompakt og direkte i sin gengivelse Beam. Men det altså så lille en forskel, at den reelt er uden betydning.

Fantastisk allround-højttaler

Har man i forvejen den gamle version af Beam er der således ingen grund til at opgradere, hvis det først og fremmest handler om at lytte til musik fra Spotify.

Det er der til gengæld i den grad, hvis du har tænkt dig at bruge Beam til filmlyd, og i særdeleshed hvis du har Atmos-kompatibelt udstyr. Så er der en verden til forskel mellem den gamle og den nye model. Prisen er da også en lidt højere på den nye, men pengene er godt givet ud.

Du får simpelthen ikke bedre filmlyd til denne pris, og når du så samtidig lægger alle de fine Sonos-features oveni, har du virkelig en fantastisk allround-højttaler her.

Pris: 3.749 kroner