Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Sommerens bedste mobiler

De fleste store producenter byder på et nyt kuld af smartphones. Vi tager tre af de mest spændende nyheder under luppen for at finde den allerbedste smartphone lige nu.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Foruden høfeber og hormonforstyrrelser er det efterhånden blevet fast tradition, at foråret byder på et frisk kuld smartphones i den allerøverste klasse. Således også i år, hvor Sony, Samsung og HTC har lanceret hver sit bud på en flagskibsmobil, der viser det bedste, de hver især kan præstere lige nu. Men hvilken er så den bedste, og hvor får du mest for pengene? Hvilken af dem skal være din sommermobil? Det lader vi komme an på en test.

Genkendeligt design

Gennemgående er de nye mobiler genkendelige. Producenterne ønsker at fastholde og pleje deres brand, og det ser man ikke mindst i designet, som hos de tre testdeltagere afviger meget beskedent fra deres respektive forgængere.

Hos Sony har vi således at gøre med en vandtæt mobil i aluminium og hærdet glas, mens HTC igen har satset på et luksusdesign i børstet aluminium. Galaxy S5 er et typisk Samsung-produkt i den forstand, at den er designet i plast. Dog er det alligevel her, der er sket de største ændringer.

Ligesom Sonys mobil er den nemlig blevet vand- og støvtæt.
Kvalitetsmæssigt er der et stort spring fra Galaxy S5 op til de to konkurrenter. Både HTC One og Xperia Z2 føles som high end-mobiler, mens Samsungs mobil føles lidt for billig. Med sin lækre tynde aluminiumskrop er HTC One den mest raffinerede af de tre. Er det vigtigt, at mobilen er vandtæt, er Sony dog det mest attraktive valg.

Avanceret kamerateknik

Kameraerne er der, hvor der virkelig konkurreres, og her ser man igen en tendens til at producenterne holder fast i den linje, de lagde med sidste års mobiler.

Således er det faktisk på denne front, mobilerne i testen adskiller sig mest. Mens Sony satser på skyhøje specifikationer med sit 20,7 MP-kamera, der skyder video i ultraskarp 4K-kvalitet, satser HTC på sit Ultrapixel-kamera, der kun har opløsning på 4 MP, men til gengæld skyder fine billeder ved vanskelige lysforhold. En dybdemåler i kameraet sørger for, at du kan justere fokus, efter billedet er taget. Samsung lægger sig mellem de to med et 16 MP-kamera med hurtig autofokus.

Der er fordele og ulemper ved de forskellige tilgange til kameraet. Til almindelige opgaver såsom hurtige snapshots til sociale medier eller uforpligtende YouTube-videoer, klarer HTC og Samsung sig bedst. Den, der søger et fleksibelt kamera med mange indstillinger og mulighed for at skyde i virkelig høj kvalitet, får imidlertid mest ud af Xperia Z2. Fælles for samtlige kameraer er nye apps og features, som eksempelvis gør det muligt at tage lækre spejlrefleksagtige billeder eller skyde selfies i god kvalitet. Generelt kommer HTC bedst fra disse tricks.

Selvom der er kommet nye features til mobilerne, gør det sig langt fra gældende i samme grad som på tidligere generationer. Producenterne holder sig til det, der virker, og har blot foretaget forsigtige finjusteringer.
Nyhederne er flest hos Samsung, som har forsynet Galaxy S5 med en fingeraftryksscanner til at logge på mobilen og foretage betalinger. Desuden er der kommet en pulsmåler på bagsiden. Fingeraftrykslæseren fungerer udmærket, men ikke helt så gnidningsfrit som på eksempelvis iPhone, mens pulsmåleren heller ikke er det mest præcise værktøj, omend fin at have for den, der har behovet.

Stjernen i Galaxy-serien er i plast, men har fået fingeraftrykslæser.

Også brugerfladen er holdt i velkendt stil på samtlige mobiler, som alle kører Android 4.4 (KitKat). Kender man sidste generation af mobilerne, vil man således føle sig helt hjemme med en af de nye i hånden. Det er et spørgsmål om vane og smag, hvad der fungerer bedst for den enkelte, men den stilrene og simple Sense-brugerflade hos HTC appellerer mest til undertegnede.

Knivskarpe skærme

Skærmstørrelsen er vokset en anelse siden sidste års topmodeller. Fem tommer og lidt derover måler skærmene på de tre mobiler. Hvorvidt det er en fordel, må være en smagssag, men vi havde foretrukket, at skærmstørrelsen fra sidste års modeller var bevaret.

Kvaliteten er ikke ændret synderligt. Opløsningen er full HD (1920 x 1080 pixel) for alle tre mobiler, der også gør brug af ips-paneler, så man får gode betragtningsvinkler.

Hver især anvender mobilerne dog forskellig skærmteknologi, og det ses på billedet. Mens HTC og Sony ligger meget tæt op ad hinanden med et klart og naturligt billede med velbalancerede farver, er der mere smæk på farver og kontrast hos Samsung. Det giver en større wow-effekt og en poleret lækkerhed, der gør skærmen rar at se på, omend billedet så til gengæld ikke er helt så naturtro som konkurrenternes.

Uanset hvad man foretrækker, er der tale om virkelig lækre skærme over hele linjen, og touch-responsen er noget nær perfekt på alle.

Hurtige på hver sin distance

Vanen tro er processorerne opgraderet til de nyeste og hurtigste chip. For HTC og Sony drejer det sig om en firkernet Snapdragon 801-processor på 2,3 GHz, mens Samsung bruger sin egen firkernede processor på 2,5 GHz.
Selvom Galaxy S5 på papiret er hurtigst, mærkes det ikke i praksis. Når du åbner apps, bladrer i menuer og anvender programmer, er der mere fart på de to andre. Takket være stærk Wi-Fi-teknologi er Galaxy S5 dog hurtigere på nettet end HTC og Sony.

Større batterier og forbedret strømstyringsteknologi sikrer, at batteritiden generelt er blevet væsentligt længere. Sony klarer sig bedst med op til tre dage på en opladning, mens de to andre snildt klarer et par dage.

Til hver sit behov

Står du med omkring fem tusind kroner i hånden og har svært ved at beslutte, hvilken Android-mobil du skal købe, har du lidt af et luksusproblem. For du kan faktisk ikke gå galt i byen med nogen af de mobiler, vi her har testet. Kvaliteten er generelt tårnhøj. Det er langt henad vejen en individuel sag, hvilken der er den rigtige for dig. Hver især har mobilerne deres særkende og særlige funktioner, der kan gøre den ene mere rigtig for én person end for en anden.

Xperia Z2 tåler vand og støv og er udrustet med et kamera, der kan skyde video i 4K.

Designmæssigt falder Samsung dog lidt igennem med sit plastikchassis, der simpelthen føles for billigt for en mobil til denne pris. Da ydelsen heller ikke er helt på højde med de andre, ender den på fire stjerner, mens de to konkurrenter snupper hver en topkarakter. Der er tæt kamp, men HTC One hiver testsejren hjem. HTC One er superlækker, selv om den også er noget dyrere end den stærke konkurrent fra Sony, som dog får vores varmeste anbefaling.