Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Sommer, sol og gode bøger

Så er det endelig blevet sommer. Sommer er ferietid, og vi er mange, der elsker at tilbringe ferien i selskab med en god bog. Men hvad skal man vælge? Det er her, Alt om DATA kommer ind i billedet med en række forslag til underholdende, lærerig, sjov eller gribende læsning.

Af Torben Okholm, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Normalt forbinder man sommer-ferielekture med noget, der er let og uproblematisk. Men vi ved udmærket, at Alt om DATAs læsere er kræsne folk, der ikke vil spises af med letbenet litteratur. De er bedre vant. Derfor har vi vil udvalgt en række bøger, som alle har det tilfælles, at man bliver klogere af at læse dem. Og det betyder ikke, at de partout skal være sværttilgængelige.
De fleste er på engelsk. Men de er alle skrevet af gode, velskrivende forfattere. Selv det sværeste stof bliver præsenteret på en måde, der er til at forstå. Og ikke så få af dem er virkelig morsomme. God ferie – og god fornøjelse!

The Thrilling Adventures of Lovelace and Babbage:
The (Mostly) True Story of the First Computer.
Sydney Padua
Pantheon, 2015

AOD10_bog01

Vi har tidligere i Alt om DATA beskrevet den brillante engelske matematiker og ingeniør Charles Babbage (1792-1871) og hans arbejde med den programmerbare computer. Det fandt sted for henved 200 år siden. Det lykkedes ikke Babbage at færdiggøre sine maskiner, men man har senere realiseret hans tanker og ideer ved hjælp af moderne elektronik.
Ada Lovelace – Augusta Ada King-
Noel, grevinde af Lovelace (1815-1852) – var en engelsk matematiker og forfatter, der arbejdede sammen med Babbage. Hun havde mange gode ideer: Som 12-årig erklærede hun, at hun ville lære at flyve. Hun konstruerede vinger til formålet. Og så var hun i øvrigt datter af digteren Byron.
Her skal vi have fat i endnu en grafisk roman: Sydney Padua har skabt en prægtig historie om de to genier og deres samarbejde. Bogen er blevet sammenlignet med Alice i Eventyrland, og det er næppe helt galt. Men pas på: Når du først er gået i gang, får du meget svært ved at lægge den fra dig.

Logicomix:
An epic search for truth Apostolos Doxiadis, Christos H. Papadimitriou, Alecos Papadatos, Annie Di Donna
Bloomsbury, 2009

AOD10_bog02
Begrebet ”grafisk roman” har vi hentet fra engelsk. Det er strengt taget et finere ord for tegneserie, men fred med det. Logicomix er en grafisk roman, der handler om forsøget på at begribe matematikkens væsen. Den tager udgangspunkt i filosoffen Bertrand Russell. I sin fortvivlede søgen efter den absolutte sandhed krydses hans vej af blandt andre Gottlob Frege, David Hilbert, Kurt Gödel og Ludwig Wittgenstein.
Historien er en kombination af historisk roman og en lettilgængelig indføring i matematik og moderne filosofi. Tegneserieformen får det komplicerede stof til at glide meget lettere ned.

Computing with Quantum Cats:
From Colossus to Qubits

AOD10_bog03

Er tiden inde til computerarbejde med kvantekatte? Det er den, hvis man skal tro John Gribbin. Gribbin er en britisk astrofysiker, der har skrevet en række populærvidenskabelige bøger. Han skriver også science fiction. Og når vi taler om kvantefysik og parallelle universer (multi-univers eller metavers), må det af og til være vanskeligt at skelne mellem science og science fiction. Heldigvis kan forfatteren falde tilbage på en kat i sit arbejde. Schrödingers kat, altså. Kender du ikke Schrödingers kat? Nu har du chancen: Der er tale om et tankeeksperiment, som skal illustrere kvantefysikkens erkendelsesmæssige problemer.
Det er nok til at få fantasien til at stejle. Men frygt ikke: Gribbin skriver godt.

Making Simple Robots:
Exploring Cutting-Edge Robotics with Everyday Stuff
Kathy Ceceri
Maker Media, 2015

AOD10_bog04

Vi skal ned på vores egen klode igen: Fra talrige parallelle universer til noget så jordnært som robotter. Kathy Ceceris idé er, at alle kan bygge en robot. Der er ingen undskyldning for at lade være, og det gælder børn, forældre, lærere og folk, der aldrig har slået op i en logaritmetabel. Hvis man kan strikke, sy eller lave en papirflyver, kan man også fremstille en robot.
Kathy Ceceri skriver klart og ukompliceret, og hun viser blandt andet, hvordan man programmerer en kludedukke til at blinke med det ene øje. Meget nyttigt. Men alvorlig talt: Hendes projekter har tilmed den fordel, at man bliver bedre og bedre til at lave robotterne, mens man arbejder med dem. Det er sjovt.

Photoshop CS6 + CC
Michael Karbo
Nyt Teknisk Forlag, 2013

AOD10_bog05

Trænger du til at få opfrisket dit forhold til Adobe Photoshop? Eller afslører dine sommerferiebilleder et lidt for afslappet forhold til isvafler, pomfritter og bearnaisesovs? Gør noget ved sagerne i Photoshop.
I Photoshop CS6 + CC kan du lære at manipulere og justere billeder (det er mindre smerteligt at fjerne dellerne på den måde end at gå på slankekur), og du bliver trin for trin indført i alle de grundlæggende redskaber. En fin guide til alle, der er interesserede i billedredigering.

The Computer: An Illustrated History
Mark Frauenfelder
Carlton Publishing Group, 2007

AOD10_bog06jpg

Computerens historie fra de tidligste rødder til dens nuværende status som uundværlig del af livet i det 21. århundrede – intet mindre. Og det er en fascinerende historie. Forfatteren kommer vidt omkring: Vi får indsigt i det afgørende slag mellem Apple og IBM i 1980’erne, og vi bliver klogere på computerens rolle i film og på tv.
I bogens sidste kapitel funderer forfatteren over fremtiden: Vi har allerede computere på håndleddet og i vores biler. Hvad bliver det næste?

Big Data in Practice:
How 45 Successful Companies Used Big Data Analytics to Deliver Extraordinary Results
Bernard Marr

AOD10_bog07

Man taler meget om Big Data for tiden. Men hvad ligger der bag begrebet, og hvordan bliver det brugt i praksis? Forfatteren tager udgangspunkt i en lang række velkendte virksomheder – fra Netflix til Rolls-Royce, fra USA’s olympiske cykelkvinder til Lotus’ formel 1-hold, fra Shell til John Deere – og viser, hvordan de med succes har udnyttet Big Data i produktion og markedsføring.
Han fortæller også, at Big Data ændrer samfundet på en række områder: for eksempel lægevidenskab, politiarbejde, mode, naturvidenskab og bankvæsen.

The Imitation Game:
Alan Turing Decoded
Jim Ottaviani (forfatter), Leland Purvis (illustrator)
Abrams Comicarts, 2014

AOD10_bog08

Sandelig om vi ikke igen skal omkring en grafisk roman. Men hvor historien om Babbage og Lovelace er sjov, kuriøs og charmerende, er historien om Alan Turing rystende og tragisk. Turing (1912-1954) bliver i dag betragtet som den moderne grundlægger af teoretisk computervidenskab og kunstig intelligens, og tak for det. Han spillede en central rolle i det britiske arbejde med at knække nazisternes koder under anden verdenskrig – et arbejde, der ifølge flere forkortede krigen i Europa med mellem to og fire år.
Men han var også homoseksuel. Og homoseksuel praksis var strafbar i Storbritannien. I 1952 blev han retsforfulgt og blev stillet over for et ultimatum: fængsel eller kemisk kastration. Han valgte det sidste, men to år efter døde han af cyankaliumforgiftning. Selvmord? Det skændes man stadig om. Alan Turing blev 41 år.
Premierminister Gordon Brown undskyldte i 2009 for den ”forfærdelige behandling”, Turing blev udsat for. Det skulle tage 55 år at komme så vidt.

The End of Absence - Reclaiming What We’ve Lost in a World of Constant Connection
Michael Harris
Current, 2014

AOD10_bog09
Vi slutter med at minde om glæden ved stilhed og koncentration. Vi har tidligere her i Alt om DATA anmeldt den canadiske journalist og forfatter Michael Harris’ bog, men lad os bare tage den med her, for den er fremragende: underholdende, tankevækkende og meget velskrevet. Oplagt til ferien.
Harris skelner mellem digitale immigranter og digitalt indfødte. Den første gruppe består af dem, der kan huske en verden uden internet og mobiltelefon; den anden er dem, der aldrig har levet uden. Ifølge Harris finder skellet sted i 1985. Hvis man er født før dette år, husker man stilheden, roen og koncentrationen. Det er det, der ligger i titlen: Man husker fravær (absence).
Naboens datter spurgte mig en dag, om jeg spillede mange computerspil som dreng. Jeg fortalte hende, at der ikke fandtes computerspil dengang. Hun troede ikke på mig. Hun er i sandhed digitalt indfødt.
Tag Harris’ bog med ud i klitten og få appetit på mere fravær. God sommer!