Home » Lagerenheder » Solid state er sagen
Solid state er sagen

Solid state er sagen

Share

Selv blandt NAND-ssd’er finder man imidlertid afvigende teknologier til hukommelsesceller. Vi kan begynde med SLC, MLC, TLC og QLC NAND. Disse teknologier kan lagre henholdsvis en, to, tre og fire bits data pr. hukommelsescelle. Fordelene ved at forøge kapaciteten pr. celle er tydelig nok – større kapacitet på et mindre område og dermed lavere udgifter. Men i takt med at celletætheden stiger, må man afveje virkningerne.

I den dyre ende

Når vi taler om M.2-NVMe-ssd’er, der bygger på flashhukommelse, møder vi ingen store overraskelser. Samsungs 970 Pro, der kan fås i formaterne 512 GB og 1 TB til henholdsvis 1350 og 2750 kroner, er vores valg blandt de bedste M.2-drev. Drevet har ikke noget kolossalt fortrin i forhold til konkurrenterne, men det er alligevel det førende – med en beskeden margen.

Drevets kernespecifikationer er hovedårsagen til, at 970 Pro er så godt. Til at begynde med bruger det Samsungs hotteste 3D MLC NAND-hukommelse med 64 lag, hvorimod 970 Evo bruger den billigere og markant langsommere 3D TLC NAND. Hertil kommer mindst 512 MB lpddr4 dram-cache. Endelig er der Samsungs allernyeste og bedste kombination af controllerchip og firmware, som hedder Phoenix.

Intels Optane 905p er med ret stor sikkerhed det hurtigste ssd i den virkelige verden.

Intels Optane 905p er med ret stor sikkerhed det hurtigste ssd i den virkelige verden.

Slutresultatet? Sekventielle læsehastigheder på 3,5 GB/sek., der mere eller mindre mætter quadlane-M.2-interfacet. Når det gælder 4K vilkårlig læseydelse ved lav kødybde, er drevet også omtrent så godt, som det kan blive. Det vil sige så godt, som det kan blive for et NAND-flashdrev.

Desværre for Samsung er Intel omsider begyndt at levere varen med sin 3D Xpoint-teknologi, der nu hedder Optane. Og det er grunden til, at vores anbefaling, hvis prisen er ligegyldig, bliver Intel Optane 905p 1.5 TB.

Prisen er afsindig: 18.500 kroner. Drevet giver ikke engang de højeste sekventielle hastigheder. Men det er med stor sikkerhed det hurtigste ssd, man kan få, når vi taler om ydelsen i den virkelige verden.

Se også:  Lynhurtig SSD-disk fra Samsung

Det mest iøjnefaldende er, at 905p for alvor slår fra sig, når det gælder latens og 4K-vilkårlig adgangsydelse ved lav kødybde. Bevares, Samsung 970 Pro fører med omkring ti procent, når det drejer sig om sekventiel læsning, men 905p tromler skånselsløst Samsung-drevet ved enkelt kødybde-4k-læsning – det er 300 procent hurtigere. Kombiner det med branchens laveste latenstal, og man har følelsen af at arbejde med verdens kvikkeste ssd. Det er kun en skam, at det er så sindsoprivende kostbart. En anden mulighed er Samsungs spritnye 970 EVO Plus, der går fra 64 lag 3D V-NAND til 96 lags V-NAND og fås til priser fra 1100 kr. for 256 GB.

For det første falder holdbarheden stejlt. Single-level-cell NAND-flashhukommelse (SLC) kan levere op til 100.000 program/erase-cyklusser før en given hukommelsescelle mister sin evne til at lagre data. Tallet falder 1.000 for den nyeste QLC NAND. Det er et enormt dyk i holdbarhed.

Så er der ydelse. For en QLC-hukommelsescelle betyder læsning og skrivning af en celles indhold, at der skal skelnes mellem og bruges 16 mulige spændingsniveauer. Det korte af det lange er, at læsning og skrivning til multilevel-NAND-celler bliver en stadig mere krævende proces i takt med, at celletætheden stiger.

Algoritmisk fordeling

Naturligvis er der opstået teknologier, som mindsker både tab af holdbarhed og ydelse i takt med, at celletætheden stiger. Algoritmer sikrer, at skrivninger bliver spredt jævnt over drevet, mens over-provisionering af hukommelse betyder, at ethvert givet drev kan tolerere en bestemt mængde cellefejl, før den kapacitet, der er til rådighed, begynder at mindskes. Den slags foranstaltninger er gode nok til, at Crucial specificerer sit nye QLC-baserede drev, P1, med en gennemsnitlig tid til fejl på 1,8 millioner timer og en generel skriveholdbarhed på 200 TB, og det burde være rigeligt til de fleste kunder.

I mellemtiden bliver ydelsen markant forbedret ved, at man allokerer en stor mængde hukommelse som en cache, der kører i den langt hurtigere SLC-tilstand. Men efterhånden som drevet bliver fyldt op og til sidst æder sig ind på denne SLC-cache, begynder ydelsen at svinde ind. Det er endnu et eksempel på, at ssd-ydelse ikke er ganske ligetil. Det hjælper også med at forklare, hvorfor store, billige drev uundgåeligt må være langsommere.

Se også:  Crucial MX500 500 GB [TEST]: Fremragende ydelse til fornuftig pris

Når det gælder 3D NAND-hukommelse, kan man få den med flere celletætheder ligesom standarden, 2D NAND, men den indrager flere lag af hukommelsesceller, der ligger oven på hinanden, i stedet for et enkelt 2D-lag af celler. Bortset fra de indlysende fordele hvad angår hukommelsestæthed, rummer 3D NAND også indbyggede fordele i ydelse og holdbarhed. Det er årsagen til, at Samsungs hurtigste NAND-baserede ssd’er, herunder 970 Pro, bruger 3D NAND.

Øverst til venstre: U.2-interfacet har ikke vundet indpas i klient-pc’er. Øverst til højre: Husk, at bundkortsupport for de nyeste ssd’er kan være kritisk.

Øverst til venstre: U.2-interfacet har ikke vundet indpas i klient-pc’er. Øverst til højre: Husk, at bundkortsupport for de nyeste ssd’er kan være kritisk.

Bortset fra interface, kontrolprotokoller og hukommelsestype spiller ssd-controllerchips en anden vigtig rolle, når vi taler om ydelse. Desværre ved man ikke meget om nogen given ssd-controller, og det er som regel umuligt at foretage direkte sammenligninger. Lad os nøjes med at konstatere, at billigere drev som regel klarer sig med controllere, der har mere beskedne specifikationer. Den slags controllere kan typisk klare høje teoretiske tophastigheder, men de får problemer, når det gælder mere specielle detaljer ved ssd-ydelse. Et mål for IOPS-ydelse kan være en nyttig målestok, når man i den sammenhæng skal sammenligne drev.

Det bringer os på det nydeligste tilbage til spørgsmålet om ssd-ydelse og ssd-test. Det viser sig, at høj sekventiel ydelse faktisk ikke er så kritisk for pc-arbejde i det virkelige liv. I stedet afhænger hovedparten af lagertrafik af hurtig adgang til små mængder data, der ligger klattet rundt-omkring på drevet. Det er det, der fører til en hurtig og kvik desktop-pc eller laptop. Størrelsen af disse små stumper bliver dikteret af lagerets mindste bloksektorer, der for moderne harddiske og ssd’er ligger på 4 kB. Derfor taler man af og til om 4k-vilkårlig adgang.

TAGS
flashdisk
Solid State
SSD

DEL DENNE
Share

Seneste Tech test
Seneste konkurrencer

Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

Alt om DATA

Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@altomdata.dk

Datatid TechLife

Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@datatid.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg / Prislister:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Medieinformation


Alt om DATA, Datatid TechLife  © 2019
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S