Home » Lagerenheder » Solid state er sagen
Solid state er sagen

Solid state er sagen

Share

Der er siden opstået adskillige teknologier, der råder bod på dette, herunder intelligent affaldsindsamling og TRIM-kommandoen, der i høj grad løste problemet med ekstrem forringelse af ssd-ydelse. Men sagaen fortsætter i den forstand, at den varslede et mere omfattende problem.

Vurdering af ssd-ydelse er langt mere kompliceret end blot at måle det maksimale gennemløb fra et fabriksnyt drev.

Intels Optane-drev sætter nye standarder for respons.

Intels Optane-drev sætter nye standarder for respons.

Husk lige den betragtning. Vi vender tilbage til spørgsmålet om, hvordan ssd-ydelse og ssd-test har udviklet sig siden begyndelsen. Man først skal vi se på ssd-markedets aktuelle tilstand og gennemgå de teknologier og muligheder, der er til rådighed.

Grundlaget for ssd’er omfatter formater og interface. Der er i øjeblikket to dominerende løsninger. Den første omfatter drev, der befinder sig i 2,5”-kabinetter, og som er forbundet via et SATA-interface og med kabler. For nylig er drev, der ligger på 22 mm brede kredsløb, og som primært kommunikerer over et pci-e-interface, blevet populære, og de er kendt under navnet M.2.

SATA-baserede drev er tydeligst begrænsede i form af båndbredde. Den nyeste SATA III-specifikation topper ved et praktisk maksimum på 600 MB/sek. M.2-drev og andre pci-e-drev er begrænsede af antallet af de pci-e-lanes, de bruger. M.2-drev har i øjeblikket et maksimum på fire pci-e 3.0-lanes og dermed 3,9 GB/sek. praktisk anvendelig båndbredde. Blandt de mindre udbredte typer finder vi ssd’er, der er konfigureret som rene pci-e-kort og U.2-drev. De sidstnævnte kombinerer teoretisk set det bedste af både SATA og pci-e, men de har ikke slået an i desktopsystemer.

Intels Optane-drev sætter nye standarder for respons.

Intels Optane-drev sætter nye standarder for respons.

Flere nuancer inddrager kontrolprotokoller. Kort sagt var den oprindelige AHCI-protokol i forbindelse med SATA-interfacet aldrig udtænkt med tanke på drev uden bevægelige dele. Det problem løser den nyere NVMe-protokol (Non Volatile Memory Express) imidlertid, og den er med til at muliggøre de fleste af de teoretiske fordele ved ssd-teknoogi, navnlig når det gælder vilkårlig adgang-ydelse. De fleste, men ikke alle, M.2-drev understøtter NVMe, og det bør man huske, når man skal købe drev.

Se også:  Lynhurtig SSD-disk fra Samsung
Husk bundkortet

Naturligvis er bundkortsupport central i denne forbindelse. Ældre kort har ikke M.2-slots. Den gode nyhed er, at man kan få konverterkort til M.2-ssd’er, som man kan slutte til standard-pci-e-slots. Men husk, at ældre bundkort måske ikke leger pænt sammen med nyere ssd’er, navnlig ikke dem, der bruger NVMe-protokollen. Vores anbefaling, når det gælder bundkort, der ikke har et M.2-slot, består i at tjekke support af bootning fra NVMe-drev, før man tager for givet, at den er til stede.

Det er også værd at overveje platformsupport af pci-e-baserede drev generelt. Med Intels mainstream-l og mobile platforme bliver M.2-slots forbundet via chipsættet og ikke direkte til cpu’ens egne pci-e-lanes. Det betyder, at drevene i sidste ende kommunikerer med cpu’en via DMI-bussen. Den aktuelle implementering af DMI-bussen er i realiteten en quadlane-pci-e 4.0-forbindelse, blot med et andet navn. Problemet er naturligvis, at DMI-bussen bærer hele chipsætbåndbredden, herunder usb, traditionelt lager, netværkstrafik og potentielt flere M.2-ssd’er.

Se også:  Crucial MX500 500 GB [TEST]: Fremragende ydelse til fornuftig pris

Man kan undgå denne begrænsning ved at bruge et rent pci-e-ssd eller et pci-e-M.2-adapterkort, der passer ind i et af de tilgængelige x16 pci-e-slots, og som dermed får forbindelse direkte til cpu’en. Imidlertid er det sådan, at eftersom Intels mainstream-desktopprocessorer kun har 16 pci-e-lanes til rådighed, vil det at bruge begge pci-e-16-slots betyde, at et installeret grafikkort må falde fra 16 til otte lanes, og det kan få indflydelse på gaming-ydelsen under ekstreme omstændigheder. Men til både Intels dyreste desktopplatforme og alle AMD’s eksisterende desktopplatforme er der tilstrækkeligt med lanes, som går direkte til cpu’en, til at køre et komplet 16-lane-grafikinterface ved siden af en quadlane-pci-e-lagerløsning.

Ydelsen i den virkelige verden drejer sig om meget mere end det rå gennemløb.

Ydelsen i den virkelige verden drejer sig om meget mere end det rå gennemløb.

Den sidste bundkort-relaterede bekymring består i at sikre, at man har en optimal konfiguration. Når kort tilbyder flere M.2 slots, er de måske ikke helt jævnbyrdige, når det gælder pci-e-lanes. Hertil kommer, at ikke blot vil slots dele DMI-linket på et mainstream-Intel-kort som nævnt ovenfor, men de vil få konflikter med SATA-lagerbussen. Groft sagt vil der med ethvert givet bundkort være både begrænsninger for og optimale konfigurationer til at forbinde en blanding af M.2- og SATA-drev. Find flere oplysninger i dit bundkorts manual.

Nu kommer vi til den aktuelle teknologi, der bliver brugt til hukommelseschips i et ssd. Konventionel NAND-flashhukommelse er stadig den dominerende ikkeflygtige hukommelsesteknologi i ssd’er. Bevares, Intels Optane- og Samsungs Z-SSD rummer potentielt ikkeflygtige hukommelses-alternativer i form af henholdsvis 3D Xpoint og Z-NAND. Men det er stadig teknologier i deres vorden (se tekstboksen “Ssd’ernes fremtid” på sidste side i denne artikel).

TAGS
flashdisk
Solid State
SSD

DEL DENNE
Share

Seneste Tech test
Seneste konkurrencer

Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

Alt om DATA

Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@altomdata.dk

Datatid TechLife

Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@datatid.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg / Prislister:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Medieinformation


Alt om DATA, Datatid TechLife  © 2019
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S