Home » Lagerenheder » Solid state er sagen
Solid state er sagen

Solid state er sagen

Share

Når et drev nærmer sig fuld kapacitet, og der er færre tomme celler, arrays, sider og blokke til rådighed, er det ikke svært at forstå, hvordan det påvirker ydelsen. Men selv når et drev har omfattende ledig kapacitet, kan ydelsen bliver markant forringet. Det hænger igen sammen med, at det kun er fulde blokke, der kan slettes. Konsekvensen er i første omgang, at når sider i en blok bliver slettet på operativsystem-niveau, bliver de på drevet kun markeret som døde eller redundante. Hvis man for alvor skal slette disse sider, ville det kræve, at man sletter hele blokken og dermed cache og genskrive eventuelle sider, der indeholder levende data. På kort sigt er det derfor nemt simpelthen at markere sider, som indeholdende redundante data i stedet for at slette dem.

Se også:  Samsung 970 Evo Plus [TEST]: Samsung lægger flere lag til i ny Evo Plus SSD
SATA begrænser ssd-ydelsen, men standarden er stadig et populært valg.

SATA begrænser ssd-ydelsen, men standarden er stadig et populært valg.

Samsung Evo 860 (til venstre); Samsung Pro 860 (til højre). Ssd’et var den sidste brik i puslespillet om en pc uden bevægelige dele.

Samsung Evo 860 (til venstre); Samsung Pro 860 (til højre). Ssd’et var den sidste brik i puslespillet om en pc uden bevægelige dele.

Mere eller mindre mainstream

Når det gælder billige ssd’er, skal man huske at tænke sig godt om. Et billigt drev fra en ukendt producent kan se forrygende ud på papiret med masser af kapacitet og tiltrækkende ydelsestal. Men det er her, faren lurer.

Det er ingen enkel opgave at konstruere et flash-baseret ssd, der leverer god, langsigtet ydelse og driftssikkerhed. Det kræver kløgtig integration af flere komponenter og dygtig kodning af drevets firmware. En af de vigtigste udfordringer omfatter effektiv affaldsindsamling, der mindsker det iboende ydelsestab i takt med, at NAND-blokkene bliver fyldt med data. Til dette formål skal man bruge en controllerchip af høj kvalitet og gode firmwarealgoritmer. De store mærker kan investere i den slags teknologier og fordele udgiften over en lang række produkter.

Crucials MX500 er det indlysende SATA-valg.

Crucials MX500 er det indlysende SATA-valg.

Et andet spørgsmål, der knytter sig til billige drev, har at gøre med de beslægtede problemer med over-provisionering og cachehukommelse. Over-provisionering af hukommelse gør det muligt for et drev at fastholde kapaciteten, selv hvis slid får celler til at svigte. Den gør det også muligt for en del af hukommelsen at arbejde i hurtigere celletilstand på ét niveau. De allerbilligste drev tilbyder typisk begrænset over-provisionering for slid og til at fungere som SLC-cache. Nu vi er ved cache, udelader billige drev også ofte en dram-cache, og det påvirker også deres ydelse.

Hvad kan vi så anbefale, når vi tager alt dette i betragtning? På markedet for 2,5”-SATA-drev ville vi satse på Crucial MX500. Det er lidt dyrere end dets BX500-slægtning, men det er godt konfigureret med både dram og dynamisk SLC-cache. Man skal regne med at give 440 kroner for et drev på 250 GB og 600 kroner for 500 GB-versionen. 1 TB kan du få for omkring 1100 kroner.

Når det gælder en mainstream-løsning af typen M.2 NVMe, vælger vi Samsung M860 Evo. Det er en billigere model end den populære 960 Evo. Drev på 256 GB begynder i øjeblikket på omkring 500 kroner. Her får man virkelig meget ssd for pengene.

Det langsigtede resultat er, at efterhånden som et ssd bliver fyldt op, bliver det stadig mere bøvlet at jonglere med data. Et næsten fuldt drev betyder masser af tidskrævende processer med læsning, cache, sletning, ændring og skrivning. Men det samme gælder – eller i hvert fald gjaldt – for et massivt anvendt drev med masser af ledig plads. Tilbage i 2008 førte det til meget dyre ssd’er, der blev til stammende og næsten ubrugelige stykker silicium.

TAGS
flashdisk
Solid State
SSD

DEL DENNE
Share

Seneste Tech test
Seneste konkurrencer

Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

Alt om DATA

Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@altomdata.dk

Datatid TechLife

Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@datatid.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg / Prislister:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Medieinformation


Alt om DATA, Datatid TechLife  © 2019
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S