Home » Sikkerhed » Snakkesalige Wi-Fi-enheder plaprer ud om alt
Snakkesalige Wi-Fi-enheder  plaprer ud om alt

Snakkesalige Wi-Fi-enheder plaprer ud om alt

Share

Pas på, når du kobler dig til nettet via et hotspot eller andet access-point. Faktisk kan det være farligt overhovedet at tænde sin computer i nærheden af disse

Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) i Norge, der er landets officielle organ for it-sikkerhed, advarer om læk af personlige informationer ved enhver opkobling til Wi-Fi-netværk. Sagen er, at bare du tænder for din computer på et offentligt sted uden at have deaktiveret Wi-Fi, vil computeren som oftest udsende såkaldte ”probe requests”.

Det er forespørgsler, som indeholder SSID’er (Service Set Identifier) dvs. navnet på alle de Wi-Fi-access-points, som maskinen tidligere har været koblet op til. På den måde kan computeren automatisk finde, genkende og koble sig op på tidligere benyttede trådløse netværk. Men det gør også livet en smule lettere for eventuelle hackere.

Nå ja, en hacker kan læse min SSID og hvad så?

Jo, en SSID er netværkets navn. Dette navn kan bestå af op til 32 store og små bogstaver og/eller tal og er som udgangspunkt tilføjet af producenten. Producenterne lader imidlertid meget gerne deres fabriksnavn indgå i SSID-betegnelsen. Det er ikke i sig selv uheldigt, men er netværket betegnet med denne type SSID, signalerer det, at det muligvis ikke er alt for snedigt konfigureret og derfor en god start for en hacker, der kan prøve sig frem mellem de mest populære fabriksnavne. Hvad værre er, afslører denne type SSID samtidig MAC-adressen til netværkskortet, hvilket gør det muligt at spore enheden på tværs af access-points.

Se også:  D-Link Mydlink Pro til + hub [TEST]: Flere kameraer til færre penge

Hjemme er situationen heller ikke for god, for din Wi-Fi-router er jo forbundet til nettet, og en hacker kan derfor, alt efter dygtighed og software-værktøj, tage kontrol over dit Wi-Fi-netværk og alle enheder forbundet til det og blandt meget andet downloade masser af filer over dit netværk i form af eksempelvis lange film, musikstykker og alt muligt andet. Det kan i sidste ende føre til, at du kan blive anklaget for at have hentet ulovlige filer eller film, selv om du er uskyldig som en engel.

Men desværre kan en hacker så dermed også få adgang til dine personlige dokumenter og andre følsomme data, slette filer og installere software af den lede slags på din computer. Foruden at tracke alt, hvad du laver, og aflure dine passwords til netbank, sociale medier og alle andre hjemmesider. Din router og Wi-Fi-netværk er reelt en dør til din computer, som har bedst af at blive holdt forsvarligt lukket for alle andre end dem med nøgle.

4 gode råd til omgang med dit Wi-Fi-netværk

Ud over selve opsætningen er der også gode praktiske råd, du med fordel kan følge i hverdagen.

1) Husk firewall

En firewall er måske ikke essentiel for beskyttelsen af dit netværk, men en god og effektiv en af slagsen kan være meget nyttig til at stoppe en del amatør-hackere, selv om det som regel mest er spyware, trojanere og andre typer malware, der bliver spærret for, men det er jo også godt. Moderne netværksroutere har gerne en indbygget firewall-funktion, som det dog som oftest er muligt at deaktivere. Sørg for at din routers firewall er tændt.

Se også:  Secuyou Smart Lock [TEST]: Gør terrassedøren smart
2) Udvis en ”net” opførsel

Fald ikke for fristelsen til at gøre brug af exceptionelt gode tilbud mv., når du netshopper, for netop fordi de synes så gode, er de i virkeligheden sikkert dårlige. Og klik ikke på links, du ikke er sikre på. Undersøg evt. via Google, om det pågældende websted er kendt for at udsende spam.

3) Sluk gæstenetværk

Det er høfligt at give dine gæster adgang til dit netværk, men giv ikke din kode til hvem som helst. Eventuelt kan du lave en midlertidig kode og lave den om igen senere. 4) Sluk hele netværket Sluk din router, når dit netværk ikke er i brug. I hvert fald gerne om natten, i ferier mv. Ingen kan få adgang til, hvad der ikke er og ikke er tændt. Desuden sparer du naturligvis lidt energi og gavner miljøet.

TAGS
computer virus
sikkerhed
Wi-Fi

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

Alt om DATA

Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@altomdata.dk

Datatid TechLife

Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@datatid.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg / Prislister:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Medieinformation


Alt om DATA, Datatid TechLife  © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S