Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Smarte termostater: Styr varmen med din smartphone

Smarte radiatortermostater gør ikke bare styringen af varmen derhjemme nemmere. De kan også spare dig betydelige summer i dit årlige forbrug. Men der er flere spillere på markedet. Hvilken skal du investere i?.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

D u har sikkert allerede udskiftet de gamle pærer med nye intelligente Wi-Fi-pærer, din musik kører trådløst over multi-rumsanlægget, og rengøringen klares selvfølgelig af en robotstøvsuger. Så hvad er næste skridt for at gøre dit hjem endnu smartere?

En oplagt ting at kaste sig over er opvarmningen. Ved at udskifte de gamle termostater med smarte netopkoblede termostater kan du ikke bare automatisere og fjernstyre varmen i dit hjem, du kan også spare en del i det årlige forbrug.

Fænomenet er ikke helt nyt. Danfoss var ude med smarte termostater for nogle år tilbage, men de blev ikke en stor succes. Den danske energi-gigant har imidlertid arbejdet videre på produktet. Det nye Danfoss-system får således her lov at dyste mod NetAtmo, som ellers mest er kendt for vejrstationer, samt Tado, en ret ny spiller, som først for ganske nylig er blevet tilgængelig på det danske marked.

Forskel på termostater

Lad det være sagt med det samme. Der er ikke nogen skjult blikenslager gemt i undertegnede. Det fik denne test understreget med nærmest pinlig klarhed. Der burde ikke være mange ben i at udskifte en termostat, men opgaven viste sig overraskende besværlig.

Sagen er, at der er forskel på termostater. Mange danske hjem har RA-termostater. Det gjaldt også den lejlighed, vi testede produkterne i. Men der findes også andre typer. Danfoss sælger derfor forskellige versioner af termostaterne tilpasset hver enkelt type. Tado og NetAtmo sælger blot én version, hvortil der medfølger adaptere, så termostaterne kan tilpasses de forskellige typer.

Inden du begynder at sætte termostaterne på, skal du lige have koblet systemet på dit netværk, så du har forbindelse via din smartphone.
Det kræver, at du slutter en hub til dit internet. Hos Tado skal der sluttes en lille dongle i din router, hos NetAtmo er der tale om et relæ og hos Danfoss et panel, der kobles trådløst til dit internet. Når det er gjort, kan du begynde at koble de enkelte termostater på systemet.

Det gik legende med Tado og NetAtmo. Her føres du igennem hele opsætningen trin for trin via mobil-appen. Med Danfoss var det en anden sag. En del af opsætningen sker via mobilen, en del sker via panelet. Panelet gik dog i baglås under første forsøg, så vi sad fast i processen et stykke tid. Til sidst måtte vi genstarte fuldstændig.

Selvom det touchstyrede panel giver dedikeret kontrol af dine termostater, havde vi hellere været foruden. Det er ikke særlig kønt eller velkonstrueret, og i sidste ende komplicerer det sagerne mere, end det gavner.

Besværlig montering

Til gengæld gik det relativt nemt at få skruet Danfoss-temostaterne på. Ikke mindst fordi de passede til vores radiatorer direkte ud af æsken. Trods dette er de mere besværlige at montere end de helt almindelige "dumme" termostater, der har en idiotsikker skruemekanisme, konstrueret sådan, at du aldrig er i tvivl, om de sidder ordentligt på radiatoren.

Efter du har sat de medfølgende batterier i Link-termostaterne – hvilket man også skal på de andre termostater – må du ind og skrue en lille skrue i med en unbrakonøgle. Det gør, at man ikke har helt samme fornemmelse af, om den sidder ordentligt fast. Når termostaterne så samtidig kan være op til et par døgn om at kalibrere sig selv, så de regulerer varmen ordentligt, kan man gå hen og blive usikker på, om alt fungerer, som det skal. Og mens du venter på at finde ud af det, fosser varmen ud. Det sætter tålmodigheden på prøve. Måske derfor anbefaler Danfoss, at man får en professionel til at montere systemet.

Med NetAtmo og Danfoss var der ingen usikkerhed om, hvorvidt de sad ordentligt på radiatoren. Ved kalibreringen får du besked via appen, hvis der er problemer. Og når kalibreringen er sket, er de klar til at regulere temperaturen med det samme.

At få dem påført radiatorerme kræver til gengæld lidt ekstra slid. Du skal finde den rigtige adapter i pakken (det er der guides til i appene), den skal så på radiatoren, og til sidst skal termostaten påsættes.

Det var muligt at skrue NetAtmo-termostaterne stramt og sikkert på radiatoren, og den efterfølgende selvkalibrering gik smertefrit. Tado var en større udfordring. De billige plastikadaptere og endestykket er ikke tilpasset hinanden optimalt, så hvis man strammer for meget, ryger endestykket af.

Det betyder, at man må finde en mellemvej, hvor adapteren skrues blidere fast. Derved kommer den til at sidde lidt løst. Risikoen øges på den måde for, at den ryger af. Man behøver blot at gå ind i den ved et uheld. Og det er et problem, da varmen så med det samme ryger i vejret.

En helt lavpraktisk ting som montering er således noget, der halter på de smarte termostater. Og det er lidt ærgerligt, da det således faktisk er en nedgradering i forhold til de almindelige termostater.

Justerer varmen automatisk

Når monteringen er overstået, begynder det til gengæld at blive smart. Den helt store pointe med at købe intelligente termostater er, at du slipper for at regulere varmen manuelt.

Således kan du oprette opvarmningsplaner, der passer til din hverdag – eksempelvis så der skrues ned i dagtimerne, når du er på arbejde, og op igen i aftentimerme, når du er hjemme. Der er også mulighed for at oprette særlige planer for ferie og lignende, som kan tilsidesætte dagligdagsplanerne.

De enkelte termostater kan stilles individuelt, så der eksempelvis skrues op i soveværelset og ned i resten af huset om natten. Disse funktioner er fælles for de tre termostater, og generelt er det ret nemt at betjene de forskellige funktioner med de tilhørende apps. Flere brugere kan logge på systemet, så alle i hjemmet har adgang til varmestyringen.

Hos Tado og NetAtmo kan du få detaljerede oversigter over dit varmeforbrug, og de to systemer tilbyder desuden smarte funktioner som registrering af åbent vindue. Det sikrer, at varmen ikke skyder i vejret, blot fordi du åbner vinduet et øjeblik. Termostaterne kan også måle varme, fugtighed og lys, og ud fra det kan de tilpasse varmen til dit rum. Tado har endda adgang til vejrudsigter, så varmen kan reguleres efter vejret eller årstiden.

En ekstra bonus ved Tado er geo-fencing. Systemet kan se, om du er ude eller hjemme. Således skruer termostaterne selv op for varmen, hvis det skulle hænde, at du kommer tidligere hjem fra arbejde en dag, eller at en af ungerne er syg. Og de skruer selv ned, når den sidste bruger af systemet har forladt hjemmet.

Både Tado og NetAtmo undertøtter Apple HomeKit. Du kan således integrere systemerne med dit Apple-grej og få termostaterne til at tale sammen med andre produkter, der understøtter HomeKit. Stemmestyring med Siri er også en mulighed.

To skridt frem, et tilbage

Amazon Alexa og Google Assistant er også understøttet hos Tado, men det har vi danskere ikke den store glæde af endnu.
Uover at styre varmen i appene, kan du også gøre det direkte på de tre termostater. Du skruer op og ned ved at dreje eller trykke på dem, og et display viser temperaturen.

Mest elegant er Tado, hvor displayet kun er vist, når termostaten betjenes. Herefter forsvinder det helt igen, så termostaten fremstår simpel og stilren.

Producenterne lover besparelser på op til 20-40 procent, hvis man bruger de smarte termostater til at styre varmen. Vi testede dem ikke længe nok til at kunne sige med sikkerhed, om tallene holder.

Men vi tror på det. For den automatiske varmestyring fungerer. Og netop automatikken er den helt store fordel ved de smarte termostater. Du slipper for at tænke på at skrue op og ned, men får den varme, du har brug for og minimerer spildet. Den opgave klarer de alle tre udmærket.

Tado er dog den mest "intelligente". Udvalget af smarte funktioner er stort, og kompatibiliteten med andre tjenester god. NetAtmo er en smule bagefter på funktionalitet, men kvalitetsfornemmelsen er til gengæld høj, og termostatermne er nemme at montere.
Begge løsninger føles forfris-kende moderne og up to date sammenlignet med Danfoss-systemet, der hænger på et kluntet panel og et lukket system, der er mere kompliceret, end godt er.

Mens de smarte termostater markerer et kæmpe skridt frem, når det gælder funktionalitet, så gælder desværre det modsatte, når det handler om monteringen. Her er der markant plads til forbedring. Især hos Tado, hvor der dog skulle være en bedre løsning på vej. Takket være det tjekkede design, den store fleksibilitet og ikke mindst den gode pris snupper Tado dog alligevel sejren.

Danfoss link connect

danfoss-living-connect_frit Danfoss benytter modsat konkurrenterne et lukket system.

Termostat: Danfoss RA

Batterier: 2 stk. AA

Sensorer: Temperatur

Hub: Link CC panel

Forbindelse: Wi-Fi

Kompatibilitet: iOS, Android

Pris: ca. 3000 kr. for startsæt m. 3 termostater

Kvalitetsindtryk: 4/5

Brugervenlighed: 2.5/5

Funktioner: 3/5

Ydelse: 3.5/5

Pris: 2/5

Samlet vurdering:  3/5

Netatmo smart thermostat

Vannes_thermostat_Orange_CMJN_HD_Frit Byggekvaliteten er høj. Det samme er brugervenligheden.

Termostat: Universal m. adaptere

Batterier: 2 stk. AA

Sensorer: Temperatur, fugtighed, lys

Hub: Netatmo Relay

Forbindelse: Wi-Fi

Kompatibilitet: iOS, Android

Pris: ca. 1599 kr. for startsæt m. 2 termostater

Kvalitetsindtryk: 4.5/5

Brugervenlighed: 4/5

Funktioner: 4/5

Ydelse: 4/5

Pris: 3.5/5

Samlet vurdering: 4/5

TESTVINDER: Tado Smart Radio ThermoStat

tado°-Smart-Radiator-Thermostat-vertical-copy_frit Tados testdeltager sidder ikke særlig godt fast, men den har mange fremragende funktioner.

Termostat: Universal m. adaptere

Batterier: 2 stk. AA

Sensorer: Temperatur, fugtighed, lys

Hub: Netatmo Relay

Forbindelse: Wi-Fi

Kompatibilitet: iOS, Android

Pris: ca. 1499 kr. for startsæt m. 2 termostater

Kvalitetsindtryk: 3.5/5

Brugervenlighed: 4/5

Funktioner: 5/5

Ydelse: 4/5

Pris: 4/5

Samlet vurdering: 4/5