Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Smarte pærer [STORTEST]: Lad der blive smart lys

Philips er ikke længere ene på markedet for smart lys. Det vælder frem med smarte pærer, som kan styres med mobilen. Selv Ikea er kommet på banen. Men der er stor forskel på funktioner og lyskvalitet. Vi tester seks smarte pærer.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Det smarte hjem er ikke utopisk fremtidstænkning. Det er en realitet, og den digitale teknologi sniger sig ind i hjemmene via blandt andet belysningen. Elpæren er på det seneste blevet genfødt og kan nu indstilles, betjenes og automatiseres fra mobilen.

Philips var de første på markedet med smarte pærer, men et væld af konkurrenter, herunder møbelgiganten Ikea, byder nu ind med smarte pærer, der er ganske prisvenlige. Det kan komme til at sætte godt skub i markedet.

Intelligente elpærer

Fordelene ved smart lys er mange. Du kan betjene det fra en smartphone og få mulighed for at indstille og automatisere lyset på et utal af måder, der hidtil har været utænkelige. Du kan ikke bare styre lysstyrken, men også justere farvetemperatur og i visse tilfælde skifte farve. Dertil kommer mulighed for at tidsindstille det til at tænde og slukke på bestemte tidspunkter – få det eksempelvis til at blænde langsomt op om morgenen og ned om aftenen eller tyverisikre dit hjem ved at lade lyset tænde med jævne mellemrum, når du er væk.

Nogle pærer kan også betjenes, når du er væk hjemmefra eller tændes automatisk, når du kommer hjem, og slukke igen når du går ud. På den måde er du sikker på, at lyset aldrig står tændt, når du er væk.

Der er dog god grund til at gøre grundige overvejelser, inden du køber din første smarte pære. For har du købt én pære af et bestemt mærke, giver det kun mening at købe de næste af samme mærke. De smarte pærer fungerer nemlig med hvert sit system.

Heldigvis sker der fremskridt på denne front. Fælles platforme som Google Home, Apple HomeKit og IFTTT gør det muligt at kombinere pærer på kryds og tværs og lade dem kommunikere med for eksempel overvågningskameraer, sensorer og lignende. Det er dog forskelligt, hvilke af platformene de forskellige pærer understøtter. Lige nu er det eksempelvis kun Hue, der understøtter Apple HomeKit.

Faren ved at "smartificere" ting er, at man hurtigt kan gøre noget, der var nemt og ligetil, unødigt kompliceret. At tænde og slukke lyset på en kontakt er noget af det nemmeste i verden, så at gemme funktionen inde i en app, som skal graves frem af mobilen, kan faktisk gøre det mere besværligt. Nogle af pærerne kommer derfor med en simpel fjernbetjening til de grundlæggende funktioner, men en mere fremsynet løsning er stemmestyring, som flere af deltagerne understøtter via Google Home eller Apple HomeKit.

Uden at låse mobilen op, kan du sige "tænd lyset i soveværelset", "sluk lyset" og andre kommandoer. Med smarte produkter som Amazon Alexa, Nest eller Google Home (ikke på det danske marked endnu) behøver du ikke engang hive mobilen op af lommen for at gøre det.

Forskel i lyskvalitet

Denne test af nye smartpærer viser stor forskel i lysstyrke og farvetemperatur – og i, hvor meget de kan justeres.

Flere af deltagerne kan desuden fås i farveversioner, så du kan lade pæren lyse i et utal forskellige nuancer, lave lysshow, bølgende farveskift m.m. Det kan være en sjov feature, men overflødig for de fleste. For sammenligningens skyld har vi derfor valgt primært at fokusere på mulighederne inden for hvidt lys.

Læs testene på de næste sider ...

Philips Hue

Godt lys og gennemført system

Farvetemperaturen kan gemmes i appen som "Scenes", og der er et fint udvalg af præindstillede lyssætninger at vælge imellem.

Mulighederne for lyssætning er nærmest uendelige med Philips' smarte pærer

Philips var først på markedet med smarte pærer. Det fornemmes tydeligt, at Hue er et produkt, der har haft tid til at modne. Mængden af funktioner er større, og hele universet omkring pæren er mere gennemarbejdet end hos konkurrenterne.

Du skal koble en bridge på din router for at få Hue-pærer til at fungere, men opsætningen er nem, og så snart den er klaret, er det blot at tænde pærerne, så kobles de på systemet.

Der følger en simpel fjernbetjening med i Start-kittet, men Hue-appen er din vej til alle de smarte funktioner. Fra hjemme-skærmen er der direkte adgang til at styre lyset, enten enkeltvis eller kollektivt i "Rooms". Farvetemperatur og lysets farve styres via en palette på skærmen, som fingeren trækkes over. Det giver en høj grad af præcision, også selvom mulighederne for lyssætning med en farvepære nærmest er uendelige.

Under "Routines" kan du tidsindstille pærerne og oprette regler for, hvornår og hvor længe de skal blænde op om morgenen og ned om aftenen. Du kan også få pærerne til at slukke automatisk, når du forlader hjemmet og tænde, når du kommer tilbage. Glemmer du at slukke pærerne, kan du tilmed fjernbetjene dem, når du er væk fra hjemmet.

Under Explore er der adgang til yderligere funktioner, enten via Hue Labs, hvor du for eksempel kan få pærerne til at tænde og slukke, så det ser ud, som om du er hjemme, når du er ude, eller via det væld af tredjeparts-apps, der henvises til. Hue-pærerne kan nemlig styres fra andre apps, og det åbner op for nærmest uendelige muligheder.

Det er den omfattende integration med apps, tjenester og produkter, der er blandt de store fordele ved Hue. Pærerne understøtter stort set ethvert smarthome-system, også Apple HomeKit, så iPhone-brugeren har adgang fra Hjem-appen og kan stemmestyre pærerne med Siri.

Stort spænd i lysstyrke

Pærene har et rart naturligt lys og spektret af farvetemperatur er bredt, særligt i den varme ende af skalaen. Det samme gælder lysstyrken, der kan være skarp som en 60 W pære og dæmpes ned til næsten ingenting.

Hue er med længder det mest gennemførte system og det rette valg, hvis du vil være fuldt dækket ind med funktioner.

Samlet vurdering: 4,5/5

Pris: 1490 kroner for startsæt m. 3 farvepærer, bridge og remote

TP-Link Smart Bulb LB120

Fint lys – men få funktioner

TP-Links intelligente lys er nemt at styre, men der er ikke så mange muligheder. Det er dog testens bedste køb.

Velfungerende og simpel pære med flot lys. Men det er småt med smarte funktioner

Denne pære er helt ny på markedet og blandt dem, der ikke behøver en hub for at fungere. Den kan kobles direkte på dit Wi-Fi. Opsætningen er således nem, og du er hurtig i gang med at styre pærerne fra den tilhørende Kasa-app.

Her kan du på overskuelig og intuitiv vis indstille lysstyrke og farvetemperatur. Pæren leverer et behageligt lys med fint spekter – fra klinisk koldt til behagelig varmt og fra nærmest blændende skarpt til helt nedtonet.Farvepæren giver ligeledes en fin spændvidde af farvenuancer.

Slideren til at styre lysstyrke med er lidt grovkornet. Med et enkelt lille ryk springer du fra helt lavt blus til ret skarpt lys. I den anden ende af spektret er springet dog ikke så voldsomt.

I appen er der mulighed for at lave scener, hvilket sådan set bare er en simpel lysindstilling, der gemmes under et ikon og en beskrivelse som "Godmorgen", "Hyggeaften" eller lignende. Du kan også tidsindstille pærerne enkeltvis eller skifte til en lysindstilling efter eget valg. Der er ikke, som eksempelvis på Hue, mulighed for at blænde stille og roligt op kl. 7 om morgenen og stille og roligt ned igen kl. 23. Den pågældende indstilling slår til øjeblikkeligt.

Ud over dette er der mulighed for at se brugsdata, inklusive den tid pæren har været tændt, det aktuelle strømforbrug og det beregnede årlige strømforbrug baseret på dine vaner.

Funktionaliteten er således relativ begrænset. I appen findes imidlertid et menupunkt, der hedder "Smart Actions", men dette er der kun adgang til, hvis du har en Smart Router fra TP-Link.

En skrabet oplevelse

Med en sådan router bliver der mulighed for at forbinde pærerne med andre apparater og apps via ZigBee- og Z-Wave-standarderne, så du kan automatisere lyset på forskellig vis og integrere pærerne i dit smarte hjem. Med andre ord, skal du altså tilkøbe dig til flere af de funktioner, der er inkluderet som en fast del af pakken hos mange af konkurrenterne.

Uden en Smart Router leverer pæren en lidt skrabet oplevelse. Vi savner avancerede funktioner og muligheden for at programmere i detaljerne, som du finder hos flere af de andre. Men TP-Link skal have ros for et flot lys.

Samlet vurdering: 3/5

Pris: 349 kroner for én farvepære

WiZ

En fjernbetjening til forskel

Fjernbetjeningen har fire preset-knapper, som skifter til den lys-tilstand, du ønsker.

Ikke den mest fleksible løsning, men muligheden for at fjernbetjene er bestemt et plus

WiZ kommer fra Tao Lights, der også producerer iDual, en smart pære, der styres med fjernbetjening. Denne fik vi også ind til test, men vi valgte at fokusere på WiZ, da denne løsning, udover også at inkludere fjernbetjening, kan styres fra mobilen.

Opsætningen gik ikke helt glat. Appen finder selv dit netværk, men for at få pæren forbundet, skal du tænde og slukke lampen hurtigt nogle gange efter hinanden.

Det virkede ikke med den første pære, vi testede. Med den anden pære lykkedes det dog.

Når mobilen er forbundet til pæren har du mulighed for at stille på lysstyrke og farvetemperatur. Kontrol af lysstyrken er dog meget grovkornet. Den har kun ti trin, mens skydeknappen for farvetemperatur byder på et bredere spektrum.

Der er desuden mulighed for at vælge forskellige præindstillinger, heriblandt en række farver og temaer, som strækker sig fra hygge og solnedgang til pastelfarver og party.

Dertil kommer simple indstillinger til morgen og nat, hvor lyset i løbet af et interval på 30 minutter langsomt blænder op eller ned.

Anderledes løsning

Indstillingerne kan gemmes som "Moments", og der er mulighed for at tidsindstille skift i lyset, så de starter og slutter på bestemte tidspunkter.

Mulighederne bliver væsent-ligt mere omfattende, hvis du vælger at integrere med Alexa, Google Home eller IFTTT, som appen tilbyder. Så kan du udnytte mobilens funktioner og dine andre apps til at lave forskellige former for automationer, eksem-pelvis tænde og slukke lyset, når du kommer hjem eller tager afsted.

Det, der især adskiller WiZ fra de andre løsninger, er den medfølgende fjernbetjening.

Det er en billig sag af plast, men den giver den fordel, at du ikke skal åbne mobilen og finde en app, hver gang du vil styre lyset.

Der er mulighed for at tænde og slukke, skrue op og ned for lysstyrken samt sætte pæren på nattilstand.

WiZ-pæren leverer et fint lys, i stil med LiFX og Hue, dog matcher lysstyrken ikke LiFX.

Det er en udmærket løsning, som især er interessant på grund af fjernbetjeningen.

Samlet vurdering: 3,5/5

Pris: 749 kroner for startsæt m. to farvepærer og remote

Ikea trådfri

Lav pris er ikke alt

Der er også mulighed for at indstille farvetemperatur, men her får du kun tre muligheder: kold, varm og midt imellem.

Ikea-pærerne er billige, men besværlige at sætte op og med få funktioner

Når Ikea bevæger sig ind på et marked, kan det sætte skub i nogle ting. Med Trådfri-serien har de indtaget markedet for smarte elpærer.

Ligesom Hue er det nødvendigt at forbinde en hub til sin router, for at pærerne kan kommunikere med din mobil. Opsætningen er dog ikke helt ligetil. Du skal åbne hub'en i bunden for at finde knappen til at forbinde med. Når de enkelte pærer skal kobles på systemet, er det den medfølgende fjernbetjening, der skal lirkes op. Mens du holder den tæt ved pæren, skal knappen indeni trykkes ind. Efter lidt blinken kobler pæren sig på netværket.

Trådfri-appen er utrolig simpel. Den har en stor skydeknap til at styre lysstyrken for pærerne samlet, eller du kan klikke ind på pærerne enkeltvis og justere styrken. Pærerne har et udmærket lys, og de kan lyse imponerende skarpt. Til gengæld kan de ikke gå særligt langt ned i lysstyrke.

Den minimale lysstyrke svarer vel nogenlunde til en almindelig 25 W pære. Næste skridt er helt slukket.

Derudover er der mulighed for at sætte timere.

Med "Så står vi op" kan du indstille pærerne til at blænde stille og roligt over en halv time, når du står op om morgenen. Med "Ingen hjemme" kan du få pærerne til at tænde og slukke, som om du var hjemme. "Til og Fra" er en simpel timer, der slår pærerne til og fra på de tidspunkter, du angiver. Tidsindstillingerne kan for alle pærer foretages samlet eller separat for de enkelte pærer.

Med den simple og lidt spøjst udformede runde fjernbetjening kan du styre de basale funktioner: tænd/sluk, lysstyrke og farvetemperatur.

Stemmestyring på vej

Trådfri giver et fint lys, men kun de allermest basale funktioner til at automatisere det. Når du læser dette, skulle pærerne imidlertid være opdateret med understøttelse af både Google Home, Amazon Alexa og Apple Homekit. Det vil give et flere muligheder, inklusive stemmestyring. Det ændrer dog ikke på, at pærerne grundlæggende set er ret begrænsede, når det gælder mulighederne for at justere lyset. Til prisen kan de dog være fine nok, hvis man ikke har det store behov.

Samlet vurdering: 3/5

Pris: 599 kroner for startsæt m. 2 pærer, hub og remote

Belkin WeMo

Smart lys på den simple måde

Kun testkonkurrenten fra Philips giver en større spændvidde i lysstyrke end denne pære
fra elektronik-specialisten Belkin.

De billige pærer fra Belkin er simple og ret nemme at styre. Betjeningen er dog alt for ustabil

Belkin-pærerne er ret billige og nogenlunde nemme at installere. Dog kræver de, ligesom Philips og Ikea, at du slutter en hub til routeren. Proceduren er imidlertid knap så møjsommelig som hos Ikea.

Pærerne har et behageligt lys, men giver ikke mulighed for at skifte farvetemperatur.

Lysstyrken justeres dog nemt med en skydeknap i appen, og der er forholdsvis stor spændvidde, op til hvad der svarer til 60 W og langt ned under, hvad der svarer til 25 W. Kun Hue går en lille tand længere ned.

Justering af lysstyrken sker desværre ikke glidende, i realtid, som på de andre pærer. Lyset følger ikke din bevægelse med fingeren, når du trækker frem og tilbage i skyderen. Det er først, når du slipper den, at lyset skifter. Det gør det lidt vanskeligt at ramme præcis den lysstyrke, du ønsker.

Samtidig kan pæren også være langsom til at reagere på dine ændringer. Der kan gå et par sekunder fra du har justeret i appen til lyset skifter. Vi oplevede også et par gange, at pæren slet ikke reagerede på vores ændringer. En firmware-opdatering, som kom imens vi testede, forbedrede på det, men ustabiliteten var stadig stor nok til at gøre oplevelsen frusterende.

Skræm tyvene væk

Udvalget af funktioner er ikke overvældende. Der er mulighed for at tidsindstille pærerne til at tænde og slukke på de tidspunkter, du angiver, og der er en Away Mode, som tænder og slukker lyset med mellemrum, så det ser ud, som om du er hjemme. Denne kan ligeledes programmeres til at starte og stoppe på bestemte tidspunkter.

Der er desuden en nyttig Sleep Fader-funktion, som du kan aktivere, når det er tid til at sove. Så blænder lyset stille og roligt ned over 5, 10, 30 minutter eller mere.

En række yderligere funktioner er tilgængelige, hvis du investerer i andre WeMo-produkter. Pærerne er nemlig brik i et større smarthome-økosystem.

Takket være understøttelse af IFTTT kan de interagere på kryds og tværs med andre apps.

Til prisen får du et acceptabelt udvalg af funktioner, men manglen på justering af farvetemperatur og den ustabile betjening gør samlet set oplevelsen noget utilfredsstillende.

Samlet vurdering: 2/5

Pris: 599 kroner for startsæt m. 2 pærer og hub

LIFX Smart Bulb

Lækker løsning – men for dyr

Pæren fås også i en version med infrarødt lys, som kan hjælpe dit overvågningskamera med at holde øje om natten.

Her får du et kraftfuldt lys og er godt forsynet med funktioner. Men prisen er pebret

Prisen for en enkelt pære er svimlende 599 kroner (for en farvepære, en hvid pære er cirka hundrede kroner billigere). Til gengæld skal du ikke have en bridge, for at den fungerer, så i det mindste slipper du for dette tilkøb. Men det er stadig dyrt.

Det bastante design med den flade top giver pæren et markant og moderne look. Det er ganske lækkert, men ikke nødvendigvis praktisk, for det kan være svært at klemme en almindelig lampeskærm ned over den.

Pæren er hurtigt sat op, og styringen nem og overskuelig via den tjekkede app, som samler alle grundlæggende funkioner på en enkelt side.

Her er de gængse muligheder for at gemme scener, tidsindstille, og dertil kommer imponerende understøttelser af diverse tjene-ster og smarthome-produkter fra IFTTT over Google Home til Logitech Harmony og Samsung SmartThings. Men desværre ikke Apple HomeKit.

Blændende lys

Det kan være med til at forsvare den høje pris, at pæren er mere kraftfuldt end de andre. Den er i stand til at nå en lysstyrke på 1100 lumen, hvilket svarer nogenlunde til en 75 W pære. Det er voldsomt meget lys, og mere end man almindeligvis har brug for, men har du behov for en lille projektør i stuen, så værsgo, her har du en smart løsning.

Farvetemperaturen spænder ligeledes bredt, men primært til den kolde side. Lyset kan blive helt klinisk koldt. I den varme ende af skalaen er den ikke helt på niveau med Hue.

LiFX er en lækker og gennemført løsning med nem betjening samt stor fleksibilitet, både når det gælder funktioner og ikke mindst lyssætning, hvor den kan komme ud i nogle ekstremer, som de andre ikke er i stand til.

Den lidt besynderlige udformning kan dog gøre pæren besværlig at udnytte i almindelige lamper. Og så er prisen simpelthen for høj.

Det vil koste en formue at forsyne hele hjemmet med LiFX, og det ekstra spektrum af lysstyrke og farvetemperatur er ikke nok til at forsvare så stor en investering.

Samlet vurdering: 4/5

Pris: 599 kroner for en farvepære