Smarte pærer [STORTEST]: Lad der blive smart lys

Smarte pærer [STORTEST]: Lad der blive smart lys

Share

Philips er ikke længere ene på markedet for smart lys. Det vælder frem med smarte pærer, som kan styres med mobilen. Selv Ikea er kommet på banen. Men der er stor forskel på funktioner og lyskvalitet. Vi tester seks smarte pærer

Det smarte hjem er ikke utopisk fremtidstænkning. Det er en realitet, og den digitale teknologi sniger sig ind i hjemmene via blandt andet belysningen. Elpæren er på det seneste blevet genfødt og kan nu indstilles, betjenes og automatiseres fra mobilen.

Philips var de første på markedet med smarte pærer, men et væld af konkurrenter, herunder møbelgiganten Ikea, byder nu ind med smarte pærer, der er ganske prisvenlige. Det kan komme til at sætte godt skub i markedet.

Intelligente elpærer

Fordelene ved smart lys er mange. Du kan betjene det fra en smartphone og få mulighed for at indstille og automatisere lyset på et utal af måder, der hidtil har været utænkelige. Du kan ikke bare styre lysstyrken, men også justere farvetemperatur og i visse tilfælde skifte farve. Dertil kommer mulighed for at tidsindstille det til at tænde og slukke på bestemte tidspunkter – få det eksempelvis til at blænde langsomt op om morgenen og ned om aftenen eller tyverisikre dit hjem ved at lade lyset tænde med jævne mellemrum, når du er væk.

Se også:  Al-Ko Robolinho 500 E [TEST]: Terrængående plæneklipper

Nogle pærer kan også betjenes, når du er væk hjemmefra eller tændes automatisk, når du kommer hjem, og slukke igen når du går ud. På den måde er du sikker på, at lyset aldrig står tændt, når du er væk.

Der er dog god grund til at gøre grundige overvejelser, inden du køber din første smarte pære. For har du købt én pære af et bestemt mærke, giver det kun mening at købe de næste af samme mærke. De smarte pærer fungerer nemlig med hvert sit system.

Heldigvis sker der fremskridt på denne front. Fælles platforme som Google Home, Apple HomeKit og IFTTT gør det muligt at kombinere pærer på kryds og tværs og lade dem kommunikere med for eksempel overvågningskameraer, sensorer og lignende. Det er dog forskelligt, hvilke af platformene de forskellige pærer understøtter. Lige nu er det eksempelvis kun Hue, der understøtter Apple HomeKit.

Faren ved at “smartificere” ting er, at man hurtigt kan gøre noget, der var nemt og ligetil, unødigt kompliceret. At tænde og slukke lyset på en kontakt er noget af det nemmeste i verden, så at gemme funktionen inde i en app, som skal graves frem af mobilen, kan faktisk gøre det mere besværligt. Nogle af pærerne kommer derfor med en simpel fjernbetjening til de grundlæggende funktioner, men en mere fremsynet løsning er stemmestyring, som flere af deltagerne understøtter via Google Home eller Apple HomeKit.

Se også:  TP-links nye router er en hub til dit smarte hjem

Uden at låse mobilen op, kan du sige “tænd lyset i soveværelset”, “sluk lyset” og andre kommandoer. Med smarte produkter som Amazon Alexa, Nest eller Google Home (ikke på det danske marked endnu) behøver du ikke engang hive mobilen op af lommen for at gøre det.

Forskel i lyskvalitet

Denne test af nye smartpærer viser stor forskel i lysstyrke og farvetemperatur – og i, hvor meget de kan justeres.

Flere af deltagerne kan desuden fås i farveversioner, så du kan lade pæren lyse i et utal forskellige nuancer, lave lysshow, bølgende farveskift m.m. Det kan være en sjov feature, men overflødig for de fleste. For sammenligningens skyld har vi derfor valgt primært at fokusere på mulighederne inden for hvidt lys.

Læs testene på de næste sider …

Del denne