Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Smarte mobiler til små priser

Hvor meget smartphone kan du få for omkring 1000 kroner? Vi testede tre af markedets billigste mobiler for at finde svaret.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

De nyeste topmobiler lokker med knivskarpe skærme, avancerede kameraer og kræfter, der kan matche en mellemgod bærbar. Til gengæld koster de så også kassen. Er du villig til at gå ned i kvalitet og specifikationer, bliver priserne imidlertid anderledes. Men hvor langt kan du så gå ned, før det bliver for jammerligt? Vi testede tre af markedets billigste mobiler for at se, om de er i stand til at dække de basale smartphone-behov.

Hvad der først og fremmest afslører, at vi har at gøre med billige mobiler, er designkvaliteten. Glem alt om lækker aluminium. Over hele linjen er der tale om plastikmobiler. Det er dog ikke nødvendigvis en skidt ting. En plastikmobil kan være bedre at holde på end en glat og kantet aluminiumsmobil.

Det er Huawei Y530 et fint eksempel på. Mobilen ligger godt og solidt i hånden takket være den bløde belægning på bagsiden.
Den hårde plast hos de to andre giver ikke helt den samme fornemmelse, men deres afrundede design gør ikke desto mindre begge to ganske behagelige at håndtere.

Kun Lumia 630 er udstyret med Gorilla-glas, som sikrer, at skærmen er resistent over for ridser. De to andre mobiler skal behandles nænsomt, hvis du ønsker at holde skærmen nogenlunde fri for smuds og skader, for de tager let imod ridser og fedtede fingre.

Skærmstørrelsen ligger på 4" for Xperia E1 og 4,5" for de to andre. Hvad man foretrækker må helt være en smagssag. Vi har efterhånden vænnet os til de store Android-mobiler og føler os tilpas med den størrelse, men mange foretrækker fortsat en lille mobil i iPhone-størrelse, som du får her med Xperia E1.

Opløsningen er mere eller mindre den samme - 800 x 480 p plus/minus et par pixel. Det betyder, at pixeltætheden er en anelse højere hos Sony.
Alligevel er det denne mobil, der har den ringeste skærm. I modsætning til de to andre har den ikke ips-panel, og det ses tydeligt på såvel farveklarheden som betragtningsvinklerne.

Du skal ikke vippe skærmen meget, før billedet udviskes, og farverne flyder ud. Til sammenligning står de to andre imponerende skarpt, og især Lumia 630 stikker ud med sin stærke farvegengivelse. At opløsningen langt fra er på højde med markedets bedste mobiler gør knap så meget, når bare billedet er så rent som her.

Kerner er ikke afgørende

Når det kommer til maskinkræfter er de to Androids - Sony og Huawei - mere eller mindre identiske. Hos begge får du en dual core-processor på 1,2 GHz. At softwaren også er afgørende for, hvor godt en smartphone kører, ses dog tydeligt, når man sætter de to mobiler op imod hinanden. Huaweis mobil er nemlig væsentlig mere smidig i betjeningen end Sonys, der hakker en smule i det, når man bladrer igennem menuerne. At Huawei har skrabet ind til benet og skabt en simpel, men funktionel brugerflade, giver virkelig pote på en billig mobil med beskedne ressourcer som Ascend Y530.

Det samme kan på sin vis siges om Lumia 630, der som stort set alle Windows-mobiler kører helt flydende og uden problemer. Selvom den overgår de andre med to ekstra processorkerner - her får du en quad core-processor på 1,2 GHz - kommer den dog til kort, når det gælder ydelsen generelt. Mobilen er den langsomste både til at afvikle apps og surfe på nettet.

Her er de to konkurrenter mere eller mindre jævnbyrdige, dog med Sony på en snæver førsteplads. Ingen af de tre smartphones skal dog presses synderligt, før de går i knæ. De 512 MB ram, som de alle er udrustet med, levner ikke meget overskud til spil eller medie-apps af den mere krævende slags. Den indbyggede lagerplads på 4 GB hukommelse er også hurtigt brugt op, så du må indberegne at tilkøbe et MicroSD-kort, hvis du vil investere i en af mobilerne.

Når det kommer til "luksusfunktioner" som eksempelvis kamera, kan man selvfølgelig ikke tillade sig at forvente det store. Ikke desto mindre får du hæderlige billeder med både Lumia 630 og Ascend Y350, der begge har 5 MP-kamera med et fint udvalg af fotofunktioner og mulighed for at skyde video i HD.

Udvalget af redigeringsmulig-heder og kamerafunktioner i Xperia E1 er også udmærket, men det hjælper ikke så meget, når kameraet kun er på 3 MP, og video skydes i WVGA - det er simpelthen for skrabet.
For den, der ynder at tage billeder af sig selv eller videochatte med vennerne, er det værd at være opmærksom på, at kamera på fronten ikke er en selvfølge for smartphones i denne prisklasse. Det får du kun på Ascend Y530, som er udstyret med 1,3 MP frontkamera.

Features som NFC og 4G er der ikke skyggen af i nogen af mobilerne, men du får de basale tilslutninger samt GPS, gyroskop og hvad der ellers forventes i en smartphone.

Huawei hiver sejren hjem

Overordnet må vi konstatere, at du kommer ret langt for omkring tusind kroner, hvis du skal have ny smartphone. Alle de testede mobiler vil være i stand til at dække de helt basale smartphone-behov. Dog falder Sony lidt igennem på grund af skærmkvalitet og kamera.

Lumia 630 er langt hen ad vejen en glimrende mobil, men ligesom Xperia E1 må du her undvære frontkamera, der efterhånden er en vigtig feature for mange.

Kun med Ascend Y530 føler vi os helt dækket ind med smartphone-features. Samtidig har Huawei formået at dosere det rette niveau af skærmkvalitet, ydelse og brugervenlighed til, at du får en upåklagelig oplevelse, som ikke lader meget tilbage at ønske, sammenlignet med langt dyrere mobiler. Når den så tilmed er pakket i et solidt og nydeligt design, har vi en klar vinder.

[themepacific_accordion]
[themepacific_accordion_section title="Fakta"]

Glem alt om lækker aluminium. Over hele linjen er der tale om plastikmobiler. Det er dog ikke nødvendigvis en skidt ting.

[/themepacific_accordion_section]
[/themepacific_accordion]