Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Billige smartphones: Er de billige mobiler gode nok?

Er der grund til at betale mere end 2.000 kroner for en smartphone? Vi tester tre billige mobiler. De byder på stærke kvaliteter, men også mærkbare kompromisser.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Topmobilerne bliver vildere og vildere, mens priserne samtidig bliver højere. De har dog forlængst passeret grænsen for, hvad en almindelig bruger "har behov for".

Buede skærme, 4K-opløsning og dobbelte kameraer er luksus, som de fleste fint kan undvære i deres daqglige brug af mobilen. Men får du så det, du skal bruge, i de billigere mellemklasse-mobiler.

Som det oftest er tilfældet med mobiler af denne klasse, er de tre smartphones i testen i grundlæggende træk nedbarberede versioner af producenternes topmobiler. Design, software og eventuelt andre features er komplet eller i mere eller mindre skrabet form nedarvet fra de dyrere modeller.

Godt design

Huawei P10 Lite er således ikke overraskende en mindre luksuriøs udgave af Huaweis seneste topmobil P10, mens Sony Xperia XA og Samsung Galaxy A3 er i familie, om end mere perifært, med de dyrere Xperia X- og Galaxy S-modeller.

Designet er der ikke sparet på, i hvert fald ikke når det gælder P10 og Galaxy A3. De er skabt i smukt afrundet design med aluminium på siderne og kurvet glas foran og bagpå. Samsung er endda IP68-certificeret, så den kan tåle en tur under vand.

Xperia XA1 har også metal i siderne, men plast på bagsiden og er enormt modtagelig for ridser, der sætter sig i form af tydelige hvide streger på den sorte overflade.

Sony har imidlertid været bedre end de to andre producenter til at presse skærmen helt ud i kanterne. Til gengæld er der rigtig meget spildplads i toppen og bunden, så mobilen får et lidt spøjst aflangt look. De to andre er mere almindeligt proportioneret.

Såvel Xperia XA1 og Galaxy A3 er forsynet med en USB-indgang af den nye Type-C, mens Hua-weis mobil skuffende nok kører med den gamle microUSB-indgang.

Til gengæld har P10 Lite finger-aftrykslæser, og det samme gælder Galaxy A3. Men du må undvære den på Xperia XA1, hvor du må logge ind på "gammeldags" vis, med pinkode, mønster eller password.

Forskel i skærmkvalitet

Skærmstørrelsen varierer fra 4,7" hos Samsung, 5" hos Sony og 5,2" hos Huawei. Størrelsesforskellen mellem Samsung og Huawei er til at føle på, så hvilken mobil, der vil være den rette for dig, det afhænger af, hvilken skærmstørrelse du er tilpas med. Galaxy A3 er umiddelbart det oplagte valg for iPhone-brugeren, der vil skifte til en Android, mens Sonys og Huaweis mobiler ligger mere i tråd med den størrelse, vi kender fra de Android-baserede topmobiler.

Der er brugt forskellig skærmteknologi, så billedkvaliteten varierer også derefter. Huaweis skærm er mere lysstærk end de to andre og den eneste af de tre i full HD. Den er en anelse kold i farverne, men står skarpt og rent og tager prisen som den bedste skærm i testen. De to andre er HD, men mærkeligt nok falder den lavere opløsning mest i øjnene på den lille Samsung-skærm, der fremstår en smule grumset og uklar, sammenlignet med de to andre.

Farverne er desuden en smule overdrevne, og man aner misfarvning ved ekstreme betragtningsvinkler. Så selvom den lidt blege og lysfattige Sony-skærm heller ikke ligefrem imponerer, er den at foretrække, når de to stilles over for hinanden. Et plus til Galaxy A3 er imidlertid, at der er tale om en allways-on-skærm, som, selvom den er slukket, kan vise dig ur, notifikationer og meget andet.

Småt med kræfter

Medmindre du spiller, redigerer video eller lignende, er behovet for power ikke så voldsomt stort i en smartphone. Og det er da også et sted, hvor man kan se, at der er sparet. De tre smartphones kommer ikke i nærheden af de dyreste, når det gælder rå regnekræfter. Resultaterne i vores benckmark var ærlig talt ret undervældende.

Bedst klarede Sony sig, der præsterede som en tre år gammel topmobil, men Huawei snuppede en beskeden andenplads, og Samsung kravlede ind på en trist sidsteplads. Den har også 1 GB mindre end de to andre, og blot den halve lagerplads.

Ved almindelig dagligdagsbrug vil man få en udmærket bruger-oplevelse med disse smartphones, men man skal heller ikke forvente at kunne bruge dem til så meget andet end Facebook, mail, websurfing osv.

Hvad Samsung ikke har i kræfter, har den imidlertid i udholdenhed. Trods et mindre batteri er batterilevetiden væsentlig bedre end hos Huawei, som måske grundet den store skarpe skærm sluger mere strøm. Ligesom Sony klarer Huawei cirka en dag på en opladning, men så heller ikke mere. Takket være den medfølgende quick charge-oplader er P10 Lite til gengæld den hurtigste til at lade op.

På papiret er kameraerne i de tre mobiler rigtig lovende, men man skal selvfølgelig ikke lade sig snyde af specifikationer og salgssnak. Vi er et pænt stykke under topmobilerne i kamerakvalitet.

Rystet billede

For selvom Sony byder på et lysstærkt objektiv og 23 MP sensor i hovedkameraet, så er det ikke den nødvendige billedstabilisering til at sikre, at billedet står skarpt. Farverne er fine, og kameraet klarer sig udmærket under ringe lysforhold, men det lykkedes os ikke at få et billede i kassen uden tydelige rystelser, selvom vi gjorde en indsats.

Huawei-kameraet har ligeledes sine svagheder. Støj og misfarvning bliver tydelig, når lyset bliver bare en lille smule vanskeligt. Samsung er det sikreste bud, hvis man skal have brugbare billeder i kassen. Kameraet er måske lige lovlig varmt i farverne, men leverer en skarp og stabil kvalitet helt ned til tusmærke-agtige forhold.

TIl gengæld skuffer Samsung på selfie-kameraet, som har svært ved at levere skarpe billeder. Her tager Sony imidlertid prisen med rolige og behagelige billeder skarpt forfulgt af Huawei, der blot mangler en smule i farvestyrken.

Mærkbare kompromisser

Der er ingen tvivl om, at du får en fin smartphone, der vil kunne tilfredsstille hverdagens behov, når du køber en mellemklasse-mobil som en af disse. Men distancen op til de dyre topmobiler er mærkbar, og det er faktisk, som om den er vokset.

Udviklingen i denne klasse af mobiler synes at være gået lidt i stå, og derfor er kompromisserne også blevet mere tydelige. Hvilke kompromisser du må affinde dig med, er forskellige fra mobil til mobil. Sony mangler fingeraftrykslæser – en feature som de fleste efterhånden tager for givet. Samsung halter på ydelse og skærmkvalitet, mens Huawei mangler USB-C. Det sidste kan dog tilgives, da P10 Lite til gengæld har Quick Charge, så den lader hurtigt.

Huaweis smartphone er da således den smartphone, hvor kompromisserne mærkes mindst. Derfor løber den med sejren.
Trods bedre skærm og ydelse hos Sony, er Samsung-mobilen dog den mest behagelig i brug af de to. Designet er bedre, batteritiden længere, kameraet mere pålideligt, og så er der fingeraftryklæser. Den snupper derfor en halv stjerne mere end Xperia XA1.

TESTVINDER Huawei P10 Lite

Skærm: 5,2", Full HD, LCD

Processor: Kirin 658, octa core

Ram: 3 GB

Batteri: 3000 mAh, Quick Charge

Kamera: 12 mp/Full HD, f/2.2, PDA, 8 mp/Full HD, f/2.0, AF

Kapacitet: 32 GB, microSD-port

OS: Android 7 + EMUI 5.1

Dimensioner : 146.5 x 72 x 7.2 mm

Vægt: 146 g

Pris: 1.999 kr.

Kvalitetsindtryk: 4/5

Brugervenlighed: 4/5

Funktioner: 3.5/5

Ydelse: 4/5

Pris: 4.5/5

Samlet vurdering: 4/5

Sony Xperia XA1

Skærm: 5,0", HD, IPS LCD

Processor: MediaTek P20 octa core

Ram: 3 GB

Batteri: 2300 mAh

Kamera: Full HD23 mp, F2.0, Hybrid AF, Full HD/8 mp, F2.0

Kapacitet: 32 GB, microSD-port

OS: Android 7.0

Dimensioner: 145 x 67 x 8 mm

Vægt: 143 g

Pris: 1.926 kr.

Kvalitetsindtryk: 2.5/5

Brugervenlighed: 3.5/5

Funktioner: 3/5

Ydelse: 4.5/5

Pris: 4.5/5 S

amlet vurdering: 3/5

Samsung Galaxy A3

Samsung Galaxy A3. Samsung Galaxy A3.

Skærm: 4,7", HD, Super Amoled

Processor: Exynos 7870 octa core

Ram: 2 GB

Batteri: 2,350 mAh

Kamera: 13 mp/Full HD, F1.9, AF, 8 mp /Full HD, F1.9

Kapacitet: 16 GB, microSD-port

OS: Android 6.0.1

Dimensioner: 135 x 66.2 x 7.9 mm

Vægt: 138 g

Pris: 1.839 kr.

Kvalitetsindtryk: 4/5

Brugervenlighed: 4/5

Funktioner: 3/5

Ydelse: 3.5/5

Pris: 4/5

Samlet vurdering: 3.5/5