Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Smarte låse: Er smarte låse en smart idé?

Nøglernes dage er talte. Nu skal du låse døren op med din smartphone. Det åbner for et væld af interessante muligheder, men hvordan fungerer det, og er sikkerheden god nok? Vi tester tre smarte låse.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Er det smart at kunne låse sin dør op ved at hente mobilen op af lommen, finde en app frem og klikke på et ikon?, Ikke rigtigt, vel? Så er det faktisk nemmere med en god gammeldags nøgle.

Men forestil dig, at døren selv låser op, når du kommer hen til den, at overvågningskameraet samtidig slås fra, lyset i boligen tændes og din yndlingsmusik begynder at spille ud af højttalerne.

Eller forestil dig, at du lukker el-manden ind i hjemmet, mens du selv sidder på kontoret, mange kilometer væk. Så begynder det at ligne noget. Det er sådanne scenarier, de smarte låse gør mulige.

Passer til en standardlås

Vi har kigget på tre forskellige løsninger. Den ene fra velkendte Ruko (Yale), der for mange danskere er synonym med dørlåse, mens de to andre er fra mindre foretagender, der satser fuldt ud på dørlåse af den smarte type. Alle er skabt til at passe i en almindelig, skandinavisk låsekasse, omend Danalock og Friday Lock også kan tilpasses andre typer.

Netop dette kan der være en fordel i, for selvom markedet er standardiseret, er der en tendens til at bøje disse standarder, så man aldrig helt kan være sikker på, hvad det er, man kommer til at stå overfor.

Det lykkedes os dog at få alle tre låse monteret. Nemmest var Danalock, som stort set kunne monteres med de skruer og den låsepind, der sad i i forvejen. Friday Lock krævede lidt tilpasning af låsepinden, mens Yale Doorman er et større og mere omfattende system, som kræver montering på begge sider af døren samt tilkobling af ledninger m.m.

Yale Doorman er da også noget af en klods af have siddende på døren. Selvom produktet er rettet mod private brugere, ligner det en lås man ville forvente at se i en virksomhed. Den store metalkasse med sort plast er ikke ligefrem sexet, men det er et bundsolidt produkt af høj kvalitet.

De andre to er mere diskrete i deres look. Der er kælet en del for designet hos Friday Lock, som er skabt i samarbejde med den velrenommerede danske tegnestue BIG. Simpliciteten i det store stålgreb giver en elegant kontrast til den avancerede digitale teknologi indeni. Der er endda mulighed for at vælge flere forskellige materialer og farver til grebet, så man kan få sit eget look.

Danalock har ligeledes et stilrent look. Dog er kun fronten af stål, mens resten er af plast, hvilket giver et ringere kvalitetsindtryk.

Lås op med mobilen

Trods låsenes digitale beskaffenhed, er det muligt at låse døren op og i på helt simpel vis med hånden. Drej blot på grebene i den ene eller anden retning.

Du kan også gøre det med mobilen. Danalock og Friday har Bluetooth. Så snart du har oprettet en konto via appen, kan du derfor få direkte adgang til låsene og betjene dem uden videre. Du må dog affinde dig med en vis ventetid, fra du trykker, til døren er låst op.

For at kunne gøre det samme med Yale-låsen, kræves en hub til Smart Living-systemet. Den kobles til din router, og herfra får mobilen så adgang til døren via internettet.

Når Yale-låsen er koblet til hub'en, kan du få forbindelse til låsen, uanset hvor du er i verden. Det kan du ikke umiddelbart med de to andre. Der er kun adgang så langt Bluetooth-forbindelsen rækker.
Vil du have adgang uden for hjemmet, via nettet, kræver det en form for melleminstans.

I Danalocks tilfælde skal du oprette en Danabridge. Det gør du med en Android- eller iOS-enhed (som ikke er den mobil, du bruger til daglig), hvortil du henter Danabridge-appen og opretter adgang. Det skal være en enhed, som ligger fast i hjemmet og er sluttet i stikkontakten. Så det kræver, at du har en ledig mobil eller tablet, som kan bruges.

Lidt nemmere er det med Friday Lock, i hvert fald hvis man er Apple-bruger. For så kan du integrere låsen med HomeKit. Herfra kan du få adgang til låsen via nettet.

En del af det smarte hjem

Via HomeKit er Friday Lock også i stand til at interagere med alle andre smarthome-produkter, der understøtter Apples platform.
Danalock tilbyder direkte integration med smart home-systemer som Nest og Harmony og Z-Wave.

Den kan også købes i en version til Zigbee og snart kommer en HomeKit-version. Der er desuden mulighed for at få låsen til at tale sammen med Philips Hue og et væld af andre kompatible produkter, hvis du bruger den gratis IFTTT-tjeneste.

Har du koblet Yale-låsen på nettet via Smart Living-hub'en, er der mulighed for at tilkoble andre produkter fra Smart Living-sortimentet, eksempelvis overvågningskamera, alarm, smarte stikkontakter med mere.

Således er det muligt at oprette et smart hjem, hvor låsen indgår. Desværre er det indtil videre et lukket system, så kun Smart Living-proodukter taler sammen.

Åbner af sig selv

Via de tilhørende apps er der mulighed for, at man kan give andre adgang til låsene, enten permanent eller midlertidigt, samt se en historik over hvornår, hvordan og af hvem låsen er blevet brugt. Appen til Friday Lock og Yale-låsen er overskuelige og brugervenlige, mens Danalocks app er lidt rodet.

Både Friday Lock og Danalock kan låse op af sig selv, når du kommer indenfor Bluetooth-rækkevidde, og på Danalock kan du også bestemme, hvornår døren skal låses igen, efter du er trådt ud af Bluetooth-zonen.

Denne mulighed er der ikke med Yale Doorman. Til gengæld har den numeriske knapper. Du kan derfor lukke dig ind med en kode og oprette koder til andre personer, du vil give adgang.

Dertil kommer muligheden for at lukke dig ind med de medfølgende låsebrikker, som kan aktiveres efter behov. Skulle én blive væk er det eksempelvis nemt at deaktivere den, så den ikke kan åbne døren.

Hvad med sikkerheden?

Sikkerheden i Yale-låsen føles gennemført. Systemet fungerer pålideligt, og det, at der er tale om en selvstændig gateway til internetopkoblingen, giver en vis tryghed. At det er et brand, man i forvejen kender og stoler på, spiller dog også en rolle, og så er låsen den eneste i testen, der på forhånd er forsikringsgodkendt.

De to andre gør dog også et stort nummer ud af, at deres låse lever op til de højeste sikkerhedsstandarder og at de, enten via Danabridge-systemet eller HomeKit-platformen, anvender kryptering på højeste niveau.

Afhænger af dit behov

Kan du leve med den store, klodsede kasse på døren og er indstillet på at dedikere dig til Smart Living-systemet, er Yale Doorman en gennemført løsning.

Dog virker den lige lovlig omfattende til almindelige private hjem. Den er mere oplagt til en lille virksomhed eller en ejendom, hvor der er et større tilløb af forskellige mennesker, der skal tildeles adgang.

Fremtiden er dog i vores øjne åbne standarder, og vi hælder derfor generelt til systemer, der åbner op til andre produkter. Det gør både Friday Lock og Danalock.

Du skal dog være Apple-bruger for at få glæde af funktionaliteten hos Friday Lock. Men er du det, så er det til gengæld også her, du får den lækreste brugeroplevelse. Læg dertil det raffinerede design, så er det en løsning, der er svær at modstå.

Samme lækkerhed får du ikke hos Danalock, som dog er et fint, men tydeligvis også billigere produkt, hvor du selv skal gøre en større indsats for at få fuldt udytte af de smarte funktioner.

I sidste ende vil det afhænge af brugerens behov og øvrige udstyr i hjemmet, hvilken af låsene der vil være den rette. Friday Lock ender dog med sejren, da den med de rette forudsætninger leverer den bedste brugeroplevelse.

Friday lock

Designmæssigt er Friday Lock i særklasse. Låsen er udformet af den danske tegnestue BIG. Den sender et brugervenligt signal.

Batterier: Genopladeligt

Forbindelse: Bluetooth, Wi-Fi via Apple HomeKit

Kompatibilitet: iOS, Android, Apple HomeKit

Pris: 2499 kroner

Kvalitetsindtryk: 4.5/5

Brugervenlighed: 4/5

Funktioner: 4/5

Ydelse: 4/5

Pris: 3/5

Samlet vurdering: 4/5

Yale Doorman

Yale-låsen fra Ruko er udstyret med numeriske knapper, så du kan taste dig ind med en kode.

Batterier: 4 x AA

Forbindelse: Wi-Fi med hub (tilkøb)

Kompatibilitet: iOS, Android

Pris: 2999 kroner

Kvalitetsindtryk: 4/5

Brugervenlighed: 3.5/5

Funktioner: 3.5/5

Ydelse: 4/5

Pris: 2.5/5

Samlet vurdering: 3.5/5

Danalock v3

Danalock-låsen kan integreres med udbredte smart home-systemer, for eksempel Z Wave og Zigbee.

Batteri: 4 x fotobatterier

Forbindelse: Bluetooth, Wi-Fi via Danabridge

Kompatibilitet: iOS, Android, IFTTT, Z-Wave

Pris: 2299 kroner

Kvalitetsindtryk: 3/5

Brugervenlighed: 3/5

Funktioner: 4/5

Ydelse: 3.5/5

Pris: 3/5

Samlet vurdering: 3/5