Home » Stationær computer » Smarte håndholdte scannere
Smarte håndholdte scannere

Smarte håndholdte scannere

Share

Lad musen gøre scannearbejdet eller invester i en lille håndholdt enhed, du altid kan have med i computertasken.

Tag lige tre fotokopier af dette dokument og send dem med brev til Anders, Børge og Christina.” Sådan en sætning klinger omtrent lige så oldnordisk som første vers i ”Guldhornene” – ”De higer og søger i gamle bøger, i oplukte høje, med spejdende øje…”.

Ikke desto mindre sidder mange mennesker regelmæssigt med papirdokumenter, der skal bruges i en aktuel digital sammenhæng, gemmes som data og/eller sendes i elektronisk form. Nogle gange kan et digitalkamera gøre jobbet, men ellers er det nødvendige værktøj en scanner, og den behøver ikke være en stor kasse med låg, glasplade og måske indbygget printer.

Intelligent dokument-genkendelse
Når der siges ”scanner”, tænker de fleste nok på firmaer som Brother, Canon, Epson, HP, Lexmark og andre mærker, der er kendt for dokumentbehandling og printere.

Belgiske IRIS havde denne AOD’er ikke hørt et kvidder om, før en pressemeddelelse fra den danske distributør landede i indbakken. Hvad ”IRIS” er en forkortelse af, har jeg ikke kunnet finde ud af, men vi taler om en multinational virksomhed med op mod 500 medarbejdere med en viden, som er så meget værd, at Canon er ved at overtage hele butikken.

IRIS’ spidskompetence er ocr (Optical Character Recognition eller optisk tegngenkendelse) – software til at konvertere indscannet tekst til data, der kan behandles i office-programmer som Word, Excel, PowerPoint osv. og lagres i digital form.
IRIS udvikler og fremstiller desuden hardware til at levere input til OCR-softwaren. Udvalget spænder fra digitale penne, som kunne komme fra Q’s værksted i en James Bond-film, til avanceret dokumenthåndtering i virksomheder med skræddersyede løsninger til finans- og juraverdenen.

Nysgerrig mus
Som navnet antyder, er en IRIScan Mouse en mus, men med særlige egenskaber – og til 899 kroner det billigste produkt i firmaets hardware-sortiment.
Den kablede mus ser nydelig ud med en grøn fartstribe til at skabe kontrast til det sorte plast.

[pt id=’2027915′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Selve scanneren er placeret i musens bund og helt ude til venstre (set fra oven) så den også kan klare bøger og magasiner. “‘]

Selve scanneren er placeret i musens bund og helt ude til venstre (set fra oven), så den også kan klare bøger og magasiner.

På venstre side – der hvor du naturligt vil placere tommelfingeren – er der en blåt oplyst scan-knap, og på undersiden er der et 42 x 20 mm vindue ind til scanneren. Selv om scanneren er ganske lille, kan den klare dokumenter helt op
til A3.

Det er nemt at komme i gang
med IRIScan Mouse. Den nødvendige Windows – no Mac, sorry
– software kommer på en cd, hvad der ikke er smart til drevløse notebooks, men ellers går installationen som en leg.
Musen skifter til scanning ved et tryk på den blå knap, som begynder at blinke, og så sweeper du hen over dokumentet, lige-som du ville vaske et gulv. Mønsteret er næsten ligegyldigt, for softwaren sørger for at sy hele billedet sammen. Det lyder utroligt, men det går forbløffende godt.

Når du er færdig, trykker du igen på den blå knap, og derefter kan du vælge, om du vil gemme resultatet som et billede eller som tekst. Vælger du tekst, bruger softwaren et øjeblik på ocr-processen, og så kan du arbejde videre med indholdet i din Word-tekstbehandler.

[pt id=’2027917′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”IRIScan Mouse ligner enhver anden kablet mus men den har en SCAN-knap til at aktivere scanning og de to pilesymboler markerer scannebredden.”‘]

IRIScan Mouse ligner enhver anden kablet mus, men den har en SCAN-knap til at aktivere scanning, og de to pilesymboler markerer scannebredden.

Kræver bløde, rolige bevægelser
Min skydeinstruktør i Hjemme-værnet sagde i sin tid, at ”det bløde aftræk giver de smukkeste børn” – hvad han så mente med det.
Det tager et par forsøg at lære den rigtige rytme til IRIScan Mouse. Det er vigtigt at have et plant underlag, hvad der på mit fysiske skrivebord normalt kræver oprydning til større dokumenter end A4, og der skal være plads omkring dokumentet, hvis det skal scannes til kant. Musen skal også føres med en tilpas hastighed – endelig ikke for hurtigt.

Musen læser tekst rigtigt godt. Ocr-softwaren er ikke så glad for store bogstaver og kreative fonte i overskrifter, men til almindelige skriftsnit i brødtekster er den praktisk talt perfekt. Dog er det lidt irriterende, at hvis originalen er opstillet i spalter, bliver teksten til én lang spalte, og bindestreger ved linjeskift forsvinder. Men i forhold til at indtaste en tekst er tidsbesparelsen stadig enorm.

Elegant tryllestav
Som nævnt tilbyder IRIS flere scannerløsninger. En smart lille batteridrevet sag med automatisk papirfremføring er Anywhere 3-modellen til 1999 kroner. Til den pris bliver målgruppen professionelle med særlige behov, f.eks. assurandører på kundebesøg.

Jeg har haft mere glæde af den billigere Book Executive 3 til 1299 kroner, der ligesom IRIScan Mouse kan affotografere ethvert nogenlunde plant dokument. Denne 255 mm lange, 28 mm brede og 25 mm høje tryllestav er en helt selvstændig enhed, som strømforsynes af batterier og har både indbygget hukommelse (512 MB) og microSD-kortslot (2 GB-kort med standard SD-adapter medfølger). Endnu mere attraktivt er det, at scanneren kan overføre sine data via Wi-Fi til en iPad eller en anden tablet uden kortlæser eller USB-terminal. Pc’er kan indlæse scanninger fra SD-kortet, og Windows-brugere har også mulighed for at anvende scanneren direkte via USB.

Mere professionelt udstyret
IRIScan Book Executive 3 har flere indstillingsmuligheder. Du kan bestemme, om den skal levere sine resultater i sort/hvid eller farve, som jpg eller PDF og i opløsninger på 300, 600 eller 900 dpi.
Ligesom musen skal denne scanner føres med en sikker hånd, og en ERR (Error = fejl) indikator lyser op, hvis du ikke gør det rigtigt. Enkeltark scannes lettest ”vandret” – oppefra og nedefter, når de ligger på et plant underlag, men opslåede bøger kan også klares. Det gøres ved at holde scanneren ”lodret” og føre den fra ryggen og udefter.

Denne scanner kommer med Readiris Pro 14 OCR-software – igen på cd – og et plastikkort med en www-adresse og en licensnøgle til IRISCompressor Pro, som er et program til komprimering af filer.

[pt id=’2027916′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Den korte betjeningsvejledning: Før musen hen over siden som om det var et gulv der skal vaskes. Softwaren ”syr” selv teksten sammen til en helhed.”‘]

Den korte betjeningsvejledning: Før musen hen over siden, som om det var et gulv, der skal vaskes. Softwaren ”syr” selv teksten sammen til en helhed.

Rigtig god ocr-løsning
IRIScan Book Executive 3 er efter min vurdering nemmere at bruge end IRIScan Mouse, og da jeg først havde lært at tage det lidt med ro, gik det som en leg at få gode scanninger op på skærmen.

I stil med anden ocr-software opdeles teksten i nummererede afsnit, og læsepræcisionen er imponerende. Dette forudsætter dog, at originalen har høj kontrast. Så snart det ikke er sort tekst på hvid baggrund, svigter falkeblikket, og f.eks. kunne softwaren slet ikke læse en lille skrift i negativ med hvid tekst på sort og grå baggrund.

Jeg prøvede også at tage nogle fotos af det dokument, som jeg brugte til testen. Hvis jeg indstillede kameraet manuelt, kunne jeg sikkert få kontrasten højt nok op, men automatikken underbelyste kraftigt, og så blev det kun muligt at læse nogle få ord. Hardwaren skal matche softwaren.


IRIScan Mouse
  • Features
  • Brugervenlighed
  • Pris
4

Alt om DATA siger

IRIScan Mouse er en spændende mus, som også kan scanne tekst og billeder, foretage tegngenkendelse og gemme resultaterne i forskellige formater. Den kan klare formater helt op til A3, men ellers er den bedst til brugere, som kan nøjes med basis-musefunktioner og ikke har det store, regelmæssige scannebehov.

Sending
User Review
4 (1 vote)
DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her
Annoncelinks


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S