Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Smarte elpærer: Kan Ikeas smarte pærer banke Hue?

Hue er ikke længere ene på markedet for smart lys. Rivalerne vælter frem og især med Ikeas indtog på markedet, ser Philips ud til at få hård konkurrence. Men er en smart pære bare en smart pære, eller er der grund til at vælge Hue-pærerne frem for de billige fra Ikea?.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Philips var de første på markedet for smart lys – eller for at definere det lidt nærmere: Wi-Fi-forbundne elpærer, der kan styres med din smartphone. I lang tid har de siddet mere eller mindre enerådigt på markedet, men smårivaler er begyndt at pible frem de senere år.

Tidligere på året kom Ikea så med deres bud på smarte pærer, og det kan betyde rigtig hård konkurrence for Philips. For pærerne fra møbelgigan-ten er selvfølgelig markant billigere. Men er de også lige så gode? Vi lod det komme an på en test.

Ikea kræver tålmodighed

At der er tale om produkter af forskellige prisklasser er tydeligt, allerede inden pærerne er pakket ud. Starter Kit’et fra Hue kommer i en nydelig papæske, mens Ikea-sættet er pakket i stift plast, som du må bruge en saks for at få åbnet.

Grundkonceptet er nogenlunde identisk. Den medfølgende bridge eller gateway skal kobles på din router med et netværkskabel, for at du kan få forbindelse til pærerne.

Hos Hue sker opsætningen nærmest af sig selv. Hue-appen finder din bridge, når den er koblet til, og så skal du bare sige ja til at starte opsætningen. Herefter kan du tilføje alle de pærer, du vil, til systemet. Du skal bare tænde dem enkeltvis, så dukker de frem i appen.

Med Trådfri går det ikke helt så nemt. Med Trådfri-sættet medfølger ikke en strømadapter (kun en USB-ledning), og Ikea har desuden valgt at skjule tilslutninger og knapper inde i gateway’en, som derfor skal åbnes, for at du kan få adgang.

En knap indeni skal holdes inde, for at appen kan finde den, eller alternativt kan du vælge at scanne en QR-kode i bunden af gateway’en.

Når det er gjort, skal du koble den medfølgende fjernbetjening på. Den skal også åbnes op, for at du kan få adgang til forbindelsesknappen. Til det skal du bruge en skruetrækker eller lignende. Knappen holdes inde, mens du holder fjernbetjeningen tæt ved gateway’en, så kobles den på systemet efter nogle sekunder.

Samme procedure gælder, når du kobler pærer på systemet. Hold fjernbetjeningen hen til pæren og tryk på knappen nogle sekunder, indtil pæren dæmpes og derefter begynder at blinke. Så er der forbindelse. Dette skal gentages for alle pærer, du vil koble på. Det er åbenbart ikke kun møbler fra Ikea, der er besværlige at få op at stå.

Tilpas lyset

Selvom der er mulighed for at styre pærerne med forskellige former for fjernbetjeninger, er det din smartphone, der er den primære kontrolenhed. Det er fra den, du har adgang til samtlige funktioner og mulighed for at konfigurere systemet.

Det er da således også, når du klikker ind i de tilhørende apps til Hue og Trådfri, at du finder ud af, hvor stor en forskel der er på de to systemer.

De helt grundlæggende funktioner som kontrol af lysstyrke og farvetemperatur får du hos dem begge, blot i væsentligt mere skrabet form hos Trådfri. Hvor Hue tilbyder en glidende overgang fra helt dæmpet til fuldt blus, er overgangen mere grovkornet hos Trådfri, der heller ikke kan gå nær så langt ned i lysstyrke. På laveste blus leverer den et lys, der vel nogenlunde matcher en almindelig 25 W pære. Næste skridt er helt slukket.

Og hvor Hue tilbyder et nærmest uendeligt spektrum af farvetemperaturer – fra helt klinisk koldt til næsten orange – som du på flydende vis skifter mellem ved at trække fingeren over en palette på skærmen, så har du kun tre muligheder hos Trådfri – kold, varm og midtimellem.

Dine indstillinger kan gemmes som ”Scenes” eller ”Stemninger”, så du nemt kan finde tilbage til dem.

Del af dine daglige rutiner

Hos Trådfri kan pærerne styres enkeltvis eller samlet, men du kan ikke gruppere udvalgte pærer i forskellige rum, som det er tilfældet hos Hue.

Der er dog mulighed for at sætte simple timere for pærerne, så de langsomt begynder at blænde op en halv time før, du skal op om morgenen, tænder og slukker, når du er ude af huset, så det ser ud som om, der er nogen hjemme eller bestemmer specifikke tidspunkter pærerne skal tænde eller slukke.

Samme muligheder har du hos Hue, blot med væsentligt større grad af finindstilling. Det behøver ikke nødvendigvis være over en halv time lyset blænder op om morgenen. Det kan også være over et kvarter eller en time. Du bestemmer selv hvor lang tid – og du kan gøre det samme om aftenen, når du skal sove, blot den modsatte vej.

I det hele taget er der stort set uanede muligheder for at automatisere lyset efter dine daglige rutiner, ikke bare for det samlede system, men også for enkelte rum i hjemmet.

Ved at slå gps-registrering til, kan du desuden få lyset til at tænde og slukke, når du kommer hjem eller tager afsted. Så er du sikker på, at lyset aldrig brænder, når du er ude. Og skulle det alligevel ske, så er der – modsat Trådfri, som kun kan styres i hjemmet – mulighed for at styre pærerne, når du er væk hjemmefra.

Uanede muligheder

Muligheden for at lade lyset tænde og slukke automatisk som en sikkerhedsforanstaltning, når du er væk hjemmefra, får du også i Hue, og dertil kan du bruge pærer som alt fra køkkenur til simulering af stearinlys og uendelig meget andet.

Mulighederne er alt for mange til at nævne her, og der kommer hele tiden nye til, enten via HueLabs, som er integreret i appen eller via de mange tredjeparts-apps, der kan styre Hue. Mange af dem finder du henvisning til i Hue-appen, hvor Philips selv anbefaler de bedste.

Hue er nemlig baseret på ZigBee – et åbent system, som gør det nemt for udviklere at skabe nye funktioner. Systemet taler også sammen med IFTTT, så funktioner kan automatiseres på tværs af apps og funktioner i mobilen.

Philips’ pære understøtter desuden Apple Homekit, hvilket betyder, at du har nem adgang til pærerne fra din iPhone og kan få dem til at tale sammen med andre Homekit-produkter.

Du kan også oprette widgets, så der er hurtig adgang til de enkelte pærer, uden at låse mobilen op, og takket være Siri-understøttelse kan lyset desuden stemmestyres. Sig ”tænd lyset”, så tænder det, eller ”dæmp lyset i soveværelset”, så dæmpes det. Det kan være væsentligt nemmere end at låse mobilen op og åbne appen.

Tilsvarende muligheder får du med Google Home og Google Assistant samt IFTTT, og der er ligeledes mulighed for stemmestyring via Amazon Echo.

Trådfri er et mere lukket system, men Ikea lover, at der er understøttelse for Google Home, Amazon Alexa, Apple Homekit og Siri på trapperne. Det skulle komme sidst på sommeren.

Flere former for betjening

De forskellige muligheder for kontrol giver Hue et forspring, for er funktionerne ikke nemme at få adgang til, mister man hurtigt lysten til at bruge dem.

Trådfri tilbyder endnu ikke samme fleksibilitet, dog giver den medfølgende fjernbetjening mere umiddelbar adgang til at justere lyset – hvis den altså lige er i nærheden.

En tilsvarende betjening får du med til Hue, og derudover er der mulighed for at tilkøbe bevægelsessensor, Tap Switch samt Hue-kompatibelt udstyr fra andre producenter – eksempelvis universalfjernbetjeninger m.m.

Behageligt lys

En ting er smarte funktioner, en anden, og mindst ligeså vigtig ting, er kvaliteten af lyset. Pærerne er udformet forskelligt, Ikeas i klassiske æggeformet design, Philips i et mere fladt design. De matcher dog nogenlunde hinanden i lysstyrke, dog kan Ikeas pærer blive en tand skarpere. Til gengæld kan Philips’ – som tidligere nævnt – dæmpes i langt højere grad.

Spektret for farvetemperatur er meget bredere hos Hue. Det koldeste er væsentlig koldere og det varmeste væsentlig varmere end hos Trådfri. Det giver en større grad af fleksibilitet og flere anvendelsesmuligheder.

Begge pærer giver dig et behageligt og naturligt lys, uden det syntetiske skær, der kan forekomme i LED-pærer.

Der tilbydes forskellige pærer til forskellige typer lamper hos både Hue og Trådfri, og pærerne fås både med store og små fatninger samt med forskellige funktioner.

I Hue-sortimentet finder du, udover helt almindelige hvide og White Ambience, som vi tester her, også farvepærer. De åbner op for et langt større spektrum af lyssætninger og scener, men er også dyrere. Farvepærer finder du endnu ikke hos Ikea, men det skulle undre, om de ikke kommer på et tidspunkt.

En verden til forskel

Det er tydeligt at se, at Hue har været på markedet længere end Trådfri, og det er også tydeligere, at det er et dyrere produkt.

Der er en verden til forskel i funktioner og indstillinger. Mulighederne for at tilpasse pærerne til dit hjem og dine rutiner er i en helt anden liga hos Hue. Vil du være helt sikker på at have et lyssystem, der dækker fuldt ud med funktioner, så er det sikreste sats derfor Hue.

Ikea er ny på markedet og vil uden tvivl komme efter en del af det. Stemmestyring og dybere integration med Android-, Apple og andre systemer er allerede på vej, og der kommer helt sikkert flere funktioner til i fremtiden.

Spørgsmålet er blot, om den grundlæggende funktionalitet vil blive forbedret. På nuværende tidspunkt er mulighederne for at tilpasse lyset stærkt begrænset, ikke bare sammenlignet med Hue, men også med de fleste andre konkurrenter. Kvaliteten af pærerne er heller ikke på niveau med Hue, men de giver ikke desto mindre et udmærket lys, særligt prisen taget i betragtning.

[irp]

Er du seriøs med dit smarte lys og ønsker et komplet system i hele hjemmet, er der således stadig ingen vej uden om Hue, der fortsat er det bedste og mest omfattende system på markedet. Er behovet mindre, og ønsker du måske bare basale smart lys-funktioner i sommerhuset eller på kontoret, så kan Ikea-pærerne være et fint køb. 

Philips Hue white ambiance starter kit

Dommen:

Features 5/5
Lyskvalitet 4.5/5
Brugervenlighed 4.5/5
Pris 3.5/5
Samlet 4.5/5

Alt om DATA siger: »Lyset er flot og kan finindstilles helt ned i detaljen. Der er stort set ingen grænser for, hvordan du kan programmere og automatisere pærerne, og understøttelse af diverse standarder gør det let at integrere Hue i dit smarte hjem.«

Pris: 965 kr.

I pakken:  2 x LED-lyspærer (E27), strømadapter, fjernstyring, trådløs bro, netværkskabel, remote holder
Wattforbrug:  9.5 W
Farve: Hvidt, varm/kold, 2200-6500 K
Lysstyrke:  806 lumenLevetid: 25000 timer
Understøttelse: Android, iOS, Apple Homekit, Siri, Google Home, IFTTT, Nest, Amazon Echo, m.m. 

Ikea Trådfri sæt med gateway, hvidt spektrum

Trådfri ligner almindelige el-pærer, men lyset kan tilpasses, og stemmestyringsfunktionen er lige på trapperne.

Dommen:

Features 2/5
Lyskvalitet 3.5/5
Brugervenlighed 3/5
Pris 4/5
Samlet 3/5

Alt om DATA siger: »Mulighederne for at tilpasse lyset er begrænsede, og det samme gælder i øvrigt mulighederne for at indstille og automatisere pærer-ne generelt. Der er forbedringer på vej, men lige nu er Trådfri kun for dem med helt basale behov.«

Pris: 599 kr.

I pakken:  2 x LED-lyspærer (E27), gateway og fjernbetjening.
Wattforbrug:  12 W
Farve: Hvidt, varm/kold, 2200-4000
Lysstyrke:  980 lumen
Levetid: 25000 timer
Understøttelse: Android, iOS (Apple Homekit, Siri, Google Home og Amazon Alexa på vej).