Home » Smart hjem » Smarte elpærer [Test]: Kan Ikeas smarte pærer banke Hue?
Smarte elpærer [Test]: Kan Ikeas smarte pærer banke Hue?

Smarte elpærer [Test]: Kan Ikeas smarte pærer banke Hue?

Share

Hue er ikke længere ene på markedet for smart lys. Rivalerne vælter frem og især med Ikeas indtog på markedet, ser Philips ud til at få hård konkurrence. Men er en smart pære bare en smart pære, eller er der grund til at vælge Hue-pærerne frem for de billige fra Ikea?

Philips var de første på markedet for smart lys – eller for at definere det lidt nærmere: Wi-Fi-forbundne elpærer, der kan styres med din smartphone. I lang tid har de siddet mere eller mindre enerådigt på markedet, men smårivaler er begyndt at pible frem de senere år.

Tidligere på året kom Ikea så med deres bud på smarte pærer, og det kan betyde rigtig hård konkurrence for Philips. For pærerne fra møbelgigan-ten er selvfølgelig markant billigere. Men er de også lige så gode? Vi lod det komme an på en test.

Ikea kræver tålmodighed

At der er tale om produkter af forskellige prisklasser er tydeligt, allerede inden pærerne er pakket ud. Starter Kit’et fra Hue kommer i en nydelig papæske, mens Ikea-sættet er pakket i stift plast, som du må bruge en saks for at få åbnet.

Grundkonceptet er nogenlunde identisk. Den medfølgende bridge eller gateway skal kobles på din router med et netværkskabel, for at du kan få forbindelse til pærerne.

Hos Hue sker opsætningen nærmest af sig selv. Hue-appen finder din bridge, når den er koblet til, og så skal du bare sige ja til at starte opsætningen. Herefter kan du tilføje alle de pærer, du vil, til systemet. Du skal bare tænde dem enkeltvis, så dukker de frem i appen.

Se også:  Hue giver dig endnu vildere lys til hjemmebiografen

Med Trådfri går det ikke helt så nemt. Med Trådfri-sættet medfølger ikke en strømadapter (kun en USB-ledning), og Ikea har desuden valgt at skjule tilslutninger og knapper inde i gateway’en, som derfor skal åbnes, for at du kan få adgang.

En knap indeni skal holdes inde, for at appen kan finde den, eller alternativt kan du vælge at scanne en QR-kode i bunden af gateway’en.

Når det er gjort, skal du koble den medfølgende fjernbetjening på. Den skal også åbnes op, for at du kan få adgang til forbindelsesknappen. Til det skal du bruge en skruetrækker eller lignende. Knappen holdes inde, mens du holder fjernbetjeningen tæt ved gateway’en, så kobles den på systemet efter nogle sekunder.

Samme procedure gælder, når du kobler pærer på systemet. Hold fjernbetjeningen hen til pæren og tryk på knappen nogle sekunder, indtil pæren dæmpes og derefter begynder at blinke. Så er der forbindelse. Dette skal gentages for alle pærer, du vil koble på. Det er åbenbart ikke kun møbler fra Ikea, der er besværlige at få op at stå.

Se også:  Gør dine lyskontakter smarte med nyt Philips Hue-modul
Tilpas lyset

Selvom der er mulighed for at styre pærerne med forskellige former for fjernbetjeninger, er det din smartphone, der er den primære kontrolenhed. Det er fra den, du har adgang til samtlige funktioner og mulighed for at konfigurere systemet.

Det er da således også, når du klikker ind i de tilhørende apps til Hue og Trådfri, at du finder ud af, hvor stor en forskel der er på de to systemer.

De helt grundlæggende funktioner som kontrol af lysstyrke og farvetemperatur får du hos dem begge, blot i væsentligt mere skrabet form hos Trådfri. Hvor Hue tilbyder en glidende overgang fra helt dæmpet til fuldt blus, er overgangen mere grovkornet hos Trådfri, der heller ikke kan gå nær så langt ned i lysstyrke. På laveste blus leverer den et lys, der vel nogenlunde matcher en almindelig 25 W pære. Næste skridt er helt slukket.

Og hvor Hue tilbyder et nærmest uendeligt spektrum af farvetemperaturer – fra helt klinisk koldt til næsten orange – som du på flydende vis skifter mellem ved at trække fingeren over en palette på skærmen, så har du kun tre muligheder hos Trådfri – kold, varm og midtimellem.

Dine indstillinger kan gemmes som ”Scenes” eller ”Stemninger”, så du nemt kan finde tilbage til dem.

TAGS
hue
Ikea
intelligent hjem
LED pærer
Philips Hue
phillips
Smarthome
trådfri

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S