Home » Samfund » Smarte byer breder sig på det smarteste
Smarte byer breder sig på det smarteste

Smarte byer breder sig på det smarteste

Share

Det er smart at være enig. Derfor er grundlaget for smarte byer også enighed om teknik, privatliv og i det hele taget formålet med at være smart. Verdens smart-byer deler derfor samme udfordringer. Løsningerne er imidlertid ret forskellige

Flere og flere mennesker vælger at bosætte sig i byerne. Faktisk bor lige nu over halvdelen af verdens befolkning i byer, og i 2050 vil det gælde to ud af tre samfundsborgere. Det gør det til en simpel nødvendighed at organisere byernes infrastruktur, drift og ressourcer på ny hensigtsmæssig måde.

Flere af verdens byer arbejder derfor i dag på at tilbyde sine indbyggere en mere effektiv og brugervenlig tilværelse med et højt service-niveau og ressourcebesparende energihåndtering. Kort sagt etablere en smart-by, hvor der førhen kun lå en storby.

Rent teknisk er de fleste problemer ved at være løst på forskellig vis. Bor du i en smart-by, så er du via din smartphone i konstant og fri kontakt med byen og dens mange smart-tilbud lige fra parkering til leje af cykler, håndtering af affald og frost i brostenene. Du og din by smelter sammen til én stor organisme.

Se også:  Det kniber med innovationen i de danske it-organisationer
I kamp og konkurrence

Eller det er i hvert fald visionen, som alverdens bystyrer udmaler for deres borgere. Rundt om på globen kæmper borgmestre og myndigheder for at netop deres by skal findes mellem de smarteste, og hvem render med trofæet?

Det er ikke sådan lige til at sige, for de fleste smart-byer udformes på fundamentet af gamle metropoler med lange eksisterende traditioner og solid historisk funderet kultur. Men selv om storbyer som Cairo, Moskva og Shanghai ikke umiddelbart ligner hinanden, deler de samme grundlæggende problemstillinger i deres kamp for at blive smart.

Til gengæld er fordelene ved en velfungerende smart-by betragtelige besparelser, bedre miljø og borgertrivsel og en hurtig og nem direkte kontakt mellem borgere og myndigheder, hvilket igen betyder, at der går kortere tid fra problemer konstateres, til de bliver taget hånd om.

Seks smarte fordele

Formålet med en smart-by er først og fremmest at tilbyde alle et smartere dagligliv med mange fordele, faciliteter og servicetjenester og først og fremmest:

1. Smart bystyring

Når en bys offentlige servicetjenester administreres på baggrund af informationsteknologi, der tilgodeser såvel byens myndigheder som dens borgere og private virksomheder, vil begge parter få det bedst tænkelige grundlag for at træffe hurtige, hensigtsmæssige og fordelagtige beslutninger i noget, der ofte vil ligne realtid.

Se også:  Det kniber med innovationen i de danske it-organisationer
2. Smart økonomi

Her taler vi om elektronisk handel og forretningsdrift med det formål at styrke borgernes økonomi.

3. Smart bevægelse

Intelligente systemer skal på baggrund af alle tilgængelige IoT-data optimere byens transport og offentlige befordring og lette livet mest muligt for både 4-hjulede og 2-hjulede køretøjer samt naturligvis fodgængere.

4. Smart miljø

Ressourceteknologi med fokus på grøn og vedvarende energi samt smart overvågning af forbrug og forurening med ekstra vægt på overordnet styring af bygningers indendørsklima.

5. Smart befolkning

Takket være smarte løsninger vil en smart-bys befolkning kunne nyde et højere uddannelsesniveau med bedre fremtidsmuligheder og større såvel faglig som boglig dygtighed og kunnen.

6. Smart liv

Livet i en smart-by vil på alle måder være behageligt, sundt og sikkert, lige som byens omgivelser vil være venlige, lyse og imødekommende.

TAGS
by
innovation
smart city

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S