Home » Smart hjem » I fremtiden kan dit tøj tænke selv – ved hjælp af en snedig metode
I fremtiden kan dit tøj tænke selv – ved hjælp af en snedig metode

I fremtiden kan dit tøj tænke selv – ved hjælp af en snedig metode

Share

Tyske forske vil gøre vores klæder intelligente. Såkaldte e-tekstiler kan blandt andet bruges til at lave haptiske handsker, og tekstilerne fremstilles på en snedig måde.

Måske lyder det som farverig science-fiction, men tyske forskere fra Saarland Universitet har med held fremstillet smarte tekstiler. Med smart menes lynlåse, handsker og sportstape, der kan måle forskellige forhold og reagere på dem.

“Vores mål var at integrere interaktive funktioner direkte i tekstilfibrene i stedet for blot at udstyre dem med elektroniske komponenter,” siger Jürgen Steimle, professor i datalogi ved Saarland Universitet.

De nævnte beklædningsgenstande er således ikke udstyret med en eneste elektronisk komponent. I stedet er funktionen direkte integreret i klædet.

Se også:  Dyson giver dig ren luft og perfekt fugtighed i boligen
Intelligens farves ind

Før har metoden været besværet af, at en komponent skulle være lige så smidig og strækbar som tøjet selv. Nu har de tyske forskere fundet en snedig metode. De har valgt en kemisk løsning til at omgå problemet. I praksis ”farves” de elektriske egenskaber ind i stoffet.

Et givent tekstil udsættes for en kemisk reaktion i et vandbad, kendt som polymerisation. Dermed bliver stoffet elektrisk ledende og følsomt over for tryk og strækning.

Lynlås reagerer på at stå åben

Forskerne har blandt andet testet handsker, der digitalt kan fange håndbevægelser, en lynlås, der transmitterer forskellige elektriske strømme afhængigt af, hvor åbent den står, og sportsbånd, der fungerer som en brugergrænseflade fastgjort til kroppen.

Se også:  Arlo Pro 3 [TEST]: Tredje generation af en klassiker

Med den nye metode bliver selve tekstilet altså smart, uden at beklædningsgenstanden mister sin funktion. Handsken eller sportstapen mod for eksempel hævelser forbliver tynde, strækbare og smidige og kan bruges helt normalt.

Forskerne kalder de nye tekstiler for elektrointeraktive.


TAGS
smart hjem
smart home
Tøj

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S