Home » Router » Netgear Orbi [TEST]: Smart router-løsning til større hjem
Netgear Orbi [TEST]: Smart router-løsning til større hjem

Netgear Orbi [TEST]: Smart router-løsning til større hjem

Share

Med en dækning af et etageareal på op til 350 kvadratmeter kan Netgear Orbi router/satellit-løsning eliminere døde zoner i de fleste boliger og mange mindre kontorer

Med et diskret ”orbi” logo på den mathvide front og et design, der passer bedre til Illums Bolighus end en elektronikbutik, er Netgears seneste router-produkt en ulv i fåreklæder. Det smukke design signalerer enkelhed, og øjet generes ikke af strittende antenner og kulørte lamper.

Men bag de bløde former findes noget af den mest avancerede, trådløse teknologi til private og mindre business-installationer, og samtidig er brugervenligheden i top.
Pressebillederne snyder dog lidt, når de viser Orbi som skulpturer i nydelige hjem, for enhederne skal have strøm og kan tilsluttes op til fire ethernet-kabler, som i denne klasse ideelt bør være de ret stive CAT7-typer.

Tri-band Wi-Fi på en anden måde

Den helt nye 802.11ad-standard, som så småt er ved at blive udrullet, føjer endnu et frekvensbånd til de eksisterende dual band Wi-Fi-standarder 802.11ac og 802.11n, nemlig det ultrahøje område omkring 60 GHz. Denne teknologi skal bane vej for trådløs dataoverførsel ved vanvittige hastigheder op til 7,2 Gbps. Over meget korte afstande – op til 10 meter, taler man om.

Netgear er selvfølgelig også på vej med 802.11ad-teknologi, foreløbig i en Nighthawk X10-router, men her og nu er Orbi hot. Det skyldes en kreativ udnyttelse af en ekstra trådløs kanal med en båndbredde på 1,7 Gbps i 5 GHz-båndet. Denne ekstra kanal bruges til at overføre data fra en 802.11ac-router til en eller flere Orbi-satellitter.

Se også:  Prisfornuftig mesh-router til den travle familie

Det vil sige, at alle de stadig flere opkoblede enheder i et moderne hjem kan brede sig uhindret over de velkendte 2,4 GHz- og 5 GHz-bånd.

Med en gennemsnitlig bitrate på over 140 Mbps både upstream og downstream er Orbi-systemet ikke flaskehalsen, når der skal streames UHD/4K-indhold fra Netflix.

Herved adskiller Orbi-løsningen sig fra såkaldte extendere eller netværksforlængere, som hidtil har været den eneste mulighed for nemt og billigt at få en router til at række over større afstande. Det er fint, men en extender har kun en enkelt kanal, der bruges til både at modtage og sende, så den tilgængelige båndbredde halveres. Det betyder ikke alverden for almindelig internetadgang, men en båndbredde-sluger som en mediestreamer kan komme til at hakke lige så meget som før.

Dette problem løser Orbi med en tovejsforbindelse mellem den egentlige router og den særlige satellit. Udtrykt i tal leverer et Orbi-kit med to enheder en 2 x 2 400 Mbps 2,4 GHz-kanal, en 2 x 2 866 Mbps 5 GHz-kanal og en tredje 4 x 4 1.733 Mbps 5 GHz-returkanal. Når disse hastigheder lægges sammen, som det er almindeligt i router-verdenen, kommer den totale hastighed op på 3 Gbps.

Se også:  Nu kan små virksomheder få mesh med Wi-Fi 6
Arrangeret ægteskab

Et Orbi RBK50-kit består af en router (RBR50) og en enkelt satellit (RBS50), men det er muligt at tilkøbe flere satellitter. Hver enhed er udstyret med fire RJ45-porte og en (aktuelt uvirksom) USB-port, som dog kan oplade en smartphone eller lignende.

De to enheder kommer fra fabrikken parret og med afbryderne sat til ”on”, så den grundlæggende installation består i at finde en ledig stikkontakt til hver. Man starter med routeren, som skal kvittere for strømmen ved at tænde en grøn lysdiode på bagsiden, hvorefter en ”glorie” omkring den ovale topplade lidt senere skal lyse og blinke hvidt. Opsætningen af satellitten er lige så kompliceret, og når dens ”glorie” lyser blåt, er der hul igennem.
Begge ”glorier” slukker efter 10 sekunder, så man ikke bliver distraheret, når forbindelsen er etableret.

Orbi-routeren skal stå i nærheden af hjemmets bredbåndsmodem, og satellitten bør placeres centralt i boligen. I vores tilfælde vil det sige henholdsvis i kontoret i kælderen og i tv-stuen, hvor skærmen, den ene satellitmodtager og disc-afspilleren kræver en kablet opkobling.

Opsætning med avancerede muligheder

De tider er for længst forbi, da opsætningen af en router svarede til at skifte betalingskort til en Rejsekort-konto. For at komme i gang behøver Orbi ikke andet end kablet eller trådløs adgang til en internet-browser, og hele processen fra udpakning til browsing tog os mindre end en halv time.

  • Ydelse
  • Rækkevidde
  • Brugervenlighed
  • Features
  • Pris
4.5

Sammenfatning

Alt om DATA siger:
»Netgear Orbi er en genial løsning til at få Wi-Fi signaler ud i de kroge af et hjem, som selv de hidsigste routere ikke kan nå uden hjælp fra extendere eller powerline-adaptere. Brugervenligheden er formidabel, og designet næsten for smukt til at blive gemt af vejen. Selv om prisen ligger i den høje ende, de nøgne data taget i betragtning, fortjener Orbi et stort ”Alt om DATA anbefaler”.«

Nøgletal:
Pris: 3790 kr. (startsæt, router alene 2190 kr.)
Produkttype: Router/satellit Wi-Fi-system
Båndbredde: Op til 3 Gbps
Frekvensbånd: 2,4 GHz, 5 GHz, 802.11ac + dedikeret 1,7 Gbps quad stream-forbindelse mellem router og satellit
Tilslutninger: Router: 1 x 1 Gbps WAN, 3 x 1 Gbps LAN, USB (2.0), indbyggede antenner; Satellit 4 x 1 Gbps LAN, USB (1.0), indbyggede antenner

Sending
User Review
0 (0 votes)
TAGS
Extender
netgear
Orbi
router

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S