Netgear Orbi [TEST]: Smart router-løsning til større hjem

Netgear Orbi [TEST]: Smart router-løsning til større hjem

Share

Med en dækning af et etageareal på op til 350 kvadratmeter kan Netgear Orbi router/satellit-løsning eliminere døde zoner i de fleste boliger og mange mindre kontorer

Med et diskret ”orbi” logo på den mathvide front og et design, der passer bedre til Illums Bolighus end en elektronikbutik, er Netgears seneste router-produkt en ulv i fåreklæder. Det smukke design signalerer enkelhed, og øjet generes ikke af strittende antenner og kulørte lamper.

Men bag de bløde former findes noget af den mest avancerede, trådløse teknologi til private og mindre business-installationer, og samtidig er brugervenligheden i top.
Pressebillederne snyder dog lidt, når de viser Orbi som skulpturer i nydelige hjem, for enhederne skal have strøm og kan tilsluttes op til fire ethernet-kabler, som i denne klasse ideelt bør være de ret stive CAT7-typer.

Tri-band Wi-Fi på en anden måde

Den helt nye 802.11ad-standard, som så småt er ved at blive udrullet, føjer endnu et frekvensbånd til de eksisterende dual band Wi-Fi-standarder 802.11ac og 802.11n, nemlig det ultrahøje område omkring 60 GHz. Denne teknologi skal bane vej for trådløs dataoverførsel ved vanvittige hastigheder op til 7,2 Gbps. Over meget korte afstande – op til 10 meter, taler man om.

Se også:  Netgear Nighthawk AC1900 [TEST]: Brusende net i hele boligen

Netgear er selvfølgelig også på vej med 802.11ad-teknologi, foreløbig i en Nighthawk X10-router, men her og nu er Orbi hot. Det skyldes en kreativ udnyttelse af en ekstra trådløs kanal med en båndbredde på 1,7 Gbps i 5 GHz-båndet. Denne ekstra kanal bruges til at overføre data fra en 802.11ac-router til en eller flere Orbi-satellitter.

Det vil sige, at alle de stadig flere opkoblede enheder i et moderne hjem kan brede sig uhindret over de velkendte 2,4 GHz- og 5 GHz-bånd.

Med en gennemsnitlig bitrate på over 140 Mbps både upstream og downstream er Orbi-systemet ikke flaskehalsen, når der skal streames UHD/4K-indhold fra Netflix.

Herved adskiller Orbi-løsningen sig fra såkaldte extendere eller netværksforlængere, som hidtil har været den eneste mulighed for nemt og billigt at få en router til at række over større afstande. Det er fint, men en extender har kun en enkelt kanal, der bruges til både at modtage og sende, så den tilgængelige båndbredde halveres. Det betyder ikke alverden for almindelig internetadgang, men en båndbredde-sluger som en mediestreamer kan komme til at hakke lige så meget som før.

Se også:  Sikkerhedsbrist i Netgear-routere er en storm i et glas vand

Dette problem løser Orbi med en tovejsforbindelse mellem den egentlige router og den særlige satellit. Udtrykt i tal leverer et Orbi-kit med to enheder en 2 x 2 400 Mbps 2,4 GHz-kanal, en 2 x 2 866 Mbps 5 GHz-kanal og en tredje 4 x 4 1.733 Mbps 5 GHz-returkanal. Når disse hastigheder lægges sammen, som det er almindeligt i router-verdenen, kommer den totale hastighed op på 3 Gbps.

Arrangeret ægteskab

Del denne