Slut med at slippe for momsen, når du handler uden for EU

Slut med at slippe for momsen, når du handler uden for EU

Share

Danske netbutikker jubler over nyt EU-forslag, som skal sikre ens vilkår for netbutikker i og uden for EU

”Det er super gode nyheder fra Bruxelles, og noget vi sammen med blandt andre Dansk Erhverv har kæmpet for i mange år. Hvis det går igennem, så er det en kæmpe sejr for danske netbutikker, fair konkurrence og Danmark generelt,” siger Niels Ralund, adm. direktør i FDIH.

Baggrunden for de rosende ord er, at EU-kommissionen torsdag fremlagde et forslag til en ny momspakke. De vigtigste hovedpunkter er

• Moms skal som udgangspunkt følge forbrugerens hjemland – så undgår vi momsspekulation mellem EU-landene

• Grænsen for momsberegning i kundens hjemland sættes til 10.000 euro, cirka 75.000 kr. mod 280.000 kr. i dag.

• Virksomheder fra lande uden for EU fx Kina og USA skal altid betale moms i det EU-land, hvor de sender varen til. Man fjerner også momsgrænsen for varer med lav værdi, så der betales moms fra første eurocent af varens værdi.

Se også:  Nyt nethandelsmærke giver europæisk sikkerhed

• Netbutikker i EU kan nøjes med at registrere deres momsbetaling i eget land, som så afregner over for andre EU-lande. Det er den spkaldte ”One Stop Shop”-løsning, som det allerede kendes fra digitale ydelser.

”De nuværende momsregler giver en konkurrencesituation, der svarer til, at danske netbutikker stiller op til et Formel 1 løb i en sæbekassebil. Både netbutikker i EU og især udenfor tilbyder favorable priser efter de nuværende regler, der lokker danske forbrugere til at handle i udlandet,” siger Niels Ralund og påpeger, at danske forbrugere alene i år vil handle for 30 mia. kr. i udlandet, mens udenlandske forbrugere vil sende ca. 7 mia. mod danske netbutikker.

Se også:  3 tips om tidlig julegaveshopping alle bør kende
Godt for butikkerne og statskassen

Hvis forslaget går igennem, vil det blive nemmere for netbutikker at betale den korrekte moms, og derfor vil forslaget også betyde, at den danske statskasse får nemmere ved at få de momsindtægter, som mangler i dag.

”SKAT mangler trods en ihærdig indsats over 500 mio. kr. årligt i moms fra virksomheder alene i den europæiske union. Vi har i årevis knoklet for at få bedre regler, som sikrer lige konkurrence. Det er derfor svært at få armene ned, når det nu lysner, og vi forventer, at det vil give netbutikkerne bedre vilkår og øge statens indtægter.”

EU regner med, at det kan træde i kraft i 2020, og FDIH vil arbejde ihærdigt for, at forslaget bliver til lovgivning hurtigst muligt.

Del denne