Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Slip de slettede filer fri

Nogle gange er hænderne hurtigere end hovedet. Recurve kan gendanne slettede og formatterede filer ganske ligetil.

Af Carsten Sørensen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Nogle gange ved man ikke, hvad man har mistet, før det er væk. Det gælder også når talen falder på vores kære computere, der jo ind imellem spiller os et pus. Det sker jo desværre ind imellem at filer, af den ene eller anden årsag bliver slettet, selvom det ikke var meningen.

Recuva kan måske hjælpe, hvis den situation skulle opstå. Det er et lille gratis program til at gendanne filer, der er blevet slettet ved et uheld eller ligefrem befinder sig på et drev, hvor partitionen er blevet formateret.

Programmet glimrer, ved at man også kan vælge dansk brugerinterface. Desuden kan Recuva anvendes på Windows 98/2000/XP/Vista/Win 7, også i 64 bit udgaver.

Ved første programstart dukker en guide frem - man kan dog også annullere denne og hoppe direkte til de mere avancerede funktioner. Guiden spørger først efter hvilken filtype man søger at gendanne.

Her kan man vælge mellem billeder, musik, dokumenter, video, e-mail eller alle filtyper. Dernæst bliver man spurgt, om man ved hvor disse filer befinder sig. Man kan svare man ikke ved det, hvorefter der søges over alt på computeren. Men hvis man ved de befinder sig i dokumentmapperne, på et eksternt drev, i papirkurven eller på en specifik destination, kan man også angive det.

Recuva er nu klar til at søge. Hvis det ønskede ikke findes, kan man vælge at foretage en dybdegående søgning.

I avanceret indstilling kan man selvfølgelig også vælge, hvor der skal søges. Her kan man også vælge om Recuva skal søge efter filer i skjulte systemmapper, tomme filer, eller om man vil foretage en mere dybgående søgning, der finder flere slettede filer end den normale søgning, men selvfølgelig også tager meget længere tid. Man kan også scanne efter ikke-slettede filer. Denne funktion anvendes til at genskabe filer fra beskadigede eller formaterede diske.

Modsat er det dog også muligt at slette allerede slettede filer med forskellige metoder, der gør det stigende vanskeligt, for ikke at sige umuligt, at gendanne dem. Det går fra 1 gang overskrevet, over DOD5220.22M der overskriver 3 gange, NSA med 7 gange overskrivning samt til sidst Gutmann med 35 gange overskrivning.

Vi kørte en lille test, hvor vi søgte efter slettede dokumenter på en usb nøgle. Der blev fundet 38 filer, som programmet kunne genkende som slettede. De fleste af disse kunne dog ikke gendannes, hvilket måske ikke er så mærkeligt, da pågældende usb-nøgle hyppigt bliver overskrevet med nye filer. Vi prøvede samme øvelse med dybgående søgning. Her fandt programmet 72 slettede filer, hvoraf flere kunne gendannes.

Chancen for gendannelse er illustreret via farvede cirkler ud for filnavnet. Grøn for god, orange for dårlig og rød for at filen ikke kan gendannes.

Udover førnævnte kvaliteter kan man i avancerede indstillinger blive præsenteret for en tekst over hvilke filer, filen er blevet overskrevet med, og hvor mange filklynger, der er overskrevet. Der er også en hex-editor til at inspicere indholdet af de fundne filer med.