Home » Andet » Slip for arbejdsskader ved skærmen – vælg det rigtige værktøj
Slip for arbejdsskader ved skærmen – vælg det rigtige værktøj

Slip for arbejdsskader ved skærmen – vælg det rigtige værktøj

Share

Det moderne samfunds farligste rovdyr er hverken giftslanger eller tigre, men måske nærmere mus – altså computermus – som sammen med tastaturer er årsag til mange tilfælde af smerter, nedslidning og andre arbejdsrelaterede skader

Kontorarbejde er ikke altid så risikofrit og trygt, som det almindeligvis antages. Folk, der tilbringer en større eller mindre del af deres arbejdsliv ved en computer, løber en risiko for at pådrage sig varige skader – især i form af smerter i hænder, håndled og arme.

Ifølge fagforeningen HK taler vi hvert år om hundredvis af mennesker, som får forringet deres livskvalitet som følge af kroniske smerter, der igen medfører sygefravær og nedsat produktivitet. Alligevel er det tæt på umuligt at få museskader anerkendt som arbejdsskader. På HK’s hjemmeside kan man læse, at der i perioden fra 2006 til 2016 var i alt fem personer, som havde fået erstatning for museskader, og de havde arbejdet i 40 timer eller mere om ugen i over 5 år udelukkende med mus.

Se også:  Contour RollerMouse Mobile [TEST]: Bedre ergonomi på farten

Uden at vi kan dokumentere påstanden, mener vi, at der må være et stort mørketal på dette område. Hvem har ikke prøvet – eller kender nogen, der har – at have ondt i større eller mindre dele af kroppen i forbindelse med skærmarbejde og have slugt smertestillende piller og/eller fået fysioterapi og anden behandling? Det behøver imidlertid ikke være en del af jobbet.

Ud med skramlet

Når man køber en stationær computer, som stadig er favoritten til arbejdspladser, er der normalt smidt et traditionelt tastatur og en mus, begge med kabel, i papkassen. Det er efter vores mening en rygmarvsprøve på linje med trykte vejledninger om open source-software, sikkerhedsforanstaltninger og lignende. Der er dog den forskel, at ingen læser manualer, men nogle brugere tror, at de medfølgende styreredskaber er beregnet til at arbejde med.

I dette hjørne af AOD har vi lært ergonomi-lektien på den hårde måde. Derfor nøjes vi altid med kun at have et enkelt, kablet tastatur/musesæt liggende for det tilfælde, at vi ikke kan råbe en computer op med vores trådløse værktøjer. Alt det øvrige, billige plastikskrammel ryger direkte til genbrug.

Se også:  Guide: Her er luftrenserne som giver bedre atmosfære på hjemmekontoret
Hvilken mus?

I denne indsigtsartikel vil vi præsentere ergonomisk hardware, som bør kunne forebygge museskader og andre lidelser i forbindelse med skærmarbejde. Vi vil også gerne understrege, at selv det bedste styre- eller pegeredskab kun har begrænset værdi, medmindre der er tænkt i ergonomiske baner ved indretningen af arbejdspladsen (uanset om du sidder derhjemme eller på arbejdspladsen).

Man kan godt i en snæver vending balancere med en laptop på et køkkenbord eller sidde sammenkrøllet med den i et flysæde, men hvis den slags arbejdsstillinger bliver normen, bør man tjekke sin sundhedsforsikring. Stol, bord, lys, klima osv. bør være optimeret og på plads, før man kan tillade sig at tale om et ergonomisk arbejdsmiljø.

1 2 3 4Næste

TAGS
arbejdsstation
ergonomi
ergonomiske kvaliteter

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S