Home » Andet » Slip din flyvefantasi løs med en drone
Slip din flyvefantasi løs med en drone

Slip din flyvefantasi løs med en drone

Share

Fjernstyrede droner er bogstavelig talt oppe i tiden. Og med en drone i hobbystørrelse kan du udleve din fantasi om at kigge ned fra himlen. Datatid TechLife har haft fingrene i en af markedets mest populære droner, tjekket teknikken – og ikke mindst testet dronens og vores egne flyvekompetencer

Den lille helikopterdrone hæver sig langsomt op i luften over havens græs og bliver hængende lidt, svajende i passende højde til at kunne se ind over hækken og ind til beboerne ved siden af. Hvad foregår der? Der lyder mærkelige lyde derinde fra. Et højopløst videokamera monteret under dronen bringer svaret. Skærmen på din smartphone afslører billederne fra luften: Nå, det er såmænd bare naboen, der har lidt bøvl med sin elektriske hækkeklipper, kan vi konstatere.

[pt id=’2032731′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Den knap 40 cm brede Phantom 2 Vision 2+ fremstilles af det amerikanske firma DJI og vejer 15 kg inklusive batteri. Dronen koster knap 8000 kroner og kan købes på droner.dk.”‘]

Den knap 40 cm brede Phantom 2 Vision 2+ fremstilles af det amerikanske firma DJI og vejer 1,5 kg inklusive batteri. Dronen koster knap 8000 kroner og kan købes på droner.dk.

Datatid TechLife har overgivet sig til en af tidens store diller: dronen. Vi har til en praktisk test lånt en fjernstyret drone med fire propeller – en såkaldt quadrokopter – af importøren droner.dk.

Naboen har forinden givet sin tilladelse til, at vi i denne testsammenhæng kigger indenfor fra fuglehøjde, for det er ulovligt at betragte folk fra luften på den måde.

Den testede drone hedder DJI Phantom 2 Vision 2+ og koster 7999 kroner inklusive videokamera. Quadrokopteren måler 38 cm over vingerne. Selve heli-kopterdelen består af en solid kunststofskal med en lille elmotor i hver ”korsarm” – de fire motorer drives af et genopladeligt batteri.

[pt id=’2032725′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Vi er i luften! Det kræver nogen øvelse at styre dronen med de fire motorer. Diskret er quadrokopteren ikke – den støjer ret kraftigt.”‘]

Vi er i luften! Det kræver nogen øvelse at styre dronen med de fire motorer. Diskret er quadrokopteren ikke – den støjer ret kraftigt.

Fjernstyringsenheden omfatter to vippekontakter og to joysticks samt en afbryder. Kameraet er kardanophængt i ly af helikopterens solide landingsstel. Kameraet kan gemme sine optagelser på et indbygget microSD-kort, men kan også streame direkte trådløst (Wi-Fi) til en smartphone, hvilket blot kræver download af en speciel DJI Vision-app fra Apples App Store eller fra Google Play.

Se også:  Tag på ekspedition i havets dyb med ny undervandsdrone

Dermed bliver din mobil ikke kun en stor søger for kameraet, men også et betjeningspanel, hvorfra du kan styre videooptagelser og stillbilled-optagelser samt kameraets op/ned-bevægelser (tiltning). Faktisk kan kameraet pege direkte ned mod jordoverfladen.

Desuden kan du på mobilen følge med i dronens flyvehøjde, hastighed og andre flyvedata. Fjernstyringen har en særlig klemholder til fastgørelse af mobiltelefonen, og holderen er også kraftig nok til også at gabe over en 7” mini-tablet. Det er ganske nyttigt og smart, men det kræver godt overblik, når du også skal passe styregrejerne. Det er muligt at udnytte mobiltelefonens accelerometer til at styre kamerabevægelserne med mobilbevægelser.

Første tur i luften

Vi var selvfølgelig ivrige efter at tage det snurrende vidunder i brug, men der er en del vigtige forberedelser. De fire propeller skal skrues på, og der er to typer, som skal monteres rigtigt. Til gengæld er de selvstrammende, når de snurrer. Det er også vigtigt at kalibrere det indbyggede kompas. Det forudsætter lidt tryk på kontakter på fjernstyringsenheden samt lidt vending og drejning af dronen i hånden undervejs. Importøren anbefaler at foretage de første prøveflyvninger fra en stor, åben og flad mark. Det er ikke noget dårligt råd, for betjeningen af Phantom 2 Vision 2+ er ikke ligefrem selvforklarende.

[pt id=’2032726′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Efter endt flyvning tester vi dronen. Den skal have et par timers opladning før den er klar igen.”‘]

Efter endt flyvning tester vi dronen. Den skal have et par timers opladning, før den er klar igen.

Alene at tænde for motorstrømmen er ikke noget, du kan tænke dig til. Det kræver et blik i quickguiden eller den omfattende 63-siders manual, der til gengæld er grundigheden selv. Batteriet er intelligent forstået på den måde, at du kan aflæse ladetilstanden direkte på en række grønne kontrollys. Et tryk på en knap – hold den inde i to sekunder – tænder for batteriet og slukker det også igen.

Endnu starter propellerne dog ikke. Det sker først, når du fører begge joysticks skråt nedefter og mod hinanden på én gang og dermed udfører en såkaldt ”Combination Stick Command” (CSC). Så starter de fire propelmotorer op på en gang, og en række kontrollys under vingerne blinker og fortæller med forskellige farver, om alt virker korrekt.

Se også:  Skæve og skøre droner

Røde kontrollys markerer dronens front og dermed kameraretning, mens to andre kan blinke gult, rødt eller grønt. Skiftevis gult og rødt blink indikerer, at gyrokompasset skal kalibreres, mens vedvarende røde blink fortæller, at batteriet er ved at løbe tør. Rolige grønne blink indikerer, at alt er i orden, og at dronen er klar til at flyve.

Sprælske joysticks

Selve styringen er sådan set nem nok, og quadrokopteren lettede pligtskyldigst ved første forsøg. Joysticken til venstre styrer op og ned-bevægelser samt rotation, mens joysticken til højre klarer hældning og flyveretning samt sidesvaj og kursændring. Men er du ikke nænsom, og har du ingen rutine i radiofjernstyring, bliver manøvrerne let for bratte. De to sticks er lange og meget letbevægelige, og de kan let smutte mellem fingrene.

[pt id=’2032727′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Vi er kommet højt til vejrs. Kort efter klipper dronen et par blade oppe i trækronerne.”‘]

Vi er kommet højt til vejrs. Kort efter klipper dronen et par blade oppe i trækronerne.

Det er navnlig i starten heller ikke helt let at huske, hvilken joystick der gør hvad. Og blot et øjebliks forvirring kan føre fartøjet på vildveje. Det er især, derfor det er en god idé at starte på et stort fladt og frit område uden træer eller andre forhindringer for dronens frie flugt, mens du gør dig fortrolig med styringen. Det er klart, at det forudsætter nogen rutine og kunnen at manøvrere et rotorfly, der kan stige hundreder af meter op i luften med 6 meter i sekundet og suse af sted med en tophastighed på 50 km/t.

Indbygget sikkerhed

Vi opnåede momentan nærkontakt med et træ, og det syntes propellerne ikke om. Du kan få propelbeskyttere, der kunne have afværget skaden, men sådanne havde vi desværre ikke fået sammen med testeksemplaret.
Derfor er det også lidt uhensigtsmæssigt efter vores vurdering, at ovennævnte CSC-joystick-kombination slukker for motorerne igen. Selv om manualen understreger, at en CSC-kommando aldrig må foretages under flyvning, da dronen så vil styrte til jorden som en sten, kan det udmærket tænkes, at der kan opstå en presset situation, hvor fingrene smutter. En tydeligt afmærket trykknap på fjernbetjeningen, der skulle holdes inde et par sekunder for at tænde og slukke, ville kunne forhindre enhver fejltagelse.

Samtidig skal det siges, at producenten har indbygget en række gennemtænkte sikkerhedsforanstaltninger, der kan redde en amatørpilot fra begynderfejl. Det indbyggede gyrokompas stabiliserer hele tiden dronen, som derfor udmærket kan stå op mod en let brise, når kompasset er kalibreret korrekt forinden.

[pt id=’2032728′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Du kan koble en smartphone på fjernbetjeningen. Mobilens skærm fungerer som kamerasøger.”‘]

Du kan koble en smartphone på fjernbetjeningen. Mobilens skærm fungerer som kamerasøger.

Desuden har Phantom 2 Vision 2+ indbygget et gps-baseret system, der kan fungere som en slags autopilot og styre dronen hjem til sikker landing, hvis den kommer uden for radiofjernstyringens rækkevidde (eller dronen mister styrekontrol af andre årsager). Det er en rent ud genial facilitet, der er mulig, fordi dronen altid husker de gps-koordinater, den starter fra. Det er også muligt at indkode en anden position manuelt. Phantom 2 kan yderligere programmeres til at holde sig inden for en forudvalgt højde og radius, og det er også en god feature.

Også til seriøs anvendelse

Når det hele fungerer optimalt, og styringen ligger i fingrene, er det en sand fornøjelse at flyve med denne drone, selv om nok de færreste vil erhverve sig sådan en quadrokopter blot for fornøjelsens skyld.

Den helt centrale feature er muligheden for at kunne tage stillbilleder og video fra luften fra vinkler og steder, som ellers er uden for rækkevidde. Det har forskellige tv-producenter allerede fundet ud af, og selv i et madprogram med brødrene Price har man haft sjovt besøg af en Phantom quadrokopter.

Det vil dog næppe lykkes at snige sig ubemærket ind på nogen eller noget, for de snurrende propeller giver sig til kende på lang afstand med en særdeles gennemtrængende lyd.

[pt id=’2032729′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Kameraet er specialdesignet til dronen og det kan tage både video og stillbilleder.”‘]

Kameraet er specialdesignet til dronen, og det kan tage både video og stillbilleder.

Det kan altid diskuteres, om billedkvaliteten er helt god nok til mere krævende professionel anvendelse, men er du for eksempel ejendomsmægler og ønsker luftfotografier af ejendomme, eller er du sportsfotograf og vil følge en udøver på farten, er Phantom 2 Vision 2+ et godt værktøj.

Også den seriøse hobbyfotograf vil have glæde af denne lille drone, der kan medføre meget andet end et kamera (for eksempel forskellige vejrmålingsinstrumenter, hvis du er hobbymeteorolog).

I bredere forstandsregi kan dronen også blive et effektivt værktøj til trafikkontrol, overvågning af naturområder og lignende, samfundsrelaterede opgaver.

Man kan også frygte, at terrorister kan gøre brug af den, uden at vi skal komme med forslag og idéer her.

For alle os andre er dronen dog endnu en mulighed for at nære menneskets evige fantasi om at flyve. Mange har gennem tiderne forsøgt at springe ud fra høje steder med fantasifulde vinger spændt på kroppen og er ikke sluppet godt fra det.

I dag kan du komme i luften med flyvemaskiner, svævefly, hangglidere osv. Men med en drone kan du risikofrit se, hvordan verden tager sig ud fra oven. Du kigger bare på din tablet eller smartphone.

[pt id=’2032730′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”De kulørte og blinkende kontrollys sender signaler om dronens vigtigste funktioner.”‘]

De kulørte og blinkende kontrollys sender signaler om dronens vigtigste funktioner.

Fjernstyrede luftfartøjer som droner er i Danmark underlagt Luftfartsloven. Den del af Luftfartsloven, der gælder for modelfly, hedder BL 9.4 og gælder for alle typer modelfly under 25 kg bortset fra balloner. Loven skelner endvidere skarpt mellem modelfly op til 7 kg og over 7 kg. Men uanset type gælder, at du skal kunne kontrollere dit fly, så du er til mindst mulig ulempe for andre og dine omgivelser.

Eksempelvis fastslår loven, at flyet til enhver tid skal befinde sig mindst 150 m fra en offentlig vej og bymæssig bebyggelse. Desuden gælder der som oftest særlige forsikringsregler for modelflyvning.

Du kan finde hele lovteksten i BL 9.4 her: http://www.slv.dk/Dokumenter/dsweb/Get/Document-3353/9_4_ud3.pdf

Vægt: 1,25 kg

Vinger: 38 cm over vingerne

Batteri: 5200 mAh LiPo-batteri, 20-25 minutters flyvning efter tre timers opladning.

Fjernstyringsenhed: Arbejder på frekvensbåndet 5,728-5,85 GHz, 300 m rækkevidde (500 m rækkevidde med extender).

Videokamera: HD (720/1080i), op til 60 billeder/sek. Fotos i 14 MP. Lagrer optagelserne på et microSD-kort.

Her kan du få den

DJI Phantom-quadrokoptere kan købes via nettet på droner.dk.


TAGS
Drone
fjernstyring

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S