Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Lette bærbare [STORTEST]: MacBook Air får bank af rivalerne

Hvor mobil og transportabel er en bærbar computer i dag? Det løfter denne test sløret for. Her fokuserer vi på lette og tynde maskiner i prisklassen omkring og lige under de 10.000 kroner. Der er gedigne sager imellem!.

Af Peter Hyldahl, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Det er ikke længere nogen sensation, at en computer er meget let og tynd. Faktisk er alle bærbare computere i dag så tynde, at vi nærmest ville falde i svime af beundring over dem for 10 år siden. Alligevel er selv i dag nogle computere mere fjervægtere end andre.

Tidligere skulle du betale mange penge for at få en særlig let computer. Den kunne være op til dobbelt så dyr som en tykkere computer med tilsvarende specifikationer. Sådan er det i nogen grad stadigvæk, men forskellen er ikke længere så stor – ligesom de tynde ikke længere er så ultrameget slankere end de ”tykke” på markedet.

[irp posts="3117434"]

Her tester vi en håndfuld nye, lette bærbare computere, der har det tilfælles, at de ikke må veje meget mere end et kilo, og at de er udvalgt, så de ligger i prisklassen omkring 10.000 kroner (de fleste lidt under).

I dette segment benytter stort set alle Intel-processorer i de to øverste ”vægtklasser” Core i5 eller i7. Disse processorer er i de nyeste versioner (syvende og ottende generation) lynende hurtige. For de kombineres med høj og hurtig hukommelse og ikke mindst de kvikke ssd-harddiske, der kan give lidt hjælpende hukommelse til driften, hvis der er brug for det. Desuden er der flere bærbare end tidligere, som har dedikeret grafikkort, så spil og underholdning kører mere glidende.

Flere skærme er trykfølsomme

En anden klar trend er, at de trykfølsomme skærme vinder frem i segmentet. Det er i dag et tilvalg, som du ikke skal betale meget mere for, og så er det næsten dumt at afvise. Det gør betjeningen af netsider nemmere.

Skærmstørrelsen for letvægterne ligger stadig typisk på 13”, men stadig flere producenter har valgt en 14”-skærm. Det lyder ikke af meget mere, og den sidste tomme kan faktisk ses og bruges til noget.

Et andet punkt, hvor der er forbedring at spore, er på lydkvaliteten. Det skyldes ikke så meget de stadig ret små højttalere. Men lydkortene er generelt blevet af højere kvalitet. Producenterne ved, at vi foretrækker hovedtelefon, når vi lytter til musik fra den bærbare. De fleste producenter har da også i dag et tæt samarbejde med lydspecialister.

Feltet på de næste sider er en broget skare fra en helt nytænkt let bærbar på under 800 gram over Apples MacBook Air, der startede hele genren, til mere solide hverdagsmaskiner i den lette ende. Der er også to ægte perler med, som afslører, at selv om du er til de små og lette, betyder det ikke, at du skal gå ned på rå power.