Home » Netværk » Wi-Fi 6-adaptere [TEST]: Skyd genvej til Wi-Fi 6 med en USB-adapter
Wi-Fi 6-adaptere [TEST]: Skyd genvej til Wi-Fi 6 med en USB-adapter

Wi-Fi 6-adaptere [TEST]: Skyd genvej til Wi-Fi 6 med en USB-adapter

Share

Hvis dit trådløse netværk virker lidt sløvt, selvom du har en spritny Wi-Fi 6-router, kan en ny USB-adapter, der også har Wi-Fi 6, udrette mirakler for din desktop eller laptop. Her tester vi to løsninger

Tre år efter lanceringen af de første routere med Wi-Fi 6-teknologi er it-branchen nu begyndt at barsle med kompatible USB-adaptere til værktøjsfri opgradering af desktops og laptops med ældre netværkskort – ­eller helt uden.

Wi-Fi 6 er stadig den seneste standardiserede teknologi til trådløse netværk. I forhold til Wi-Fi 5 og endnu ældre enheder byder den sjette generation kort fortalt på hurtigere, bedre og sikrere dækning af et hjem eller en virksomhed.

Samtidig er priserne på Wi-Fi 6-grej blevet så attraktive, at det tangerer vanvid at købe en ældre sag. Et par internetudbydere med YouSee som en markant undtagelse er også begyndt at levere modemer med Wi-Fi 6.

Men selvom der står Wi-Fi 6 på din router, oplever du måske ikke nogen særlig forbedring af hastighed eller af dækningen, når du anvender din computer eller tablet med trådløs opkobling.

Dette kan selvfølgelig skyldes lokale problemer, men synderen kan også være et sløvt netværkskort. Og så kan en genvej til Wi-Fi 6 være en lille dongle, der fungerer som netværkskort og blot skal indsættes i en ledig USB-A-port – endelig den hurtige type 3.0 med synlig blå plast.

Foreløbig kan Wi-Fi 6-dongles fås fra Asus og D-Link. De kan findes på nettet til cirkapriser fra henholdsvis 640 kr. og 588 kr. Det er en også slags penge, men stadig billigere end at betale et værksted for at skifte et netværkskort – for slet ikke at tale om at købe en ny computer.

Se også:  Sæt skub i kontoret – ny Wi-Fi 6E-router med cloud-administration
Med eller uden vinger?

Asus USB-AX56 og D-Link DWA-A1850 har praktisk talt identiske specifikationer, og når de udpakkes, minder de en del om hinanden i deres omkring 10 cm lange, sorte plasthuse.

Den største synlige forskel er, at Asus’en er udstyret med to eksterne antenner, der ligner fluevinger og kan klikkes op i to positioner. En let holder med knap en meter meget tykt og ufleksibelt kabel giver endnu en mulighed for at optimere signalkvaliteten.

Begge dongler tilhører den såkaldte AX1800-klasse. Det vil sige, at de har en total teoretisk hastighed på 1,8 Gbps, fordelt med 574 Mbps på det længere rækkende 2,4 GHz-bånd og 1,2 Gbps på det mere rummelige 5 GHz-frekvensbånd.

Andre fælles Wi-Fi 6-standardfeatures omfatter OFDMA og MU-MIMO, som gør det muligt at håndtere flere sam­tidige brugere, plus aflytningssikker 128-bit WPA3-kryptering.

Hvis en Wi-Fi 6-router ikke er nået længere end til ønskesedlen, er de to dongler naturligvis brugbare, men før julemanden har været forbi næste år, får man ikke meget glæde af deres avancerede egenskaber.

Endnu et fællestræk er enkel installation, som med Windows 10 og 11 hverken kræver downloads eller fysiske medier. Den nødvendige driver er præinstalleret, og når man første gang sætter en dongle i en USB-port, kommer den op som et drev i Stifinder. Herefter kræver det blot et klik på ”Setup”, og du er klar på under et minut.

Begge firmaer kunne dog godt have gjort opmærksom på, at hvis en computer allerede har et netværkskort, skal det deaktiveres – under Enhedshåndtering > Netværkskort – for at donglen kan fungere.

Se også:  Ny gateway til centraliseret netværk på flere lokaliteter
Tre laptop-generationer

Til den tekniske del af denne test har vi brugt bærbare pc’er. Vi har stået på hovedet i baglageret og gravet en antik Lenovo E145 fra 2013 (Wi-Fi 4) og en Asus X207NA fra 2017 (Wi-Fi 5) frem, blæst støvet af dem og lokket dem til at køre Windows 10 med de seneste opgraderinger. Som reference har vi brugt vores Acer Swift 3 fra foråret 2020 (Wi-Fi 6). Det er der kommet to interessante tabeller ud af.

Som sædvanlig i denne sammenhæng har vi brugt Speedtest-appen til hastighedsmålinger i vores testmiljø. For overskuelighedens skyld har vi angivet de absolutte hastigheder med USB-adapterne i Mbps og nedenunder skrevet forbedringen i procent i forhold til præstationerne med klienternes originale netværkskort.

Vi skal lige indskyde, at den gamle Lenovo ikke figurerer i tabellerne. Det skyldes, at den opgav ævred, inden vi fik udført alle målingerne. Vi nåede dog lige at konstatere næsten en fordobling af downloadhastigheden i kontoret fra 60 Mbps med computerens eget Broadcom 11n-netværkskort til 117 Mbps med den nye Asus-dongle. Efter en frokostpause virkede maskinen pludselig meget ustabil, og der var hverken liv i tastatur eller touchpad.

Så gjorde vi kort proces, strippede Lenovo’en for hukommelsesmoduler og lagermedie og storskraldede resten. Den kunne ellers have fået et nyt liv på nettet med en ny USB-adapter, men så ville vi nok nøjes med en Wi-Fi 5-type, for eksempel en Asus USB-AC56, til under 400 kr.

Læs testene på de næste sider …

TAGS
router
usb-adapter
wifi

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her
Annoncelinks


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S