Home » AOD Pro » Tech-giganter vil af med skudsekund – det får computerne til at bryde sammen
Tech-giganter vil af med skudsekund – det får computerne til at bryde sammen

Tech-giganter vil af med skudsekund – det får computerne til at bryde sammen

Share

Du tænker måske ikke over det, men nogle år indføjes et ekstra sekund, fordi kalenderåret ikke helt svarer til det astronomiske år. Den praksis skal stoppes, mener tech-giganter nu, for den kan få computere til at bryde sammen

Siden 1970’erne har døgnet fået tilføjet ekstra tid, så kalenderåret kan holde trit med det astronomiske år. Men det er nogle af de største tech-giganter utilfredse med. De såkaldte skudsekunder kan få vitale dele af internettet til at gå ned og bør derfor droppes, mener blandt andre Microsoft og Google.

Ifølge mediet Cnet har de to firmaer sammen med Meta (Facebook) og Amazon udsendt en officiel anmodning om at droppe praksis med de ekstra sekunder. Anmodningen støttes af to nationale myndigheder.

Flybooking gik i sort

Det første eksra sekund blev indføjet i 1972, og siden er justeringen sket 26 gange til det internationalt anerkendte, globale ur kendt som International Atom Tid (TAI). I stedet for at klokkeslættet 23.59.59 som normalt skifter til 00.00.00 ved midnat indføjes med lange mellemrum et ekstra sekund i form af 23.59.60.

Se også:  Få Minecraft-penge for din gamle elektronik

Problemet er, anfører tech-firmaerne, at computere, servere og dermed databaser og tjenester, som håndterer alt fra streaming til sky-lagre, er afhængige af pivnøjagtig tidtagning for at udføre deres opgaver i korrekt rækkefølge. De bliver forvirrede, når der pludselig kommer et ekstra sekund på.

Blandt andet i 2012 blev ekstra tid tilføjet TAI, og det udløste dengang debat. Ekstra tid gav knas i datahåndtering hos blandt andre Reddit, Foursquare og LinkedIn. Dele af det internationale flybooking-system Amadeus brød endda sammen.

I 2017 gik Cloudflare kortvarigt i sort, da internetfirmaets software ved sammenligning af to ure mente, at tiden gik baglæns.

Myndigheder er enige

Indførte skudsekunder giver altså flere problemer end fordele, mener gruppen af tech-firmaer. Samtidig er håndteringen af skudsekunder udsigtsløs, da jordens rotation ikke har ændret sig væsentligt, argumenterer de.

Se også:  Google Nest Wi-Fi Pro [TEST]: Google-netværk i højeste gear

”Vi forudser, at hvis vi bare holder os til TAI uden skudsekunder, er vi sikre i mindst 2000 år,” udtaler forskeren Ahmad Byagowi fra Facebooks moderselskab Meta til Cnet og foreslår:

”Måske til den tid skal vi overveje en rettelse.”

Heri støttes firmaerne af officielle tidsmyndigheder som US National Institute of Standards and Technology (NIST) og det franske Bureau International de Poids et Mesures (BIPM).

Støtten fra statslige myndigheder er afgørende, da det i sidste ende er regeringer hjulpet af videnskabsmænd – ikke teknologivirksomheder – der har ansvaret for TAI.


TAGS
Amazon
Cloud
Google
Microsoft
server
sky-lager
skyen
skylager
tech-giganter

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her
Annoncelinks


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S