Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Hørebøffer af brugt vinyl: Danske Aiaiai skaber ny musik af gamle plader

Den danske producent, som i forvejen er kendt for modulære hovedtelefoner med et bæredygtigt touch, tager et yderligere skridt i retning af en grønnere produktion. I dag udgives en limited serie af hovedtelefoner, skabt af genbrugte vinyler. Vi fik en snak med co-founder, Frederik Jørgensen.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Som i mange andre brancher er der også i pladeindustrien en rest i produktionen, som aldrig kommer ud til kunderne, men ender på et lager et sted, hvor den ikke kun fylder, men også udgør et spild af ressourcer.

Frederik Jørgensen, medstifter af Aiaiai, fik sammen med pladeselskabet Ninja Tunes den idé at genanvende en del af de overskudsvinyler, selskabet havde på lager, til at skabe hovedtelefoner.

”Pladebranchen har et problem med overproduktion. Hvis ikke overskydende vinyler bliver brugt, ender de som miljøskadeligt skrald. Så det er vigtigt at bringe dem i spil igen, og det er det vi gør med dette tiltag”, fortæller Frederik.

Frederik Jørgensen, medstifter af Aiaiai. Frederik Jørgensen, medstifter af Aiaiai.

”Det var en større proces at finde ud af, præcis hvordan det kunne lade sig gøre. Vi fik en ordentlig palle plader fra Ninja Tunes. Dem bragte vi ud til A Circular Design Studio, som eksperimenterer med at genbruge plast. Her blev pladerne granuleret. Hos Ulstrup Plast fik vi så lavet en støbeform og til sidst blev de samlet på Elleslettegård, et initiativ for udfordrede unge mennesker”.

En proces uden ende

”Det er kun højttalerenhederne, der er af vinyl. Materialet fungerer kun på faste plastdele. Til hovedbøjlen er der nogle krav til fleksibilitet, som ikke kan opfyldes af vinyl. Til gengæld begynder vi fra i sommer at anvende genbrugsplast i alle vores headsets”, fortæller Frederik.

”Med hvert lille skridt kommer vi bæredygtigheden lidt nærmere, men det en lang proces, der i virkeligheden aldrig ender. Du kan ikke producere noget, uden at der vil være et miljøaftryk, men man kan forsøge at minimerer det så meget som muligt. Alt hvad vi laver, tænker vi over. Vi ændrede vores emballage til genbrugsmateriale sidste år, hvilket reducerede C02 footprint med 80% på emballage og samlet set 20% for hele produktet”.

Modulært lyttegrej til mobile musikskabere

I selve deres konstruktion rummer Aiaiais hovedtelefoner også større et potentiale for bæredygtighed end de fleste andre modeller på markedet. Det særlige modulære design gør det ikke bare muligt at sammensætte et headset efter brugerens personlige præferencer, men også at udskifte dele henad vejen. Dermed slipper man for at smide et ellers funktionelt headset ud, hvis blot ledningen eller en højttalerenhed går i stykker.

Det nye vinylheadset er baseret på en velkendt Bluetooth-model fra Aiaiais sortiment og kompatibelt med alle moduler i sortimentet. Men højttalerenheden er specialtunet af Ninja Tunes, som dermed har sat et aftryk på lyden.

Som Aiaiais øvrige modeller er det et headset, der i lige så høj grad som til almindelige musiklyttere henvender sig til musikskabere.

”Vi har noget unikt at tilbyde i den verden. Der findes masser af rigtig gode hovedtelefoner til musikproduktion, men de fleste kommer fra ”den gamle verden” og er skabt til et klassisk studie med tykke kabler osv.”, siger Frederik.

”Der er sket meget med musikproduktion de seneste år. Det er så nemt at komme i gang. Alle kan lave musik, blot de har en laptop eller en iPad med sig. Vores mål at give folk mulighed for at lave musik dynamisk. Og så gør det heller ikke noget, at der er lidt stil over det samtidig. Der er meget livsstil i at skabe musik i dag. Tingene skal se godt ud, når man laver musik på farten”, tilføjer han.

Nye features på vej

Selvom lydkvaliteten er det vigtigste, har moderne teknologiske bekvemmeligheder også deres gavn, hvad enten man er musikskaber eller almindelig lytter. Og her kommer til at ske lidt, kan Frederik godt afsløre: ”Noise cancelling er noget, der er blevet efterspurgt, og det kommer, men nok først i 2022. Men inden da kommer vi med nye løsninger for musikskabere som ikke findes på markedet idag”.

Aiaiai TMA-2 Ninjatune Edition er tilgængelige fra i dag i Aiaiais webshop og i udvalgte butikker. De kommer i et oplag på 1000 eksemplarer og koster 1800 kroner.